Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα νέας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στον Αρκτικό Ωκεανό. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent στον Αρκτικό Ωκεανό πλέουν περίπου 300 δισ. κομμάτια πλαστικών αντικειμένων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις θαλάσσιες περιοχές της Γροιλανδίας και σε αυτές των στενών της θάλασσας του Μπάρεντς που χωρίζουν την Νορβηγία από την Ρωσία. Τα πλαστικά βρίσκονται σε άλλα σημεία του πλανήτη και μεταφέρονται στον Αρκτικό Ωκεανό από θαλάσσια ρεύματα.
Η ανακάλυψη επαναφέρει με δραματικό τρόπο το πρόβλημα της μόλυνσης των θαλασσών με πλαστικά. Κάποιοι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν στις θάλασσες της Γης περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια! Τα πλαστικά ως γνωστόν διαθέτουν επικίνδυνα (τοξικά) χημικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν ως μαγνήτης για τέτοιες χημικές ουσίες που πλέουν στο νερό. Ετσι τα πλαστικά πολλαπλασιάζουν την περιεκτικότητα τους στις επικίνδυνες χημικές ουσίες και κατ’ επέκταση την επικινδυνότητα τους.
Πολλά θαλασσοπούλια και ψάρια ξεγελιούνται και θεωρούν τροφή τα πλαστικά κομμάτια που πλέουν στο νερό με αποτέλεσμα είτε να πνίγονται είτε να βάζουν στο στομάχι τους ύλη που δεν μπορούν να την χωνέψουν με αποτέλεσμα τελικά να πεθαίνουν. Φυσικά η κατανάλωση ψαριών που έχουν φάει τέτοια πλαστικά είναι πιθανό να προκαλέσει δηλητηριάσεις σε ανθρώπους.
Την έρευνα για τον εντοπισμό πλαστικών στον Αρκτικό Ωκεανό πραγματοποίησαν ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρες Κοζάρ του πανεπιστημίου της πόλης Κάντιθ στην Ισπανία. Στο άρθρο τους στην επιθεώρηση Science Advances οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα στην Σκωτία και την Ισλανδία αποτελούν τον βασικό δίαυλο μέσα από τον οποίο περνούν τα πλαστικά αντικείμενα από τον Ατλαντικό Ωκεανό στον Αρκτικό.
Εκτιμούν ότι από αυτόν τον θαλάσσιο διάδρομο περνούν ετησίως 20 τόνοι πλαστικών. Η μόλυνση του Αρκτικού Ωκεανού με πλαστικά έρχεται να αυξήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν εκεί κυρίως με το λιώσιμο των μόνιμων θαλάσσιων πάγων.