Ο Μασούντ Πεζεσκιάν, υποψήφιος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας: δεν είναι γενειοφόρος, όπως επιβάλλει το life style του καθεστώτος, αλλά απλώς αξύριστος | Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS
Επικαιρότητα

Ενας «μεταρρυθμιστής» θέλει να γίνει πρόεδρος του Ιράν

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν συμμετέχει στην κούρσα για την προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Λέει ότι θέλει να περιορίσει τον ρόλο της διαβόητης «αστυνομίας ηθικής»
Protagon Team

Το μοναδικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Ιράν, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου, είναι μια διαφορετική από τις υπόλοιπες υποψηφιότητα, αυτή του Μασούντ Πεζεσκιάν. Ολοι οι άλλοι είναι συντηρητικοί (με τον ισλαμικό τρόπο, εξυπακούεται), ενώ αυτός τυγχάνει «μεταρρυθμιστής» (αλλά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο), όπως έγραψαν όλα τα Δυτικά μέσα και η Repubblica. Ετσι, «τα νερά ταράσσονται κάπως» στην κατά τα λοιπά λιμνάζουσα ιρανική πολιτική σκηνή. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες εκλογές προκηρύχθηκαν εξαιτίας του φριχτού θανάτου του πρώην προέδρου του Ιράν, Ιμπραήμ Ραΐσι, στο γνωστό δυστύχημα με το ελικόπτερο.

Στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου πήγε και μίλησε σε φοιτητές, ο Πεζεσκιάν πολιορκήθηκε από νεολαίους με απαιτητικά αιτήματα. Τον πίεσαν να τοποθετηθεί για ακανθώδη, αν όχι ταμπού, ζητήματα, όπως είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι και η διαβόητη «αστυνομία ηθικής» που παίρνει τις γυναίκες στο κατόπι για να «σταθμίσει» μπούρκες, χιτζάμπ, μαντήλες και λοιπά ιδεολογικά αξεσουάρ του πολιτικού Ισλάμ. Εκείνος απάντησε με ειλικρίνεια στους νέους, αποκαλύπτοντας και τα όρια του ρόλου που επιδιώκει να παίξει.

«Ο πρόεδρος δεν έχει εξουσία στο ζήτημα των πολιτικών κρατουμένων, όμως θα περιορίσω την ‘‘αστυνομία ηθικής’’ όσο μπορώ». Ωστόσο αποτόλμησε να πει δημοσίως ότι το χιτζάμπ «πρέπει να το καθορίζουν τα κοινωνικά έθιμα και όχι οι θρησκευτικοί νόμοι». Οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές του κλήματος του αγιατολάχ Χαμεϊνί εκνευρίστηκαν, πάντως δεν ανησύχησαν. Εχουν ανθρώπους να υποστηρίξουν τους Μοχάμαντ Γκαλιμπάφ, ο οποίος θεωρείται το φαβορί της κούρσας, και Σαΐντ Τζαλίλι.

Για τον «ήπιο Πεζεσκιάν» το ιταλικό μέσο έγραψε ότι είναι 69 ετών, διετέλεσε υπουργός Υγείας και «δεν ξαναπαντρεύτηκε αφότου χήρεψε, μεγαλώνοντας μόνος τις μικρές κόρες του». Σε επίπεδο πολιτικό «είναι καθαρός, όχι διεφθαρμένος». Επίσης, «πολλοί σημαντικοί μεταρρυθμιστές έχουν συσπειρωθεί υπέρ της υποψηφιότητάς του, όπως ο πρώην πρόεδρος Χαταμί, που απαξίωσε τις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου δηλώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ρήξη με το σύστημα».

Το σημαντικότερο όλων, κατά τη Repubblica, είναι ότι ο Πεζεσκιάν «έχει την υποστήριξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος επελέγη ως σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, κίνηση που αποτελεί από μόνη της πολιτικό μήνυμα». Ο Ζαρίφ ήταν ο αρχιτέκτονας της πυρηνικής συμφωνίας και «εκτιμάται από τις Δυτικές κυβερνήσεις». Μάλιστα, ο Πεζεσκιάν, σε αντίθεση με τους σκληρούς του καθεστώτος, έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τη Δύση, θεωρώντας «μεγάλο πρόβλημα για την ανάπτυξη του Ιράν τις κυρώσεις».

Στα γκάλοπ ο Πεζεσκιάν έρχεται δεύτερος στις προτιμήσεις των εκλογέων, ενώ πρωτεύει ο σκληρός Γκαλιμπάφ.