Ο Γιάννης Μηλιός την εποχή της περήφανης διαπραγμάτευσης του 2105 | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Ο Γιάννης Μηλιός πρόεδρος στο Φεστιβάλ Αθηνών!

Γκρίνιες, κατηγορίες, διαψεύσεις, απειλές παραίτησης: Το καπάκι στο καζάνι που έβραζε πετάχτηκε, το ΔΣ του Φεστιβάλ εκδιώχθηκε, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος παρέμεινε και ο μαρξιστής οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρόεδρος! Φυσικά όχι χωρίς αντιδράσεις...
Protagon Team

Πρώτα ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος κατηγόρησε το ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ ότι τον υπονομεύει, του έχει απαγορέψει την πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία, δεν ανανεώνει συμβάσεις των εργαζομένων, του βάζει τρικλοποδιές. Ένα μήνα μετά περίπου, με μια ανακοίνωση που εστάλη το βράδυ της Κυριακής (!) το ΔΣ απαντά σημειώνοντας πως σε αρκετά σημεία ψεύδεται, ή ότι ο ίδιος δεν ήταν τυπικός στις υποχρεώσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση δεν εστάλη από το γραφείο Τύπου του Φεστιβάλ, αλλά από τον λογαριασμό του γραφείου προέδρου του Φεστιβάλ. Το τέλος τους ήταν προφανώς γνωστό.

Την Παρασκευή μάλιστα έγινε μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου, προκειμένου να βρεθεί λύση. Καθώς τα δύο μέρη δεν συναινούσαν, σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, στην πρώτη της απόφαση, ξήλωσε όλο το ΔΣ δικαιώνοντας απόλυτα τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και το αντικατέστησε με ενδιαφέρουσες προσωπικότητες του πολιτισμού και όχι μόνο, φέρνοντας στην κορυφή του οργανισμού έναν γνώριμο από τα παλιά.  Από άλλα λημέρια όμως.

Εναν καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας, έναν μαρξιστή όπως περήφανα δήλωνε το 2014 στον Guardian. Είναι ο Γιάννης Μηλιός, πρώην υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν όμως και ο πρώτος που έφυγε από το κυβερνητικό πλέον καράβι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δέχθηκε υπουργική θέση αν και του πρότειναν και πήρε σαφείς αποστάσεις. Πόσο σαφείς; Μόλις τον Οκτώβριο του 2016 έλεγε στη Βασιλική Σιούτη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καρπώθηκε το κίνημα των πλατειών χάρη στην ιστορία του και γιατί είχε αποδείξει ότι αγωνίζεται για τα συμφέροντα των πολλών».

Κάποιοι λένε μάλιστα πως στενή φιλία συνδέει τον κ. Θεοδωρόπουλο με τον κ.Μηλιό γεγονός που αναμένεται να φέρει ειρήνη στο ΔΣ μετά την ταραχώδη σχέση του διευθυντή με την πρώην πρόεδρο Λιάνα Θεοδωράτου. Στη σύνθεση του ΔΣ συναντάμε σημαντικά ονόματα από το χώρο του ευρύτερου πολιτισμού, όπως τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό (πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής) και τον καθηγητή αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη. Αντιπρόεδρος ανέλαβε ο νομικός Πέτρος Σταυριανός –το όνομα που γκουγκλάρουν με μανία αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι δημοσιογράφοι του πολιτιστικού ρεπορτάζ και όχι μόνο για να μάθουν… ποιος είναι. Οι περγαμηνές, οι προθέσεις, το στίγμα του προέδρου και του αντιπροέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ είναι άγνωστες.

Απομένει να δούμε αν η τόλμη της κυρίας υπουργού, στην πρώτη της απόφαση, θα αποδειχθεί λογική, σοφή ή καταστροφική για έναν θρυλικό θεσμό που παραπαίει μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Λούκου. Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Πολιτισμού: «Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού,  Λυδίας Κονιόρδου ορίζεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Το νέο Δ.Σ. του Φεστιβάλ ορίζεται ως εξής:

Πρόεδρος:  Μηλιός Γιάννης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, ΕΜΠ
Αντιπρόεδρος: Σταυριανός Πέτρος, δικηγόρος
Μέλη:  Κουρουπός Γιώργος, συνθέτης
Λαμπρινουδάκης Βασίλης, Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Γιαννοπούλου Έφη, μεταφράστρια- Κριτικός
Φωστέρη Μάρθα, Κοινωνιολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ιδρυτικό μέλος ΚΕΘΕΑ
Ερηνάκης Νίκος, Οικονομολόγος, Δρ Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας  της Τέχνης

Σκεπτικό της απόφασης: «Η γνωστή ρήξη μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του είχε οδηγήσει τον θεσμό σε αδράνεια και ουσιαστικά, σε αδιέξοδο. Η απόφαση ορισμού νέου διοικητικού συμβουλίου ήταν αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή, σταθερή και εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ προς όφελος όλων».

Ο κ. Μηλιός, ο οποίος είχε διατελέσει υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ την εποχή του περιβόητου «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης», μέχρι την αποχώρησή του από τη θέση τον Μάρτιο του 2015, καλωσόρισε τον διορισμό του στην κεφαλή του Φεστιβάλ Αθηνών με ένα tweet:

Οπως αναμενόταν ο διορισμός του κ. Μηλιού και η αλλαγή του ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών προκάλεσε αρχικά έκπληξη και ακολούθως αντιδράσεις. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία είναι Tομέαρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ. «Η απαξίωση του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνεχίζεται. Για μια ακόμα φορά ορίζεται νέος Πρόεδρος και νέο Διοικητικό Συμβούλιο», ανέφερε.

Οπως σχολίασε η κυρία Κεφαλογιάννη «με τα προβλήματα να μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα και το Φεστιβάλ να βυθίζεται στην κρίση διαρκείας, που η κυβέρνηση δημιούργησε με τις αλλοπρόσαλλες επιλογές της».

Η βουλευτής της ΝΔ καυτηρίασε τον κομματισμό που διαπνέει την αλλαγή του ΔΣ: «Το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου από μία σοβαρή συλλογική προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας να αναδείξει τη θέση της χώρας στο διεθνές πολιτιστικό περιβάλλον με δυναμισμό και εξωστρέφεια, εξελίσσεται σε πεδίο εφαρμογής ασκήσεων κομματικών ισορροπιών. Δυστυχώς ούτε σχέδιο υπάρχει, ούτε διάθεση να μπει ένα τέλος στην αποδόμηση του Φεστιβάλ. Το λιγότερο που περιμένουμε είναι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού να δώσει τις δέουσες απαντήσεις. Μόνο λύπη και ιδιαίτερη ανησυχία!».

Με το δικό του ύφος και με μια ανάρτηση στο Twitter, επέκρινε την επιλογή Μηλιού, ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός.