Στο «Teatro Politeama Garibaldi» έγινε η εναρκτήρια εκδήλωση στο πλαίσιο του τριήμερου πάρτι γενεθλίων του Καόρου Νακατζίμα | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ενας Κροίσος νοικιάζει το Παλέρμο για το απόλυτο πάρτι γενεθλίων

Ο τίτλος «party animal» ταιριάζει σίγουρα στον εκκεντρικό Ιάπωνα Καόρου Νακατζίμα, που έκλεισε πολλούς χώρους πολιτισμού στη σικελική πρωτεύουσα για να γιορτάσει τα 73 χρόνια του με τους επίσης πλούσιους και διάσημους καλεσμένους του
Protagon Team

Πού αρχίζουν και πού τελειώνουν τα όρια της χρήσης πολιτιστικών μνημείων από ιδιώτες; Η ερώτηση αλλά και η απάντηση έρχονται αυτές τις μέρες από το Παλέρμο της Σικελίας, όπου φαίνεται ότι ένας εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Ιάπωνας έχει σπρώξει τα όρια στα άκρα, απαιτώντας από τη σικελική πρωτεύουσα να φιλοξενήσει τα πιο τρελά πάρτι γενεθλίων– των δικών του– σε ορόσημα της πόλης.

Αυτό λένε, τουλάχιστον, τα κουτσομπολιά και οι αντιπαραθέσεις των Παλερμιτάνων στους ηλιόλουστους δρόμους της πόλης, που εδώ και αρκετές εβδομάδες περιστρέφονται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Καόρου Νακατζίμα, ένας 73χρονος επιχειρηματίας από την Ιαπωνία, έκλεισε τα μεγαλοπρεπέστερα ξενοδοχεία του νησιού αποκλειστικά για τους 1.400 υψηλά ιστάμενους καλεσμένους του και προσέλαβε έναν διάσημο ιταλό σεφ για ένα συμπόσιο∙ οι διοργανωτές των εξωφρενικών εκδηλώσεων για τα γενέθλιά του κατάφεραν, επίσης, να δεσμεύσουν το ιστορικό θέατρο της πόλης για ένα ιδιωτικό σουαρέ, ενώ «κατέλαβαν» και τη μεγαλύτερη όπερα της Ιταλίας.

Να σημειωθεί, δε, ότι ακόμη και η συμφωνική ορχήστρα της Σικελίας αναγκάστηκε να καταφύγει αλλού για να αφήσει ελεύθερο τον χώρο για τους εορτασμούς, γράφει στους βρετανικούς Times από τη Ρώμη ο Φίλιπ Γουίλαν.

Ο νεο-ποπ βραζιλιάνος καλλιτέχνης Ρομέρο Μπρίτο και ο ιάπωνας επιχειρηματίας Καόρου Νακατζίμα (ντυμένοι ανάλογα) στην επίδειξη του Thom Browne στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης το 2016 (Astrid Stawiarz/Getty Images)

Καθώς το πάρτι γενεθλίων του Νακατζίμα ξεκίνησε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, οι Σικελοί έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες: αυτούς που βλέπουν τις αφίξεις πλούσιων επισκεπτών στο Παλέρμο ως ευκαιρία και εκείνους που αρνούνται να δεχτούν την κατάληψη σημαντικών πολιτιστικών μνημείων της ιστορικής πόλης για ένα τριήμερο με πάρτι και άλλες ιδιωτικές εορταστικές εκδηλώσεις.

Η εναρκτήρια γιορτή έγινε στο «Teatro Politeama Garibaldi», έδρα της συμφωνικής ορχήστρας της Σικελίας, η οποία αναγκαστικά θα εμφανιστεί σε άλλο χώρο κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

Στο μεταξύ, πάνω από τα καθίσματα του θεάτρου κατασκευάστηκε μια πλατφόρμα που κόστισε 37.000 ευρώ, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τραπέζια δείπνου και για μια πίστα χορού, προκαλώντας φρίκη στους Παλερμιτάνους, οι οποίοι απαιτούσαν να μάθουν ποιος ενέκρινε αυτές τις τροποποιήσεις στο νεοκλασικό στολίδι της πόλης τους, αναφέρει ο Γουίλαν στους Times.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται μια συναυλία του ανερχόμενου σταρ του κλασικού τραγουδιού Ματέο Μποτσέλι, γιου του διεθνώς αναγνωρισμένου τενόρου Αντρέα Μποτσέλι, και μια παράσταση του «Ντον Τζιοβάνι» υπό τη διεύθυνση του Ρικάρντο Μούτι, κορυφαίου ιταλού μαέστρου και μουσικού διευθυντή της Συμφωνικής του Σικάγου, ο οποίος είναι φίλος του ιάπωνα Κροίσου.

Το «Grand Hôtel et des Palmes» και η «Villa Igiea» (ένα παλάτσο του 19ου αιώνα), τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, έχουν καταληφθεί για αποκλειστική χρήση των καλεσμένων του πάρτι, κάτι για το οποίο, πάντως, ο περιφερειάρχης της Σικελίας Ρενάτο Σκιφάνι δεν φαίνεται να έχει ενθουσιαστεί.

Το «Teatro Politeama Garibaldi» στο Παλέρμο είναι έδρα της συμφωνικής ορχήστρας της Σικελίας (Wikimedia Commons)

«Είμαι ένας φιλελεύθερος άνθρωπος, πάντα ανοιχτός στον ιδιωτικό τομέα, αλλά υπάρχει ένα όριο σε όλα» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ADN-Kronos. Επίσης, δεν ήταν θετικός στην παραχώρηση για ιδιωτική χρήση του «Teatro Massimo», της μεγαλύτερης όπερας της Ιταλίας: «Με αυτόν τον ανήκουστο τρόπο ανοίγουμε ένα παράθυρο που θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλους ιδιώτες να απαιτήσουν παρόμοια μεταχείριση» προειδοποίησε ο Σκιφάνι.

Ο περιφερειάρχης της Σικελίας είπε ακόμη ότι οι εκδηλώσεις έθεσαν το ερώτημα σε ποιο βαθμό τα δημόσια πολιτιστικά στολίδια της πόλης θα μπορούσαν να παραδοθούν σε ιδιωτικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, οι πλούσιοι καλεσμένοι του δισεκατομμυριούχου Ιάπωνα που αναμένονταν στην πρωτεύουσα της Σικελίας έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τον δήμαρχο του Παλέρμο, Ρομπέρτο Λαγκάλα, ο οποίος είδε τις εκδηλώσεις σαν τονωτική ένεση στην οικονομία της πόλης.

Τα ιστορικά μνημεία του Παλέρμο, το φαγητό και ο καλός φθινοπωρινός καιρός μπορεί κάλλιστα να έπεισαν τον Καόρι Νακατζίμα να επιλέξει την πόλη για τον εορτασμό των 73ων γενεθλίων του – εκδήλωση που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τα 70α γενέθλιά του το 2020, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Εξάλλου, η επιλογή της Σικελίας (δύο φορές) για το ετήσιο Google Camp, το οποίο προσελκύει κάθε καλοκαίρι celebrities και δισεκατομμυριούχους, βοήθησε το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου να μπει στον χάρτη του ενδιαφέροντος των διεθνών επιχειρηματιών.

Η «Villa Igiea», το παλάτσο του 19ου αιώνα που έχει μετατραπεί σε ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία του Παλέρμο, φιλοξενεί μερικούς από τους καλεσμένους του ιάπωνα Κροίσου (roccofortehotels.com/hotels-and-resorts/villa-igiea)

Ο σχεδιασμός του πάρτι, ωστόσο, δεν κύλησε ανέφελα: οι ρυθμίσεις για το μεγάλο δείπνο της Κυριακής, για παράδειγμα, χρειάστηκε να αλλάξουν την τελευταία στιγμή, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο διάσημος σεφ που είχε προσληφθεί για την περίσταση βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό για φερόμενη πώληση ναρκωτικών στο εστιατόριό του «Villa Zito», στο Παλέρμο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι εκκεντρικότητες του Σαββατοκύριακου ταιριάζουν με τη μυθολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον Νακατζίμα, ο οποίος έκανε την περιουσία του εργαζόμενος για την αμερικανική πολυεθνική Amway. Η εταιρεία πουλάει προϊόντα οικιακής χρήσης και καλλυντικά, πείθοντας τους πελάτες να γίνουν πωλητές των προϊόντων της. Κανένας δεν ήταν καλύτερος σε αυτή τη δουλειά από τον Νακατζίμα.

Τη δεκαετία του 1990 έγραψε ιστορία στην Amway διπλασιάζοντας τις πωλήσεις του ομίλου με περίπου 750.000 διανομείς, ενώ κάποια στιγμή αναφέρθηκε ότι παρήγαγε μόνος του το 40% του κύκλου εργασιών της εταιρείας στην Ιαπωνία. «Το μέλλον μου είναι τόσο λαμπρό ώστε είναι σχεδόν τρομακτικό» είχε πει σε συνεντεύξεις του εκείνη την εποχή.

Εκτός από πωλητής, ο Καόρου Νακατζίμα είναι επίσης τραγουδιστής και συνθέτης∙ κέρδισε ένα βραβείο στο ποπ φεστιβάλ του Τόκιο, αντίστοιχο με τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ενώ έχει γράψει και μπεστ σέλερ βιβλία αυτοβοήθειας, όπως το «Important Life Lessons I Learned from the Superelite».