Θερομέτρηση πελατών έξω από κατάστημα στην Γουχάν, η νέα κανονικότητα στην ζωή εκατομμυρίων Κινέζων | China Daily via REUTERS
Επικαιρότητα

Ενας Αμερικανός και ένας Ιάπωνας υπέκυψαν στον κορονοϊό

Οι άνδρες, αμφότεροι περίπου 60 ετών, νοσηλεύονταν στην πόλη Γουχάν που έχει γίνει εστία της επιδημίας και εξακολουθεί να είναι σε αυστηρή καραντίνα
Protagon Team

Τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο Αμερικανού από την επιδημία, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, ενώ έγινε γνωστό ότι ο θάνατος ενός Ιάπωνα πιθανότατα οφείλεται και αυτός στην ίδια νόσο.

Και οι δύο, άνδρες περίπου 60 ετών, πέθαναν στην πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας. Ο Αμερικανός πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου, ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ, χωρίς να προχωρήσει σε άλλες λεπτομέρειες.

Η Γουχάν, όπου εκδηλώθηκε τον Δεκέμβριο η επιδημία και η επαρχία της Χουμπέι όπου βρίσκεται η πόλη έχουν αποκοπεί από τον κόσμο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε ένα πρωτοφανές μέτρο, δεκάδες εκατομμύρια πολίτες έχουν ουσιαστικά μπει σε καραντίνα, απόφαση που σχεδόν έχει παραλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Ο Ιάπωνας νοσηλευόταν με πνευμονία στην Γουχάν. Ο άνδρας θεωρείτο ύποπτο κρούσμα του κορονοϊού, αλλά λόγω των δυσκολιών στη διάγνωση της νόσου, δόθηκε ως αιτία θανάτου η ιογενής πνευμονία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας που επικαλείται τις κινεζικές ιατρικές Αρχές.

Δυνητικά, αν δηλαδή υπάρξει επιβεβαίωση του θανάτου από την ασθένεια, είναι ο πρώτος Ιάπωνας που πεθαίνει από αυτή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που αφορά την Ιαπωνία, ο αριθμός των επιβατών που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε κρουαζιερόπλοιο που είναι σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία ανήλθε πλέον στους 64. Περί τους 3.000 ταξιδιώτες και μέλη πληρώματος παραμένουν στο πλοίο.

Ο απολογισμός από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ανέρχεται σε 722 νεκρούς ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς χθες υπέκυψαν ακόμη 86 ασθενείς. Στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας καταγράφηκαν επιπλέον 81 θάνατοι, εκ των οποίων 67 στην πόλη Γουχάν.

Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφηκαν χθες επιπλέον 3.399 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, αυξάνοντας σε πάνω από 31.774 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.

Εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, περισσότερα από 320 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου 30 χώρες και περιοχές. Δύο θάνατοι Κινέζων πολιτών έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στο Χονγκ Κονγκ και στις Φιλιππίνες.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 19 ξένοι πολίτες έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Κίνα και ότι δύο από αυτούς έγιναν καλά. Δεν δημοσιοποίησε πάντως την εθνικότητα των ασθενών.