H συμμετοχή της Αυστραλίας με τους ήχους από τα ζώα της ηπείρου κέρδισε την προτίμηση του κοινού στον διαγωνισμό |
Επικαιρότητα

Ενας αλγόριθμος νίκησε στην… ψηφιακή Γιουροβίζιον

Ενα τραγούδι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης απέσπασε το πρώτο βραβείο σε μουσικό διαγωνισμό που δημιουργήθηκε στα πρότυπα της Γιουροβίζιον και είχε στόχο να παντρέψει την προηγμένη τεχνολογία με την μουσική
Protagon Team

Λόγω της πανδημίας η φετινή Γιουροβίζιον που θα γινόταν στο Ρότερνταμ ακυρώθηκε όσον αφορά το γνώριμο ετήσιο live event. Με καθυστέρηση λίγων ημερών σε σχέση με τις αρχικές ημερομηνίες ο μουσικός διαγωνισμός διεξάγεται αυτές τις μέρες με την συνήθη διαδικασία ημιτελικών-τελικού αλλά με την όλη διαδικασία να γίνεται online.

Με αφορμή τα προβλήματα στην διεξαγωγή της Γιουροβίζιον και υπό το ενδεχόμενο να υπάρξει οριστική αναβολή της για φέτος το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VPRO σκέφτηκε να καλύψει το κενό οργανώνοντας έναν διεθνή μουσικό διαγωνισμό.

Όμως τα στελέχη του VPRO δεν θέλησαν να οργανώσουν έναν πιο πρωτότυπο διαγωνισμό και θέλησαν να δουν αν και πώς μπορεί να συνδυαστεί η μουσική με την σύγχρονη τεχνολογία και ειδικά με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times οι διοργανωτές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό να χρησιμοποιήσουν ως βάση τραγούδια που έχουν παρουσιαστεί στην Γιουροβίζιον και αποδείχτηκαν διαχρονικές επιτυχίες όπως το Waterloo των ABBA και το Congratulations του Κλιφ Ρίτσαρντς και πάνω σε αυτά να προσθέσουν στίχους, μουσική ή οποιουσδήποτε άλλους ήχους επιθυμούν.

Οι AΒΒΑ στην Γιουροβίζιον του 1974 με το τραγούδι Waterloo

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 13 ομάδες από όλο τον κόσμο τα τραγούδια των οποίων άκουσε μια κριτική επιτροπή αλλά και ένα κοινό 12.000 ατόμων σε online σύνδεση, σε μια εκδήλωση που μετέδωσε το VPRO.

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού κέρδισε η Uncanny Valley, μια ομάδα επιστημόνων και ακαδημαϊκών από την Αυστραλία με το τραγούδι «Beautiful the World» το οποίο έλαβε τον χαρακτηρισμό της «μουσικής της Γης». Η μελωδία και οι στίχοι του τραγουδιού είναι προϊόν της «έμπνευσης» ενός αλγορίθμου αλλά στο τελικό αποτέλεσμα συμμετείχαν ένας μουσικός παραγωγός και επαγγελματίες τραγουδιστές που έκαναν φωνητικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο τραγούδι εκτός των άλλων ακούγονται οι φωνές διαφόρων ενδημικών ειδών της Αυστραλίας, όπως κοάλα, πτηνά κουκαμπούρα και διάβολοι της Τασμανίας, φέρνοντας μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ήπειρο πριν από μερικούς μήνες.

Οι δημιουργοί του τραγουδιού αναφέρουν ότι ο αλγόριθμος χρησιμοποίησε ένα σύστημα με το οποίο προέβλεπε ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη νότα στην μουσική ακολουθία που ανέπτυσσε. «Είναι κάτι παρόμοιο με το να προσπαθεί κάποιος να προβλέψει την τιμή κλεισίματος μιας μετοχής στην αυριανή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου βασιζόμενος στην αξία της και τα δεδομένα των προηγούμενων ημερών» υποστηρίζει ο καθηγητής Όλιβερ Μπράουν, μέλος της νικήτριας ομάδας, η οποία κέρδισε χάρις στις ψήφους του κοινού αφού η κριτική επιτροπή έδειξε την προτίμηση της στο τραγούδι που έστειλε η γερμανική συμμετοχή.

Η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να επεκτείνεται σιγά σιγά και στον τομέα της τέχνης αφού αναπτύσσονται συνεχώς διαφόρων ειδών καλλιτεχνικά προγράμματα και αλγόριθμοι όπως αυτά που ζωγραφίζουν πορτρέτα μιμούμενα κάθε φορά την τεχνοτροπία κάποιου συγκεκριμένου καλλιτέχνη.