O Γκουκές έγινε στα 18 του ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, σε μια μονομαχία μετον Κινέζο Ντινγκ Λιρέν | EPA/HOW HWEE YOUNG
Επικαιρότητα

Ο θρίαμβος ενός 18χρονου σε έναν αγώνα σκάκι με… ψυχροπολεμικό ενδιαφέρον

Διαστάσεις γεωπολιτικής σύγκρουσης (που θύμισε την παρτίδα Φίσερ εναντίον Σπάσκι το 1972) είχε ο μεγάλος τελικός στη Σιγκαπούρη, όπου ένας νεαρός Ινδός κέρδισε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή από τον κινέζο αντίπαλό του
Protagon Team

O Μάσιμο Αντινόλφι της Repubblica, έδωσε γεωπολιτικές διαστάσεις στη σκακιστική νίκη ενός Ινδού επί ενός Κινέζου. Εντάξει, ο αγώνας ήταν σοβαρός, στην τελευταία αγωνιστική του παγκοσμίου πρωταθλήματος που έγινε στη Σιγκαπούρη, η τελευταία παρτίδα κράτησε τέσσερις ώρες! Ο παίκτης με τα μαύρα, ο Γκουκές Ντομαράτζου, κατέβαλε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ντινγκ Λιρέν και, στα 18 του, εστέφθη ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού στα χρονικά.

Και δεν ήταν μόνο η έγκυρη ιταλική εφημερίδα που ασχολήθηκε. Το ποιος είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι αποτελούσε διαχρονικά μια υπόθεση πολύ ευρύτερη από τη μονομαχία δύο γκρανμάστερ σε μια σκακιέρα. Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου «αποδείκνυε» ποιο σύστημα, των ΗΠΑ ή της ΕΣΣΔ, του καπιταλισμού ή του κομμουνισμού, είχε τα καλύτερα μυαλά και τώρα, η μονομαχία του Γκουκές Ντομαράτζου απέναντι στον Ντινγκ Λιρέν είχε αντίστοιχες προβολές: η ανερχόμενη Ινδία, ως η πολυπληθέστερη δημοκρατία του κόσμου, απέναντι στην Κίνα της κομμουνιστικής μονοκρατορίας.

«Ο Κινέζος ήταν λιγότερο απαθής απ’ ό,τι είναι συνήθως. Για την ακρίβεια, ήταν νευρικός. Περνούσε συνεχώς το χέρι του στα μαλλιά του, δεν βολευόταν στην καρέκλα, έκρυβε το πρόσωπό του στις παλάμες του», περιέγραψε η Repubblica.

Ο Ντινγκ Λιρέν νευρικός στον 14ο και τελευταίο αγώνα του απέναντι στον Ινδό Γκουκές Ντομαράτζου (EPA/HOW HWEE YOUNG)

Επειδή η Κίνα είχε το παγκόσμιο στέμμα στα χέρια της, έγραψε ο Αντινόλφι, ένιωθε κληρονόμος «του μεγαλείου της σχολής της Μόσχας». Εξάλλου «απέναντι στον Δυτικό κόσμο δεν υπάρχει πλέον το σοβιετικό μπλοκ, αλλά η κινεζική υπερδύναμη». Το «νεαρό αγόρι από την Ινδία», απέναντι από τον Λιρέν, εκπροσωπούσε την άλλη «μεγάλη ασιατική δύναμη, η οποία βρίσκεται σε άνοδο». Ντέρμπι πολλών διαστάσεων. «Ηταν σύγκρουση δυνάμεων, όπως το 1972 ο αγώνας του αιώνα μεταξύ του Αμερικανού Μπόμπι Φίσερ και του Ρώσου (σοβιετικού τότε) Μπόρις Σπάσκι».

Ο αρθρογράφος επεσήμανε ότι μέσα στον Ψυχρό Πόλεμο ακόμη και ο πολύς Χένρι Κίσινγκερ, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αφιέρωσε χρόνο στον αγώνα, ακριβώς διότι αυτός είχε σημαντικό ψυχροπολεμικό αποτύπωμα. Και τώρα έχει, τουλάχιστον «στην Ινδία του εθνικιστή Μόντι θα το γιορτάζουν για πολλές ημέρες». Και πιο ανατολικά τι θα γίνει; «Στην Κίνα είναι διαφορετικά, η Κίνα έχει ήδη τα αθλητικά ρεκόρ της, ήδη μαζεύει μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν υποφέρει από κόμπλεξ κατωτερότητας. Πίσω της έχει αυτοκρατορικό παρελθόν, όχι αποικιακό». Πάλι καλά, διότι έτσι γλιτώσαμε από μια επιπρόσθετη εστία πολέμου και πυρηνικής κλιμάκωσης.

«Ο Γκουκές μόλις έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής έκλαψε σαν μωρό. Μια νέα εποχή στην ιστορία του κόσμου έχει ξεκινήσει. Στα 18 χρόνια του είναι ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, παίρνοντας το ρεκόρ από τον Γκάρι Κασπάροφ, που κατέκτησε τον τίτλο στα 22 του. Είναι ο δεύτερος Ινδός στην ιστορία που κέρδισε τον τίτλο. Μάστερ στο σκάκι από την ηλικία των 12 ετών, στη Σιγκαπούρη επικράτησε σε έναν αγώνα που ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου. Κέρδισε 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Και ο πρωθυπουργός Μόντι τον συνεχάρη».