Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, αριστερά, με τον Νίκο Δένδια κατά τις συνομιλίες που είχαν στην Αθήνα | Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Επικαιρότητα

Εναρξη εργασιών του β΄ γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ από τον Νίκο Δένδια

Κεντρικό σημείο στις συνομιλίες θα έχουν θέματα περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, αλλά και η συνεργασία σε τομείς ενέργειας, επενδύσεων και ήπιας ισχύος
Protagon Team

Στον απόηχο της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα που σηματοδότησε την αναβάθμιση της Αμυντικής Συμφωνίας με την Ελλάδα, πραγματοποιείται σήμερα ο δεύτερος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων ελλήνων και αμερικανών αξιωματούχων, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, το εμπόριο, η οικονομία, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός και η παιδεία.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με τον επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς, βοηθό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ.

Από ελληνικής πλευράς, πέραν του υπουργού Εξωτερικών, στις εργασίες του Διαλόγου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος.

Θα συμμετέχουν ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, οι υφυπουργοί Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλης Διγαλάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς, γενικοί γραμματείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κεντρικό σημείο του Στρατηγικού διαλόγου θα έχουν θέματα περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, όπως, μεταξύ άλλων, τα δυτικά Βαλκάνια, η Συρία και η Ανατολική Μεσόγειος, με επιστέγασμα, τη συζήτηση της συνεχιζόμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ενα άλλο βασικό σημείο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας, ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα σχήματα συνεργασίας που έχει αναπτύξει με μια σειρά από χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, θα βρεθούν αναμφίβολα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ ξεχωριστή σημασία έχει η παρουσία του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ασίας, Φίλιπ Ρίκερ στις σχετικές συνομιλίες.

Επιπροσθέτως, θα συζητηθεί η διεθνής διάσταση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την επικαιρότητα.

Η ατζέντα του διαλόγου

Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ θα συμπεριλάβει ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς η στενή συνεργασία των δυο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχει πλέον αναβαθμιστεί μέσω της επικαιροποιημένης Αμυντικής Συμφωνίας, ενώ κι από τις δύο πλευρές αναμένεται να υπογραμμιστεί η άριστη συνεργασία τους σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κυβερνοασφάλειας, αντιμετώπισης διασυνοριακού εγκλήματος θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο συζήτησης.

Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι και τα ζητήματα ενέργειας και ειδικότερα, ενεργειακής ασφάλειας, καθώς η Ελλάδα αποκτά ολοένα πιο κρίσιμο ρόλο ως σταυροδρόμι ενεργειακών δρόμων προς την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσω στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια θετική δυναμική επενδυτικών ευκαιριών και στήριξης αντίστοιχων κινήσεων από αμερικανικής πλευράς.

Ακόμη, η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς «ήπιας ισχύος», όπως είναι οι επαφές της κοινωνίας των πολιτών, η προώθηση του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα αποτελέσουν ένα ακόμη θέμα συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Στον Στρατηγικό Διάλογο περιλαμβάνονται, τέλος, μια σειρά από ενέργειες που αποσκοπούν να συσφίξουν περαιτέρω τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, όπως προγράμματα συνεργασίας μεταξύ μουσείων, ανταλλαγές σπουδαστών, προγράμματα υποτροφιών.