«Τα χειροκροτήματα δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς» γράφει το πλακάτ που κρατάει η νοσηλεύτρια (δεξιά) σε κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο Σεντ Τόμας του Λονδίνου την Πέμπτη | REUTERS/Henry Nicholls
Επικαιρότητα

Εναν αιώνα είχαν να απεργήσουν οι νοσηλευτές στη Βρετανία

Η ιστορική απεργία στην οποία κατεβαίνουν οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας είναι η πρώτη σε εθνικό επίπεδο μετά από 106 χρόνια! Μισθολογικές αυξήσεις το βασικό αίτημα για τους περίπου 100.000 εργαζόμενους σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα της χώρας
Protagon Team

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, το εμβληματικό NHS, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για τη χώρα. Ωστόσο, μια κρίσιμη κατηγορία εργαζόμενων σε αυτό, οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν δίνει τη σημασία που πρέπει στο έργο που επιτελούν. Για τον λόγο αυτό σήμερα, 15 Δεκεμβρίου, πραγματοποιούν την πρώτη τους απεργία σε εθνικό επίπεδο μετά από 106 χρόνια. Η απεργία αφορά την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Συγκεκριμένα, περίπου 100.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που εργάζονται σε 76 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα θα απεργήσουν σήμερα, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις. Πρόκειται για την πρώτη κινητοποίηση στην οποία προχωράει το συνδικάτο τους, το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής (RCN), από τότε που ιδρύθηκε, τo 1916. Το συνδικάτο βρισκόταν υπό την «προστασία» της βασίλισσας Ελισάβετ μέχρι τον θάνατό της. Η απεργία θα επαναληφθεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έχει ξεπεράσει το 10%, ενώ οι προτάσεις της κυβέρνησης για μισθολογικές αυξήσεις γύρω στο 4% προκαλούν ένταση μεταξύ των νοσηλευτών και του αρμόδιου υπουργείου. Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν από την απεργία δείχνουν ότι η πλειονότητα των Βρετανών στηρίζει τις κινητοποιήσεις των νοσηλευτών, ωστόσο η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και σήμερα, ημέρα της απεργίας.

«Φρικτός φόρτος εργασίας»

Σύμφωνα με το BBC, οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες ζητούν μισθολογική αύξηση λίγο μεγαλύτερη του 19%, ώστε να αντισταθμιστεί η μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, η οποία έχει περιοριστεί κατά 20% από το 2010. Στο αίτημά τους προς την κυβέρνηση αναφέρουν ότι οι χαμηλοί μισθοί σημαίνουν ελλείψεις προσωπικού και εκπτώσεις στην φροντίδα των ασθενών. Το αίτημα έχει χαρακτηριστεί «απρόσιτο» από την κυβέρνηση, η οποία ανέφερε ότι δεν μπορεί να προσφέρει αύξηση μεγαλύτερη του 4% με 5%.

«Ο φόρτος εργασίας είναι φρικτός. Οι νοσηλευτές πνίγονται, δεν μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες στους ασθενείς» ανέφερε ένας από τους απεργούς, ο νοσηλευτής Μαρκ Μπούτροϊντ ο οποίος εργάζεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο φημισμένο νοσοκομείο Σεντ Τόμας του Λονδίνου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί νέοι νοσηλευτές εγκαταλείπουν το επάγγελμα έπειτα από ένα ή δύο χρόνια λόγω των χαμηλών μισθών, αυξάνοντας έτσι κι άλλο την πίεση σε όσους παραμένουν και επιμερίζονται τα βάρη.

Παρά την απεργία, το συνδικάτο θα παρέχει υπηρεσίες με προσωπικό ασφαλείας για τα επείγοντα περιστατικά και τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τη «προστασία της ανθρώπινης ζωής». Επίσης, οι χημειοθεραπείες και η αιμοκάθαρση θα εκτελούνται κανονικά, μαζί με την εντατική φροντίδα και ό,τι αφορά τα παιδικά ατυχήματα και τα επείγοντα περιστατικά σε νοσοκομειακές μονάδες νεογνών. Επομένως, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος εκτιμάται ότι θα είναι η αναβολή για τις προγραμματισμένες θεραπείες.