Η Ουκρανία θεωρεί ότι η Τουρκία έχει μεταβάλει την στάση της υπέρ της Ρωσίας μετά από δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που καλούν σε διακοπή παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Τουρκία επιφυλάσσεται να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, καθώς επιθυμεί το ρόλο του διαμεσολαβητή, με την ουκρανική πλευρά να θεωρεί ότι η θέση της Αγκυρας έχει μετατοπιστεί πιο κοντά στη Μόσχα.
Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να είναι «προσεκτική» στο θέμα της παράδοσης περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, επειδή τα τουρκικής κατασκευής drones έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άμυνα της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επίθεσης. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ερντογάν.
Ετσι, η Τουρκία αποστασιοποιείται από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που στέλνουν περισσότερο οπλισμό στην Ουκρανία, για να αναχαιτίσει την ρωσική επίθεση στην ανατολική πλευρά της χώρας. Επίσης, ενώ οι δυτικές χώρες έχουν κάνει ενέργειες για την απομόνωση της Ρωσίας, η Τουρκία έχει κρατήσει ανοιχτή γραμμή με την Μόσχα, δέχεται πακτωλούς ρωσικού χρήματος και διοργανώνει ειρηνευτικές συνομιλίες, που δεν καταλήγουν σε αποτέλεσμα.
Σε συνέντευξή του στην WSJ, o Ντεμίρ τόνισε: «Νομίζω πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να καλέσει τις δύο αντιμαχόμενες χώρες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό, εάν στέλνει δεκάδες χιλιάδες όπλα μόνο στην μία πλευρά. Πρέπει να μπορούμε να μιλάμε και με τις δύο πλευρές, να είμαστε αρκετά κοντά στις δύο πλευρές, ώστε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Προτεραιότητά μας είναι η επικράτηση της ειρήνης».
Σημειώνεται ότι τα τουρκικά Bayraktar TB-2 που παρέδωσε η Τουρκία στην Ουκρανία το 2019, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην άμυνά της κατά την ρωσική επίθεση. Ερωτηθείς εάν θα συνεχίσει η Τουρκία να τα παραδίδει στην Ουκρανία, απάντησε : «Υπάρχουν πράγματα που γίνονται, δεν είμαι σε θέση να σας πω, αλλά είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί».
Η Τουρκία αρνείται ότι έχει αλλάξει τη στάση της, αλλά όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα, επειδή διαφαίνεται ότι δεν θα υπάρξει γρήγορα επικράτηση κάποιας πλευράς στον πόλεμο, κερδίζει έδαφος η άποψη ότι η Αγκυρα πρέπει να κρατήσει ουδέτερη στάση. «Η Τουρκία ολοένα και περισσότερο χαρακτηρίζει την ουκρανική κρίση ως ανταγωνισμό μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, στον οποίο ανταγωνισμό η ίδια δεν επιθυμεί να εμπλακεί», τόνισε η Ασλι Αϊντιτασμπάς, ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.