Φορώντας μάσκα, η Ναόμι Οσάκα καταφθάνει στο άδειο γήπεδο | Robert Deutsch-USA TODAY Sports
Επικαιρότητα

Ενα US Open αλλιώτικο από τ’ άλλα

Χωρίς θεατές και δημοσιογράφους. Χωρίς τους περσινούς νικητές, που δεν θα υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Χωρίς πολλά από τα μεγάλα «ονόματα». Με λιγότερους συμμετέχοντες και το απολύτως απαραίτητο προσωπικό. Εστω κι έτσι, το Γκραν Σλαμ της Νέας Υόρκης είναι εδώ. Ούτε βόμβες, ούτε πανδημίες το τρομάζουν
Sportscaster

Σαν σε προπόνηση, ο Στέφανος Τσιτσιπάς νίκησε στην πρεμιέρα του στο Αμερικανικό Οπεν τον Ισπανό Ράμος Βινόλας (6-2, 6-1, 6-1) και προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο του περίφημου τουρνουά, όπου θα αντιμετωπίσει τον 23χρονο Αμερικανό Μαξίμ Κρέσι (Νο 168), φιλοδοξώντας να φτάσει στη φάση των «32» για πρώτη φορά στην καριέρα του. Πιθανότατα, πολύ πιο μακριά, αν εξακολουθήσει να βρίσκεται σε αυτήν την εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση. Ο κορυφαίος ελληνας τενίστας έχει κληρωθεί στην πλευρά του Νόβακ Τζόκοβιτς, που σημαίνει οτι δεν θα συναντήσει τη μεγάλη φίρμα του ταμπλό πριν από τους ημιτελικούς.

Μια μέρα πριν την έναρξη του Αμερικανικού Οπεν, ο Στέφανος Τσιτσιπάς υπογράφει μπαλάκια – για τους φαν που δεν θα είναι παρόντες…

Το πρώτο Γκραν Σλαμ στην εποχή της Covid-19 άρχισε χθες (31/8) και θα διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου. Υπερασπίζεται τη φήμη του ως το μόνο από τα τέσσερα μεγάλα τουρνουά τένις που δεν ματαιώθηκε ή δεν αναβλήθηκε, ποτέ, στα 140 χρόνια της ύπαρξής του. Ούτε μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ! Ο Πρόεδρος Ρούσβελτ θεωρούσε πως τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα -στο μπέιζμπολ, το ράγκμπι και το τένις- θα τόνωναν το ηθικό των Αμερικανών. Οι διοργανωτές του πιστεύουν οτι το ίδιο θα συμβεί και τώρα, στη βασανισμένη από την πανδημία Νέα Υόρκη.

Θα είναι, όμως, πολύ διαφορετικό απ’ όλα τα προηγούμενα. Χωρίς θεατές και χωρίς δημοσιογράφους. Βουβό. Οπως σχολίασε η πολύπειρη Σερένα Γουΐλιαμς, σε ένα τόσο αποστειρωμένο περιβάλλον ο αθλητής θα πρέπει να έχει τεράστια πνευματική δύναμη για να αγωνιστεί. Με λιγότερους αθλητές (θα χρησιμοποιηθούν 13 από τα 18 κορτ του) και με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό. Ακόμη και τα παιδιά που μαζεύουν τις μπάλες, θα είναι τρία, αντί για έξι. Ολα τα έσοδα θα δοθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Και για πρώτη φορά δεν θα είναι το τελευταίο μεγάλο event στο καλεντάρι της χρονιάς, αφού θα ακολουθήσει (στις 26 Σεπτεμβρίου) το Ρολάν Γκαρός, που είχε αναβληθεί.

Οι αθλητές δεν θα το ευχαριστηθούν, όπως άλλοτε. Αφού πέρασαν από τεστ κορονοϊού, διαμένουν σε αυστηρά ελεγχόμενες περιοχές. Αλλοι σε ξενοδοχεία του Λονγκ Αϊλαντ, κι άλλοι σε πολυτελείς κατοικίες. Οι μετακινήσεις τους επιτρέπονται μόνο προς τις εγκαταστάσεις του τουρνουά, και πίσω. Εάν ένας τενίστας βρεθεί θετικός στη διάρκεια του τουρνουά, θα υποχρεωθεί σε καραντίνα και αποχώρηση από τους αγώνες. Οπως συνέβη, ήδη, με τον Μπενουά Περ. Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της Equipe για το θετικό δείγμα του, οι διοργανωτές του US Open επιβεβαίωσαν την ύπαρξη κρούσματος (χωρίς να κατονομάσουν τον αθλητή, που είναι ασυμπτωματικός).

Αρκετά μεγάλα ονόματα του τένις θα απουσιάσουν, εφέτος, από τη Νέα Υόρκη. Είτε επειδή φοβούνται τον ιό, είτε γιατί είναι τραυματίες. Ανάμεσά τους και οι περσινοί νικητές, που δεν θα υπερασπιστούν τον τίτλο τους: ο Ράφα Ναδάλ στους Αντρες (προτίμησε να μείνει στη Μαγιόρκα και να προετοιμαστεί για το Γαλλικό Οπεν) και η Μπιάνκα Αντρεέσκου στις Γυναίκες (θα το παρακολουθήσει από τον Καναδά). Στους Ανδρες, εκτός από τον ισπανό πρωταθλητή, θα λείψουν, επίσης, ο Ρότζερ Φέντερερ (που έχει κατακτήσει το συγκεκριμένο τρόπαιο πέντε φορές), ο Γκαέλ Μονφίς, ο Σταν Βαβρίνκα (θριαμβευτής το 2016, στο τελευταίο Γκραν Σλαμ που δεν κατέληξε στα χέρια των Big-3), ο Κέι Νισικόρι και ο Ντελ Πότρο. Στις Γυναίκες, εκτός από την Αντρεέσκου (Νο 6), η Ασλεϊ Μπάρτι (Νο 1), η Σιμόνα Χάλεπ (Νο 2), η Ελίνα Σβιτόλινα (Νο 5) και η Κίκι Μπέρτενς (Νο 7).

Πρόκειται, ίσως, για το τουρνουά στο οποίο -ιστορικά- εμφανίζονται οι μεγαλύτερες εκπλήξεις. Κι όλες αυτές οι απουσίες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις προβλέψεις, σε ό,τι αφορά τους νικητές. Απόντων του Φέντερερ και του Ναδάλ, ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει την ευκαιρία να κατακτήσει τον 18ο Γκραν Σλαμ τίτλο του, και να πλησιάσει τους 19 του Ναδάλ και τους 20 του Φέντερερ. Ο 33χρονος Σέρβος είχε κερδίσει και το Αυστραλιανό Οπεν, το τελευταίο μεγάλο τουρνουά που «πρόλαβε» την πανδημία. Παραμένει αήττητος μέσα στο 2020, με ρεκόρ 23-0. Η αλήθεια, όμως, είναι πως δεν έχει καθόλου καλή παράδοση στη σκληρή επιφάνεια του «Φλάσινγκ Μίντοους» (τρεις νίκες σε οκτώ τελικούς).

Αλλοι διεκδικητές του τροπαίου των τριών εκατομμυρίων ευρώ είναι, ο Αυστριακός Τίεμ, ο Μεντβέντεβ (πέρυσι ηττήθηκε στον τελικό από τον Ναδάλ), ο Ζβέρεφ, και -γιατί όχι;- ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες, ο έλληνας πρωταθλητής (Νο 6 στον Κόσμο) είναι εξαιρετικά φορμαρισμένος, όπως φάνηκε και στο τουρνουά του Σινσινάτι, και θεωρείται ως το τρίτο φαβορί, πίσω από τον Τζόκοβιτς (Νο 1) και τον περσινό φιναλίστ, Ντανίλ Μεντβέντεφ (Νο 5). Ο Αντι Μάρεϊ, άλλοτε Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, είναι ο μόνος Βρετανός που έχει θριαμβεύσει στη Νέα Υόρκη τη σύγχρονη εποχή (και ο πρώτος μετά τον Φρεντ Πέρι των ’30s), όμως προέρχεται από αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις.

Στις Γυναίκες θεωρείται φαβορί η Σερίνα Ουΐλιαμς (Νο 8), που πάτησε τα 39 και δεν έχει κατακτήσει μεγάλο τρόπαιο από τον Ιανουάριο του 2017. Κατέχει 23 τίτλους Γκραν Σλαμ και, αν τους κάνει 24, θα ισοφαρίσει το ρεκόρ της θρυλικής τενίστριας Μάργκαρετ Κορτ. Η Μαρία Σάκκαρη (Νο 22) βρίσκεται χαμηλά στις προβλέψεις των στοιχηματικών, αν και προ ημερών κατατρόπωσε την Ουΐλιαμς και έφτασε στους ημιτελικούς του Σινσινάτι. Για την 25χρονη πρωταθλήτριά μας, αυτή είναι η έκτη παρουσία της στο Αμερικανικό Οπεν, όπου μετράει δυο προκρίσεις στον 3ο γύρο (5 νίκες – 5 ήττες).