Η Τζόαν Μπαέζ στις 7 Απριλίου του 2017 τραγουδάει στην εκδήλωση για την είσοδό της στο Rock and Roll Hall of Fame | Mike Coppola/Getty Images/Ideal Images
Επικαιρότητα

Ενα τραγούδι για τον «μελλοντικό δικτάτορα» Ντόναλντ Τραμπ

Ενα «μικρό τραγούδι» για έναν άνθρωπο ο οποίος «είναι ψυχικά άσχημος, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια των ποδιών». Η θρυλική τραγουδίστρια ερμηνεύει νότες διαμαρτυρίας για τον αμερικανό πρόεδρο και την «αυτοκρατορία του κακού» που οικοδομεί
Σπύρος Σεραφείμ

Η Τζόαν Μπαέζ, γεννηθείσα στις 9 Ιανουαρίου 1941, είναι αμερικανίδα τραγουδίστρια της φολκ, κυρίως, μουσικής και στιχουργός. Από το 1959 που ξεκίνησε την καριέρα της μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει περισσότερα από τριάντα άλμπουμ, στα οποία ερμήνευσε τόσο δικά της τραγούδια, όσο και άλλων δημιουργών. Οι στίχοι της είναι κυρίως στα Αγγλικά και στα Ισπανικά, αλλά έχει ερμηνεύσει τραγούδια και σε άλλες γλώσσες. Η επανάσταση μπορεί να είναι και πολύγλωσση.

Κατά βάση, έγινε ιδιαίτερα γνωστή για την ενεργό συμμετοχή της στο αντιπολεμικό κίνημα – κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ συνελήφθη και φυλακίστηκε για τη διαμαρτυρία της στο Armed Forces Induction Center – δείτε το εδώ. Είναι η ίδια η οποία υποστήριξε ενεργά το κίνημα κατά των φυλετικών διακρίσεων, όπως και κάθε ανάλογο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλά από τα τραγούδια της μιλούν για τον πόλεμο και για μια σειρά από κοινωνικά προβλήματα, η μουσική της κουβαλά σθεναρή διαμαρτυρία, με επιχειρήματα τα οποία πηγάζουν από τον Διαφωτισμό και τον Ανθρωπισμό. Μην τα πολυλογούμε, θα αποτελεί πάντα το ηθικό κέντρο των κινημάτων αντιπολεμικής και κοινωνικής δικαιοσύνης που ξεσηκώθηκαν τη δεκαετία του ’60.

Είναι γεγονός ότι πριν από τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, η Μπαέζ έμοιαζε να έχει αποσυρθεί, αφού δεν είχε γράψει και δεν είχε παρουσιάσει κανένα νέο τραγούδι, μέσα σε ένα διάστημα… 25 χρόνων. Ομως, η εκλογή του Τραμπ την έκανε να πιάσει ξανά τις παρτιτούρες στα χέρια της, προκειμένου να στηλιτεύσει το φαινόμενο του νέου αμερικανού προέδρου.

Το νέο της τραγούδι φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Nasty Man». Τι σημαίνει; Χωρίς αξιολογική σειρά: δυσάρεστος, ψυχικά άσχημος, αηδιαστικός, βρωμερός, κακοήθης, μοχθηρός, απειλητικός, ρυπαρός, επικίνδυνος. Διαλέγετε και παίρνετε την απόδοση που ταιριάζει με τις απόψεις σας για το συγκεκριμένο πρόσωπο – αν και η Μπαέζ, προφανώς, περικλείει όλες αυτές τις ερμηνείες στον τίτλο και στο νόημα τού τραγουδιού της.

Δείτε και ακούστε το τραγούδι εδώ

Το βέβαιο είναι ότι στο «Nasty Man», η θρυλική 76χρονη, πια, ερμηνεύτρια και ακτιβίστρια ρίχνει τα μουσικά πυρά της στον «μελλοντικό δικτάτορα» Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να σταματήσει την «οικοδόμηση της κακής του αυτοκρατορίας». Και μπορεί αυτό το τραγούδι να κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2017, αλλά συνεχίζει και θα συνεχίζει να είναι επίκαιρο, όσο ο νυν αμερικανός πρόεδρος στρογγυλοκάθεται στον προεδρικό θώκο.

Από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε, έγινε viral και εκατομμύρια στόματα σε όλον τον πλανήτη μίλησαν για αυτό και το ερμήνευσαν έχοντας σφιγμένες τις γροθιές τους από απόγνωση και αγανάκτηση για τα πρώτα «πολιτικά» δείγματα γραφής του Τραμπ. Η ίδια η Τζόαν θεωρεί, όπως έχει δηλώσει σχετικά στο περιοδικό «Rolling Stone», ότι «δεν είναι ένα καλό τραγούδι, αλλά θα κάνει τους ανθρώπους να γελάσουν». Η ταπεινότητα μιας αιώνιας αγωνίστριας.

Το τραγούδι δεν στέλνει επιπλέον τριαντάφυλλα στο Rose Garden, αλλά στηλιτεύει τον πρόεδρο για τα συνοριακά του σχέδια, για την ανέγερση του Τείχους στο Μεξικό, αναφέρεται στην τότε αξιοσημείωτη απουσία τής Μελάνια από τον Λευκό Οίκο. Και υποδεικνύει στον Τραμπ ότι καλύτερα θα ήταν να ξεκινήσει τις συνεδρίες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις «σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές» του.

Στο ίδιο τραγούδι, η Μπαέζ περιγράφει, επίσης, ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα περιπέσει, τελικά, σε απαξίωση, θα θεωρηθεί για πάντα παρωχημένος και θα μείνει μόνο ως μια (κακή) ανάμνηση, αφού κινείται στον λάθος δρόμο και πηγαίνει «στραβά». Επίσης, θεωρεί ότι τα tweets του είναι βλάσφημα – την ίδια στιγμή που η ερμηνεύτρια θεωρεί ότι είναι σχεδόν άγνωστη στη γενιά του Twitter. «Πολλοί νέοι δεν με αναγνωρίζουν, γι ‘αυτό ξύνουν το κεφάλι τους απορημένοι», δήλωσε στο «Rolling Stone», τον Φεβρουάριο. Στην ίδια συνέντευξη σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλά τραγούδια διαμαρτυρίας και ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν, πια, να ερμηνεύουν άλλο τα «Blowin’ in the Wind» και «We shall Overcome». Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι απαραίτητη για την υγεία μιας δημοκρατίας. Οταν ο ίδιος ο Τραμπ έχει ξεκινήσει τον πόλεμο σε Μέσα που του ασκούν δριμεία κριτική και τα αποκλείει από τις συνεντεύξεις Τύπου.

Η δημοσίευση του τραγουδιού της Τζόαν στο Facebook προφίλ της – δείτε πόσες προβολές έχει

Η Μπαέζ, η οποία εισήλθε -δόξη και τιμή- στο Rock and Roll Hall of Fame, πέραν του εν λόγω τραγουδιού έχει κατέβει αρκετές φορές σε πορείες κατά του Τραμπ – και θα συνεχίσει να το κάνει, μέχρι ο αμερικανός πρόεδρος να εκπέσει του αξιώματός του.

Μέχρι, όμως, να συμβεί αυτό, έχουμε να δούμε ακόμα πολλά, σε επίπεδο δηλώσεων και πράξεων από τον μεγιστάνα που έγινε πρόεδρος. Ετσι, το τραγούδι της Τζόαν θα συνεχίσει να είναι επίκαιρο, όπως όλα εκείνα τα αντισυμβατικά τα οποία έχει ερμηνεύσει, μια ολόκληρη ζωή. Ισως, όμως, και η ίδια η Μπαέζ να μην περίμενε ποτέ ότι θα έκανε μια σύνθεση διαμαρτυρίας για κάποιον που στερείται σοβαρότητας, για έναν κλόουν της πολιτικής, ο οποίος εξελίσσεται -πάντα σύμφωνα με την ίδια- σε έναν «μελλοντικό δικτάτορα». Οπου δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις μαζί της.