Μια τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν αυτή που σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεφώνημα έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου, μία ημέρα αφ’ ότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποφάσισαν ότι Τραμπ και Ερντογάν πρέπει να συζητήσουν για τις απειλές του δεύτερου να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος των κουρδικών στρατευμάτων στη Συρία.
Στη διάρκεια της εν λόγω συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Τραμπ φέρεται και να αποφάσισε να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία και αφού αυτός ο τούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε πρώτα να συνεχίσει τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Τραμπ ρώτησε τον Ερντογάν: «Αν αποσυρθούμε εμείς, θα αναλάβετε να καθαρίσετε εσείς ό,τι μένει από το Ισλαμικό Κράτος;»
Σε αυτό ο Ερντογάν απάντησε: «Θα το κάνουμε», προσθέτοντας ότι η Τουρκία εξόντωσε 4.000 μέλη του Ισλαμικού Κράτους κατά την διάρκεια της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη το 2016.
Μετά το τηλεφώνημα, ο Τραμπ έδωσε εντολή στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο οποίος παρακολουθούσε την τηλεφωνική επικοινωνία, «να αρχίσει τη δουλειά» της αποχώρησης.
Τότε παρενέβη ο Μάτις, ο οποίος προσπάθησε να αλλάξει γνώμη στον Τραμπ, αλλά δεν τα κατάφερε με τους δυο άντρες να έρχονται σε μετωπική σύγκρουση, όπως γράφει ο αμερικανικός Τύπος.
Λίγες ώρες μετά, ο υπουργός Άμυνας – που είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία και οχύρωνε τους Κούρδους για να μπορέσουν να αμυνθούν στον Ερντογάν – παραιτήθηκε με μια γεμάτη νόημα ανακοίνωση:
«Επειδή δικαιούσαι να έχεις έναν υπουργό Άμυνας που οι απόψεις του να ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις δικές σου… (…) Πιστεύω ότι είναι το σωστό για εμένα να αφήσω τη θέση μου», αναφέρει ο τέως υπουργός στο κείμενο της παραίτησής του χωρίς να αναφέρει ούτε μια φορά το όνομα του Τραμπ.
Στην ίδια παραίτηση σε δύο σημεία αναφέρει ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να σέβονται τους συμμάχους τους, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην απειλή που αντιμετωπίζει ο ελεύθερος κόσμος από τη Ρωσία και την Κίνα, που θέλουν να επιβάλλουν παγκοσμίως τα αυταρχικά μοντέλα διακυβέρνησής τους.