«Ενα πουλί φταίει. Κάθισε πάνω στον υποσταθμό και με τον ιονισμό πήραν φωτιά τα φτερά του» και έτσι ξεκίνησε η φωτιά στην Ανω Γλυφάδα,
Ηταν η εξήγηση που έδωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος εργαζομένων ΔΕΔΔΗΕ, Κώστας Μανιάτης, για τα αίτια της πρώτης μεγάλης φωτιάς σε περιαστικό άλσος για φέτος που επανέφερε άσχημες μνήμες του περυσινού καλοκαιριού.
«Η φωτιά που δημιουργήθηκε και αν δημιουργήθηκε στον υποσταθμό εκεί, που ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ, είναι από εξωγενή παράγοντα. Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρχε ένα πουλί που αυτό δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς μετέφερε την φωτιά έξω από τον υποσταθμό», ισχυρίστηκε ο κ. Μανιάτης (δείτε κάτω το βίντεο με τις δηλώσεις του) προκαλώντας τον γέλωτα των παρουσιαστών της εκπομπής που χαριτολογώντας αντέδρασαν λέγοντας «να το πάμε φυλακή».
Παρών στην εκπομπή ήταν και ο καθηγητής του Αριστοτέλειου, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, που υπενθύμισε ότι και στην περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα της Πυροσβεστικής, είχε ξεκινήσει και πάλι από πυλώνα ηλεκτρικής ενέργειας.
«Καλύτερη από την καταστολή είναι η πρόληψη και πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη και έγκαιρη συντήρηση της βλάστησης που είναι κάτω από τους πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά μέγιστη επαγρύπνηση», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Κατά τα άλλα η αντιπαράθεση σε επίπεδο τοπικών αρχόντων για το τι έφταιξε και πάλι στη φωτιά της Ανω Γλυφάδας – Βούλας, συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση:
«Η φωτιά μπήκε στην πόλη από την ρεματιά της Χλόης. Ήταν μία πάρα πολύ έντονη πυρκαγιά αναπτύχθηκε από τους πολύ ισχυρούς ανέμους αλλά και από την ρεματιά, καθώς εκεί μέσα δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν αποτελεσματικά τα εναέρια μέσα και δεν μπορούσαν να μπουν χερσαίες δυνάμεις ή πυροσβεστικά οχήματα», περιέγραψε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, επιμένοντας ότι η φωτιά θα μπορούσε να είχει σταματήσει από τους αρμόδιους φορείς που χειρίζονται τα θέματα των πυρκαγιών, εκεί που ξεκίνησε, δηλαδή στους πρόποδες του βουνού.
«Οφείλουμε να χτυπούμε τις φωτιές με το μέγιστο της δύναμης μας στην αρχή, πριν γίνουν απειλητικές και μπουν σε κακοτράχαλα μέρη όπου χάνουμε την δυνατότητα μας να την σταματήσουμε», τόνισε.
«Σκεφτείτε να μην προλαβαίναμε και να καιγόταν αυτός ο υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν θα μιλούσαμε για φωτιά αλλά για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες», υπογράμμισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, που όπως είπε, βρέθηκε στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, η πρώτη φωτιά ξεκίνησε στο όριο της περίφραξης του υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ, μάλλον από τον πυλώνα που είναι από πάνω.
«Το πρώτο που κάναμε μαζί με την Πυροσβεστική, ήταν να μην πειραχθεί ο σταθμός και το πετύχαμε. Δυστυχώς ο ισχυρός αέρας πήγε εστίες φωτιάς σε δύσβατα σημεία όπου εκεί επενέβησαν τα εναέρια μέσα. Σε λίγο ξεκινάμε χωματουργικές εργασίες, μετά και την προφορική έγκριση του δασαρχείου, για να καθαρίσουμε γύρω γύρω τον σταθμό και να απομακρύνουμε μεγάλους θάμνους και αγριελιές. Με δαπάνη του δήμου μας κάνουμε δεύτερη περίφραξη για να μην μπορεί κανείς να πλησιάσει τον σταθμό», διευκρίνισε, για να καταληξει στη σχετική αναφορά του:
«Μέσα στον σταθμό που έχει και ταμπέλα κίνδυνος θάνατος, υπάρχουν χόρτα και εκεί δεν μπορεί να πλησιάσει ούτε η πυροσβεστική ούτε ο δήμος, γιατί είναι δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ να καθαρίσει».
Παράλληλα ο κ. Παπανικολάυ απέρριψε τις κατηγορίες για την αποχώρηση της Γλυφάδας από τον Σύνδεσμο Προστασιας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), λέγοντας πως «είναι ντροπή την ώρα της μάχης να γίνεται μικροπολιτική»
«Ο ΣΠΑΥ είναι σύνδεσμος δήμων, δεν έχει Πυροσβεστική, αποχωρήσαμε από το 2014 γιατί από τότε συνεισφέραμε 1 εκατομμύριο ευρώ και κρίναμε ότι μπορούμε να επενδύσουμε αλλού», είπε, «και φέτος με τις 130.000 ευρώ αγοράσαμε δύο πυροσβεστικά».
Οσο ήταν στην ευθύνη του ΣΠΑΥ, ο υποσταθμός της Γλυφάδας ήταν πεντακάθαρος, αλλά όταν έφυγε η Γλυφάδα, είχαμε αυτή η κατάσταση, αντέτεινε ο δήμαρχος Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάντος. «Ημασταν εκεί με 100 αυτοκίνητα του ΣΠΑΥ και του δήμου, με πάρα πολύ κόσμο», συμπλήρωσε, για την ημέρα της μεγάλης φωτιάς και επέμεινε: «Τα ξερόχορτα στη ΔΕΗ ήταν στα δύο μέτρα, ο ΑΔΜΗΕ δεν καθαρίζει ποτέ».
«Με κραυγές και δαιμονοποίηση ανθρώπων της πρώτης γραμμής δεν σβήνονται φωτιές», παρατήρησε με τη σειρά του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου που εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. «Οι χρόνοι αντίδρασης ήταν εντός πρωτοκόλλων […] Εχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και χρειάζεται σκληρή δουλειά», είπε και ερωτηθείς αν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, απάντησε «Απολύτως».
Η διαχείριση [στη Βούλα] ήταν απόδειξη ότι η δουλειά και η προετοιμασία αποδίδουν», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.