Θα το έχει πει δημοσίως ίσα με 100 φορές, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Και εκατοντάδες άλλες, ιδιωτικώς, στους παίκτες του: η άμυνα δίνει τη νίκη. Με τα πολλά, δεν το εμπέδωσαν μόνο οι μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού, αλλά και οι αντίπαλοι. Αυτό μάλλον δεν το είχε σκεφτεί, ο καλός κόουτς: αν βρεθεί απέναντί μας μια ομάδα που θα παίζει ακριβώς όπως εμείς, τι γίνεται;
Γίνεται, αυτό που συνέβη την Παρασκευή στο Κάουνας της Λιθουανίας. Βραχυκύκλωμα. Ο Ολυμπιακός κράτησε τη Ζαλγκίρις στους 75 πόντους, που δεν τη λες κακή αμυντική απόδοση, όμως ο ίδιος πέτυχε… με το ζόρι 55, απέναντι σε μια ομάδα που -στα πρώτα τρία ματς του Top 16 της Euroleague- δεχόταν 92,3 πόντους (κατά μέσο όρο). Μάλιστα, χάρη στα καλάθια του νεοφερμένου Ντάριους Τζόνσον-Οντομ στα τελευταία 40″ της αναμέτρησης, οι Πειραιώτες απέφυγαν να επαναλάβουν το αρνητικό ρεκόρ τους των 51 πόντων (στην ήττα με 81-51 από την Αρμάνι Τζινς Μιλάνο, στο «Mediolanum Forum», τον Ιανουάριο του 2014).
Ο Ολυμπιακός έχασε (75-55) στη Zalgirio Arena, από την ταπεινή Ζαλγκίρις (που γεύτηκε την πρώτη της νίκη), με ποσοστά απαράδεκτα για την κλάση του: 37% στα δίποντα, 20% στα τρίποντα, 69% στις βολές. Ολες οι ομάδες δικαιούνται μιας κακής βραδιάς, όμως για τον Ολυμπιακό είχε προηγηθεί μια τέτοια, μόλις την προηγούμενη αγωνιστική: η ήττα – «σοκ» από την επίσης αδύναμη Μπάμπεργκ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Συνήθως οι «ερυθρόλευκοι» αντιδρούν εξαιρετικά έπειτα από κάποια αποτυχία. Αλλά, αυτή τη φορά, απάντησαν με ακόμη χειρότερη απόδοση.
Οι φωνές του Σφαιρόπουλου ακούγονταν από μακριά, αν και η πόρτα των αποδυτηρίων ήταν κλειστή. Ούρλιαζε στους παίκτες του, πως ήταν αδιάφοροι, πως δεν άκουγαν τις εντολές του. Μήπως δεν είναι τόσο απλό; Μήπως δεν μπορείς παντού και πάντα να κερδίζεις με τη μέθοδο «να φάω λιγότερους πόντους από τον αντίπαλο», σε ένα άθλημα που κερδίζει όποιος βάζει τους περισσότερους; Μήπως οι (δικαιολογημένοι) ύμνοι για την άμυνα του Ολυμπιακού απέκρυψαν -ακόμη και από τους ανθρώπους της ομάδας- τις επιθετικές αδυναμίες της;
Ταμπουρώθηκαν στη ρακέτα
Στα δύο τελευταία παιχνίδια του στην Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός συνάντησε ομάδες που έχουν διδαχθεί από τον ίδιο, ότι η συνταγή της επιτυχίας είναι η σκληρή, παθιασμένη άμυνα, στο όριο του φάουλ. Ετσι έπαιξε η Μπάμπεργκ, έτσι και η Ζαλγκίρις. Ο προπονητής των Λιθουανών, ο Γιασικεβίτσιους, γνωρίζοντας ότι ο Ολυμπιακός δεν ξεχειλίζει από παίκτες με εκτελεστική ικανότητα από τη γραμμή του τρίποντου, ζήτησε από τους δικούς του να ταμπουρωθούν στη ρακέτα τους και να αναγκάσουν τους αντιπάλους να καταφύγουν σε μακρινά σουτ. Κι αν μπουν, μπήκαν. Αλλά δεν μπήκαν. Ελειπε και ο Λοτζέσκι, και ο Ολυμπιακός είχε μόλις 5 στα 25 τρίποντα…
Το καλοκαιρινό σχέδιο του Σφαιρόπουλου ήταν να δημιουργήσει ένα αμυντικό θηρίο που δεν θα επιτρέπει στην αντίπαλη ομάδα να πάρει ανάσα. Αφοσιωμένος στην προσπάθεια να συγκεντρώσει παίκτες με αμυντικό ταλέντο, «ξέχασε» να βρει αυτούς που θα βάζουν την μπάλα στο καλάθι, όταν στην απέναντι ρακέτα θα υπάρχει υπερπληθυσμός. Με εξαίρεση τις ανορθογραφίες στην έναρξη της χρονιάς, όλα πήγαιναν κατ’ ευχή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Αλλά, απέναντι σε δυο ομάδες που τον έπαιξαν copy paste, με το δικό του σχέδιο, αποδείχτηκε πως Plan B δεν υπάρχει. Επιπλέον, με τις προσθήκες στο ρόστερ και τους νέους ρόλους, αρκετοί παίκτες του Ολυμπιακού δείχνουν μπερδεμένοι στο παρκέ. Ισως και όχι τόσο ικανοποιημένοι απ’ αυτό που το ροτέισον του κόουτς τους ζητάει να κάνουν.
Ο «όμιλος του θανάτου»
Ο προπονητής πρέπει να βρει λύσεις – και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Πλέον, η πρόκριση στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας απειλείται. Υπάρχουν ακόμη δέκα αγωνιστικές για το Top 16, όλοι θα κάνουν ήττες, όμως το πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι ότι έχασε δυο φορές εκτός προγράμματος: από την Μπάμπεργκ, που δύσκολα θα πάρει άλλο ματς μακριά από τη Βαυαρία, και από τη Ζαλγκίρις, η οποία είναι ζήτημα αν θα κάνει μια δυο νίκες ακόμη σε αυτόν τον «όμιλο του θανάτου». Δεν χρειάζεται να ξέρεις μπάσκετ – είναι απλή λογική: όταν χάνεις στα εύκολα, πρέπει να ρεφάρεις στα δύσκολα. Σε πολύ πιο δύσβατες έδρες, απέναντι σε πιο ισχυρούς αντιπάλους.
Την προσεχή Πέμπτη (28/1) τον περιμένει στη Μαδρίτη η Ρεάλ, δηλαδή η μισή εθνική Ισπανίας. Και, τις επόμενες τρεις εβδομάδες, έχει να αντιμετωπίσει την ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ -τη Χίμκι (στο ΣΕΦ)- και δυο θηρία στις… φωλιές τους: την ΤΣΣΚΑ και την Μπαρτσελόνα. Με τη Χίμκι και τη Λαμποράλ Κούτσα να απειλούν, ξεκάθαρα πλέον, να σπάσουν την τετράδα των φαβορί για πρόκριση (Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακός και Ρεάλ).
Εφιάλτης στο δρόμο με το… τριφύλλι
Σε επικίνδυνο μονοπάτι βαδίζει και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος, μάλιστα, δείχνει πως έχει να λύσει περισσότερα και πιο δύσκολα αγωνιστικά προβλήματα απ’ όσα ο αιώνιος αντίπαλός του. Με τρεις ήττες στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές, κατέχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ όλων των ομάδων του Top 16. Μοναδική παρηγοριά του, το γεγονός ότι -εκτός από τη Φενέρ και την Κουμπάν- οι υπόλοιπες του ομίλου του είναι απολύτως του χεριού του. Αρκεί να συνέλθει, όσο είναι καιρός.
Προς το παρόν, τα στατιστικά του -σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες- είναι χειρότερα από εκείνα της κανονικής περιόδου: 51,1% δίποντα, 29,2% τρίποντα, 69,6% βολές, 21,5-11,5 ριμπάουντ, 16,3 ασίστ, 6,5 κλεψίματα, 1,5 κοψίματα, 13,5 λάθη. Με τον παίκτη – βαρόμετρο της ομάδας, τον Νικ Καλάθη, σε παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, ο φετινός Παναθηναϊκός κάνει κάτι αδιανόητο, το οποίο -προφανώς- εκπλήσσει ακόμη και τον προπονητή του: κινείται από το ζενίθ της απόδοσής του στο ναδίρ -και αντιστρόφως- στον ίδιο αγώνα με φοβερή άνεση. Αλλά αδυνατεί να ισορροπήσει σε ένα μέτριο αγωνιστικό επίπεδο, που θα μπορούσε να του δώσει τη νίκη.
Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το ντέρμπι της Δευτέρας (Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, στις 19.00, στο ΣΕΦ) θα κρίνει πολλά και πολλούς – πέρα από την πρωτιά στην κανονική περίοδο και το πλεονέκτημα έδρας στα play-off της Basket League. Είναι κοινό μυστικό ότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Σάσα Τζόρτζεβιτς, θα έχει πρόβλημα αν δεν φύγει με τη νίκη από το Φάληρο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με κάποιους παίκτες, όπως ο απογοητευτικός -μέχρι στιγμής- Σάσα Πάβλοβιτς. Το ματς με τη Ζιέλονα Γκόρα στην Πολωνία δεν έχει ξεχαστεί. Ούτε οι ήττες από τη Λοκομοτίβ του Μπαρτζώκα ή το «κάζο» του ΟΑΚΑ από τον Ερυθρό Αστέρα.
Ομως, από το βράδυ της Παρασκευής, η πίεση και το άγχος συντροφεύουν και τον Ολυμπιακό. Αν χάσει από τον μεγάλο του αντίπαλο, μαζεύονται πολλά στραπάτσα. Θα είναι η τρίτη του ήττα από τον Παναθηναϊκό σε τρία παιχνίδια φέτος και η τρίτη του οδυνηρή αποτυχία μέσα σε 10 ημέρες, ενώ έχει προηγηθεί η απώλεια του Κυπέλλου – και η πρόκριση στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας δεν είναι, πια, δεδομένη.
Θα είναι ένα ντέρμπι που και οι δυο «απαγορεύεται» να χάσουν.