Η «Επίθεση κατά του Τραμπ» ηχογραφήθηκε από τους Conjunto Diamante Norteño, ένα συγκρότημα αποτελούμενο από μεξικανούς μετανάστες που ζουν κυρίως στη Βόρεια Καρολίνα | Reuters / Facebook Conjunto Diamante Norteño / Creative Protagon
Επικαιρότητα

Ενα μεξικάνικο τραγούδι για την απόπειρα κατά του Τραμπ

Η αφηγηματική μπαλάντα «El Atentado a Trump», που αναφέρεται στην απόπειρα δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια προβολές στο TikTok
Protagon Team

Για αιώνες τα μεξικανικά κορίδο (αφηγηματικές μπαλάντες) διηγούνται ιστορίες και ιστορικά γεγονότα με τη μουσική συνοδεία ακορντεόν, κιθάρας ή μπάντας χάλκινων οργάνων, διατηρώντας στη συλλογική μνήμη φανταστικούς ήρωες και κακοποιούς, αλλά και μορφές της πραγματικής ζωής, από επαναστάτες έως βαρόνους ναρκωτικών.

Από τη στιγμή που ένας άνδρας με ένα τουφέκι AR-15 άνοιξε πυρ στην προεκλογική εκδήλωση του Ντόναλντ Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια χρειάστηκαν, όπως γράφει ο Guardian, μόλις δύο ημέρες για να μνημονευθεί η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, σε ένα κορίδο που έγινε αμέσως viral.

Το «El Atentado a Trump» (Η Επίθεση κατά του Τραμπ), ηχογραφήθηκε από τους Conjunto Diamante Norteño, ένα συγκρότημα αποτελούμενο από μεξικανούς μετανάστες που ζουν κυρίως στη Βόρεια Καρολίνα. Αφηγείται τον πυροβολισμό που άφησε νεκρό έναν συμμετέχοντα στη συγκέντρωση, και το πώς ο πρώην πρόεδρος γλίτωσε «από θαύμα» με έναν μικροτραυματισμό στο αυτί.

«Από μακριά στόχευσαν το κεφάλι του με ένα τουφέκι / και όταν άνοιξαν πυρ τον χτύπησαν στο αυτί / ήθελαν να βάλουν τέλος στη ζωή του πρώην προέδρου Τραμπ» λέει το τραγούδι, και συνεχίζει: «Ο Τραμπ είναι ένας γενναίος άνθρωπος που δεν γνωρίζει από φόβο / γιατί φαινόταν ήρεμος, και γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί μάρτυρες / δεν έκανε καθόλου πίσω παρά τα όσα συνέβησαν».

Ο Μελιτόν Μέντες Ραμίρες, τραγουδιστής και ακορντεονίστας του συγκροτήματος, βρισκόταν σε διάλειμμα από την εμφάνισή του σε ένα πάρτι κοντά στο Γκρίνσμπορο το περασμένο Σάββατο, όταν ένα άλλο μέλος της μπάντας ρον ενημέρωσε για τους πυροβολισμούς.

«Αυτά είναι παγκόσμια νέα. Αυτό αξίζει ένα κορίδο» σκέφτηκε ο Μέντεζ και έστειλε αμέσως ένα μήνυμα στον Πέπε Σάντσες, τον τραγουδοποιό του συγκροτήματος, που ζει στο Τέξας.

Από τότε το κορίδο τους έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Στα σχόλια, κυρίως γραμμένα στα ισπανικά, πολλοί επαίνεσαν το τραγούδι και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Τραμπ. Μερικοί ζήτησαν να ηχογραφηθεί μια εκδοχή του στα αγγλικά για να μοιραστούν το τραγούδι με το αγγλόφωνο και το διεθνές κοινό.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γράφεται κορίδο για τον Τραμπ: Πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, ένα άλλο τραγούδι τον αποκαλούσε «πιο τρελό και από τράγο».

Ο μεξικανός σταρ της μουσικής ραντσέρα Βισέντε Φερνάντες τραγούδησε ένα κορίδο που υποστήριζε την προεδρική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Και το 2014 οι Conjunto Diamante Norteño ηχογράφησαν επίσης ένα κορίδο, υποστηρίζοντας τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την προστασία εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς έγγραφα από την απέλαση.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Τραμπ διεκδικούν την προτίμηση του ισπανόφωνου κοινού στις ΗΠΑ, ένα βασικό εκλογικό μπλοκ που θα αποτελεί περίπου το 15% των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Παρά τις υποσχέσεις για μαζικές απελάσεις και τον ισχυρισμό, χωρίς στοιχεία, ότι υπάρχει ένα κύμα εγκληματικότητας που καθοδηγείται από μετανάστες, ο Τραμπ έχει σημειώσει πρόοδο με τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους.

Ο Μέντες, ο οποίος έφτασε στις ΗΠΑ ως έφηβος, είπε ότι παραμένει αναποφάσιστος για τον Τραμπ και χαρακτήρισε τα απαξιωτικά σχόλιά του για τους μετανάστες «μόνο λόγια» και επισήμανε ότι στο τραγούδι ήθελε απλώς να «αφηγηθεί τα γεγονότα».

«Δεν είναι ότι τον υποστηρίζουμε» εξήγησε. «Ηταν θύμα. Εφτασε κοντά στον θάνατο. Γλίτωσε από τον θάνατο».