Ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον και ο Αρσέν Βενγκέρ έγιναν οι πρώτοι προπονητές – μάνατζερ που έγιναν δεκτοί στο Hall of Fame της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Σκωτσέζος έγραψε ιστορία, κατακτώντας 13 τίτλους με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – τους περισσότερους από κάθε άλλον που καθοδήγησε μια ομάδα στην Αγγλία (ο δεύτερος πιο επιτυχημένος έχει τέσσερις). Ο Αλσατός κέρδισε μόνο τρία πρωταθλήματα στο τιμόνι της Αρσεναλ (ανάμεσά τους και το αήττητο της σεζόν 2003-2004), όμως μεγάλωσε τον σύλλογο όσο κανένας τεχνικός στο παρελθόν. Με τις επαναστατικές ιδέες και τις καινοτόμες μεθόδους του έδειξε στο αγγλικό ποδόσφαιρο έναν νέο δρόμο, τον οποίο, αργά ή γρήγορα, ακολούθησαν όλοι.
Από το 1996, που ο Βενγκέρ ανέλαβε την Αρσεναλ, έως το 2013, που ο Φέργκιουσον αποχώρησε από την προπονητική (έχοντας φέρει στο «Ολντ Τράφορντ» το τρόπαιο της Πρέμιερ Λιγκ για τελευταία φορά μέχρι σήμερα), η αντιπαλότητα των δυο ανδρών άφησε εποχή. Αλλά δεν ήταν μίσος, αυτό που τους χώριζε. Ηταν ο αδυσώπητος «πόλεμος» των συλλόγων τους, που εκείνα τα χρόνια διέθεταν τις καλύτερες ομάδες στο Νησί. Σήμερα, ο 81χρονος Φέργκιουσον, σεβάσμιος σύμβουλος της Γιουνάιτεντ, και ο 73χρονος Βενγκέρ, ο οποίος από το 2018 εργάζεται στη FIFA ως επικεφαλής του πρότζεκτ για την παγκόσμια ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, συχνά γευματίζουν παρέα σε ένα μικρό εστιατόριο της Ελβετίας, όπου συχνάζει ο Αρσέν.
«Είναι τρομερά ενδιαφέρων άνθρωπος, και απολαμβάνω την παρέα του. Παραμένει, όμως, δική μου δουλειά να φέρω το κρασί στο τραπέζι», λέει ο Φέργκιουσον.
«Είμαστε σαν δυο μποξέρ, που έχουν παλέψει σαν τρελοί στο ρινγκ, διανύοντας παράλληλα τις διαδρομές τους προς κάθε τους στόχο. Στο τέλος μένει ο σεβασμός. Κάθε φορά που τον συναντώ, πίνουμε ένα ποτήρι καλό κρασί και θυμόμαστε ιστορίες από τις μεγάλες μας κόντρες», λέει ο Βενγκέρ.
Οι δυο εμβληματικοί προπονητές είναι τα πρώτα ονόματα που εγγράφονται στη Βίβλο του Hall of Fame της Πρέμιερ Λιγκ για το 2023. Θα ακολουθήσουν οκτώ ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα επικρατήσουν στη σχετική ψηφοφορία φιλάθλων από όλο τον Κόσμο. Οι ψηφοφόροι επιλέγουν τους εκλεκτούς τους από έναν κατάλογο 25 προσώπων. Το 2021 είχαν εισαχθεί, οι Τιερί Ανρί, Αλαν Σίρερ, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Ντένις Μπέργκαμπ, Ερίκ Καντονά, Ρόι Κιν, Φρανκ Λάμπαρντ και Στίβεν Τζέραρντ. Το 2022, οι Γουέιν Ρούνεϊ, Πατρίκ Βιεϊρά, Σέρχιο Αγουέρο, Ντιντιέ Ντρογκμπά, Βινσέντ Κομπανί, Πέτερ Σμάιχελ, Πολ Σκόουλς και Ιαν Ράιτ.
«Είναι μια ευκαιρία για τους φίλους του αγγλικού πρωταθλήματος παγκοσμίως, να κοιτάξουν πίσω στο χρόνο και να θυμηθούν μερικούς από τους πιο ξεχωριστούς παίκτες που απόλαυσαν στα γήπεδα, είχε τονίσει στο Athletic ο Ρίτσαρντ Μάστερς, γενικός διευθυντής του οργανισμού, τον Απρίλιο του 2021 με αφορμή την ανακοίνωση των δυο πρώτων ποδοσφαιριστών που έγιναν μέλη του Hall of Fame (Σίρερ και Ανρί). Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τη θεσμοθέτησή της, η Πρέμιερ Λιγκ έκρινε ότι είχε έρθει η ώρα για λίγη νοσταλγία, παρά το γεγονός ότι είναι, ακόμη, μια σχετικά νέα διοργάνωση. Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ, αλλά και άλλων αγγλικών συλλόγων, θα σου πουν πόση αξία -και πόση γοητεία- έχει για εκείνους το παρελθόν των ομάδων τους, ακόμη και το πιο κοντινό.
Το Hall of Fame της Πρέμιερ Λιγκ, το οποίο ιδρύθηκε το 2021, είναι αλλιώτικο από τα άλλα. Διότι, προς το παρόν, είναι μόνο ιντερνετικό. Δεν υπάρχει κάποιο κτίριο, κάποιο μουσείο που μπορεί να επισκεφθεί κανείς, παρά μόνο ένα website. Δεν είναι ανταγωνιστικό προς το Hall of Fame του αγγλικού ποδοσφαίρου, που ιδρύθηκε το 2002 και στεγάζεται στο εθνικό ποδοσφαιρικό μουσείο, στο Μάντσεστερ. Αυτό αφορά όλη την ιστορία του αθλήματος στην Αγγλία, και περιλαμβάνει, ήδη, πάνω από 160 παλιούς παίκτες (άνδρες και γυναίκες) και προπονητές. Ανάμεσά τους, και κάποιους που η καριέρα τους άρχισε τον 19ο αιώνα, όπως τον θρυλικό εξτρέμ της Μάντσεστερ Σίτι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπίλι Μέρεντιθ, ο οποίος αποσύρθηκε σε ηλικία 49 ετών. Επαιξε μπάλα περισσότερα χρόνια από όσα υφίσταται η Πρέμιερ Λιγκ.
Το μουσείο του Μάντσεστερ το επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι κάθε χρόνο, και τα εκθέματα δεν αφορούν, μόνο, το αγγλικό ποδόσφαιρο. Εκεί θα δει κανείς, μεταξύ άλλων, τη φανέλα που φορούσε ο Τζεφ Χαρστ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, αλλά και εκείνη με την οποία ο Πελέ κατέκτησε το χρυσό αγαλματίδιο το 1962.
Στον τόπο που γεννήθηκαν τα Hall of Fame, τη βόρεια Αμερική, όλα τους σχετίζονται με αθλήματα που σέρνουν πίσω τους ιστορία πολλών δεκαετιών. Το Pro Football Hall of Fame εγκαινιάστηκε το 1963 στο Κάντον του Οχάιο, τη γενέτειρα του NFL. Εκεί, σε μια έκταση που είναι γνωστή ως «Hall of Fame Village», υπάρχουν, το μουσείο του αμερικανικού φούτμπολ, ένα στάδιο 20.000 θέσεων (το οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί τις sold-out τελετές υποδοχής των νέων μελών), ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο.
Κάθε ένα από τα δημοφιλή σπορ της βόρειας Αμερικής έχει το δικό του Hall of Fame. Το μπέιζμπολ, στο Κούπερστοουν της Νέας Υόρκης. Το χόκεϊ, στο Τορόντο. Το μπάσκετ, στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Τα δυο πρώτα ιδρύθηκαν πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Naismith Memorial, το 1959. Η Πρέμιερ Λιγκ, όπως είναι φυσικό, δεν έχει πίσω της τόσο πλούσια ιστορία. Καθώς συμπληρώνεται η 30η σεζόν της, μόλις επτά σύλλογοι έχουν στεφθεί πρωταθλητές. Τρεις από αυτούς, μόνο μια φορά. Δεν έχει να επιδείξει τόσα success stories, όσα οι κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις των ΗΠΑ.
Το Hall of Fame της Πρέμιερ Λιγκ επρόκειτο να ανοίξει τις πύλες του τον Μάρτιο του 2020, όμως η πανδημία πήγε τα σχέδια ένα χρόνο πίσω. Αυτή δεν ήταν η μόνη αναποδιά που είχε να αντιμετωπίσει. Ο Ράιαν Γκιγκς, που θα ήταν ένα από τα πρώτα του μέλη, βρέθηκε κατηγορούμενος για ξυλοδαρμό της πρώην συντρόφου του και της μικρότερης αδελφής της, τρεις μέρες πριν από την ανακοίνωση των ονομάτων.