Καταλανικές και ισπανικές σημαίες κυριαρχούσαν στη διαδήλωση | REUTERS/Jon Nazca
Επικαιρότητα

«Καταλονία δεν είναι το 38%!»

Με σύνθημα κατά της μειοψηφίας που αποφάσισε την απόσχιση, η σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών που είναι -με βάση και τις δημοσκοπήσεις- κατά της απόσχισης της Καταλονίας βγήκε μαζικά στους δρόμους της Βαρκελώνης ζητώντας ενότητα και κοινή λογική
Protagon Team

Πριν από σχεδόν ένα μήνα, κατά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, σχεδόν έξι στους δέκα καταλανοί εκλογείς είχαν επιλέξει να απόσχουν από τις κάλπες· ελάχιστοι ήταν αυτοί που πήγαν και καταψήφισαν την πρόταση. Τότε είχε γίνει λόγος για μια «σιωπηλή πλειοψηφία» που δεν θέλει την απόσχιση από την Ισπανία.

Ενα μέρος αυτής της πλειοψηφίας κατέβηκε σε μεγάλους αριθμούς την Κυριακή στους δρόμους της Βαρκελώνης ζητώντας να μην μπει η αυτόνομη επαρχία στην διαδικασία της απόσχισης. «Καταλονία δεν είναι το 38%!» φώναξαν, περιγράφοντας το πρόβλημα: την απόσχιση αποφάσισαν όσοι πήγαν να ψηφίσουν και αυτοί ήταν η μειοψηφία, το δημοψήφισμα δεν είχε μεγάλη συμμετοχή, τουλάχιστον όσο θα απαιτούσε μια ιστορικής σημασίας απόφαση.

Με σημαίες της Ισπανίας, αλλά και της Καταλονίας και της ΕΕ, περίπου 300.000 άνθρωποι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές –ή ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές- κατέβηκαν σε κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης, μετά από κάλεσμα οργάνωσης κατά της ανεξαρτησίας,  ζητώντας ενότητα και κοινή λογική.

Η ατμόσφαιρα ήταν ειρηνική, με παρουσία πάντως της αστυνομίας, όπως εξάλλου είναι και στις διαδηλώσεις των υπερμάχων της ανεξαρτησίας. Αλλά δεν έλειπαν και οι φωνές κατά του καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν, οι οποίες ζητούσαν «να πάει στη φυλακή!»

Στην πορεία, γράφει το BBC, ήταν αρκετοί αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας, οι οποίοι δηλώνουν ανήσυχοι για τον διχασμό στον κλάδο τους και το ενδεχόμενο να εμφανιστούν φαινόμενα ανυπακοής, όταν η Μαδρίτη εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα άρσης της αυτονομίας.

Σε δημοσκόπηση στην El Pais το Σάββατο φαίνεται ότι η απόφαση για τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία –έστω και μικρή- των Καταλανών (52% έναντι 43%). Σαφώς κατά της ανεξαρτησίας τάσσεται το εκλογικό σώμα, με το 55% να την απορρίπτει και το 41% των Καταλανών να την επιδιώκει.

Σημαίες της Καταλονίας, της Ισπανίας και της ΕΕ στη διαδήλωση της Βαρκελώνης (REUTERS/Yves Herman)

Εν τω μεταξύ, η Μαδρίτη, δια του υπουργού Εξωτερικών Αλφόνσο Νταστίς υπογράμμισε ότι «θεωρητικά» ο Πουτζδεμόν θα μπορούσε να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της περιφέρειας «αν δεν είναι στην φυλακή».

Η δήλωση έρχεται να υπενθυμίσει ότι η ισπανική Δικαιοσύνη ετοιμάζεται να απευθύνει κατηγορίες κατά του καταλανού προέδρου για στάση, αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί με κάθειρξη που φτάνει ως και τα 30 χρόνια.

Αμέσως μετά την ανάληψη του ελέγχου από την Μαδρίτη, ο Πουτζδεμόν ζήτησε «ειρηνική αντίσταση» και έσπευσε, όπως γράφει ο Guardian, να προβάλει μια εικόνα κανονικότητας δειπνώντας με φίλους.

Την… αγάπη του για το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος βάσει του οποίου ήρθη η αυτονομία της περιφέρειας δείχνει ο διαδηλωτής (REUTERS/Jon Nazca)

Σε μια άλλη συμβολική κίνηση, ο Πουτζδεμόν σχεδίαζε να παραβρεθεί την Κυριακή στο παιχνίδι Χιρόνα-Ρεάλ Μαδρίτης στην έδρα της πρώτης. Η Χιρόνα είναι ομάδα στην καρδιά του αυτονομιστικού κινήματος και η Ρεάλ η ομάδα που υποστηρίζει ο Μαριάνο Ραχόι – και ο νοών νοείτω…

(REUTERS/Yves Herman)
Ελλάδα: «Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την κατάσταση στην Καταλονία, επισημαίνει:

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ισπανία και ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί ο ειρηνικός και δημοκρατικός διάλογος το ταχύτερο δυνατόν.

» Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων».