Το κτήμα, στις όχθες του κόλπου Μαγιαλάχτι της λίμνης Λαντόγκα, προστατεύεται από 24ωρη ασφάλεια, συρματοπλέγματα, αξιωματικούς πληροφοριών και drones | Dossier Centre
Επικαιρότητα

Ενα ακόμη θέρετρο για τον Πούτιν, στα σύνορα με τη Φινλανδία

Ως ιδιοκτήτης του κτήματος φέρεται ο Γιούρι Κοβάλτσουκ, πρόεδρος της Bank Rossiya, ο οποίος περιγράφεται από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως ο «προσωπικός τραπεζίτης» του. Ο εν λόγω φέρεται να διευθύνει ένα δίκτυο που φροντίζει «τις δραστηριότητες αναψυχής του προέδρου και όλη την ακίνητη περιουσία του»
Protagon Team

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να διαθέτει ακόμη ένα παλάτι, με μπιντέδες που κοστίζουν 6.000 ευρώ ο καθένας, έναν «κλεμμένο» καταρράκτη και υποδομή για σύστημα αεράμυνας, λιγότερο από 32 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία.

Το μυστικό σύμπλεγμα είναι κρυμμένο βαθιά στα δάση της βόρειας Καρελίας, σύμφωνα με το Dossier Centre, μια ρωσική ερευνητική οργάνωση που παρακολουθεί ανθρώπους που σχετίζονται με το Κρεμλίνο.

Εναέρια πλάνα του κτήματος, το οποίο είναι χτισμένο στις όχθες του κόλπου Μαγιαλάχτι της λίμνης Λαντόγκα, αποκάλυψαν ότι προστατεύεται από 24ωρη ασφάλεια, συρματοπλέγματα, αξιωματικούς πληροφοριών και drones.

Το κτήμα στεγάζει τρία ακίνητα, που ονομάστηκαν Ο Αχυρώνας, Η Καλύβα του Ψαρά και Το Σπίτι του Κήπου, γράφει η Telegraph.

Λεπτομέρειες που διέρρευσαν υποδήλωναν ότι τα πολυτελή ακίνητα είναι διακοσμημένα με ακριβούς μπιντέδες, κεφαλές ντους που κοστίζουν 3.000 ευρώ εκάστη και ένα δάπεδο κατασκευασμένο από το πανάκριβο ιταλικό μάρμαρο Fior di Bosco.

Ο Πούτιν πιστεύεται ότι πηγαίνει στο κτήμα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος χαλαρώνει εδώ», είπε ένας ρεπόρτερ των Dossier Centers σε βίντεο. «Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, η τοπική ασφάλεια αντικαθίσταται από υπαλλήλους της FSO, οι είσοδοι αποκλείονται και τα γειτονικά νησιά κλείνουν».

Τα τρία σπίτια διαθέτουν δύο ελικοδρόμια, προβλήτες, μια φάρμα για εκτροφή πέστροφας και ένα κοπάδι αγελάδων για «παραγωγή βοείου κρέατος». Στους χώρους στεγάζεται επίσης ένα εργοστάσιο ζυθοποιίας, με αυστριακό εξοπλισμό αξίας σχεδόν 250.000 ευρώ, ικανό να παράγει 82 ποτήρια μπίρας την ημέρα και μια αίθουσα τσαγιού στον δεύτερο όροφο, με θέα στη λίμνη Λαντόγκα.

Τα πλάνα από drone που δημοσιεύτηκαν μαζί με την αναφορά αποκάλυψαν επίσης έναν καταρράκτη, ο οποίος το Dossier Center ισχυρίζεται ότι είχε «κλαπεί» από το Εθνικό Πάρκο Ladoga Skerries, που βρίσκεται εντός του κτήματος.

Οπως γράφει η Telegraph, δεν είναι ξεκάθαρο πώς οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να αποφύγουν την ασφάλεια για να αποκτήσουν πρόσβαση στους χώρους. Κανονικά, το κτήμα και τα σπίτια είναι προσβάσιμα μόνο με σκάφος ή αεροσκάφος.

Ενα μεγάλο υπερυψωμένο ανάχωμα, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θέση συστήματος αεράμυνας, βρίσκεται στο πίσω μέρος της κύριας ιδιοκτησίας.

Το αχανές κτήμα βρίσκεται μόλις 18 μίλια από τα σύνορα με τη Φινλανδία (The Dossier Center / YouTube)

Ιχνη βαρέων οχημάτων άρχισαν να εμφανίζονται στην τοποθεσία λίγο μετά την κατασκευή, πριν από δύο χρόνια, ενισχύοντας περαιτέρω την υπόθεση ότι στο σημείο έχουν εγκατασταθεί συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος. Οι κατοικίες του Πούτιν σε ολόκληρη τη Ρωσία είναι γνωστό ότι προστατεύονται από συστήματα αεράμυνας.

Το συγκεκριμένο κτήμα χρηματοδοτήθηκε μέσω εταιρειών που συνδέονται με συνεργάτες του ρώσου προέδρου και φιλικούς προς το Κρεμλίνο ολιγάρχες, ισχυρίστηκε το Dossier Center. Ανέφερε ότι ως ιδιοκτήτης του κτήματος φέρεται ο Γιούρι Κοβάλτσουκ, πρόεδρος της Bank Rossiya, ο οποίος περιγράφεται από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως ο «προσωπικός τραπεζίτης» του Πούτιν. Ο Κοβάλτσουκ φέρεται να διευθύνει ένα δίκτυο που φροντίζει «τις δραστηριότητες αναψυχής του προέδρου και όλη την ακίνητη περιουσία του».

Το κτήμα των 1.000 στρεμμάτων είναι περίπου διπλάσιο από το Μονακό (The Dossier Center)

Ενα ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στο κτήμα ανήκει στον Κοβάλτσουκ, ενώ μια γειτονική κατοικία ανήκει στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, τον πρώην ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, στον οποίο η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις.

Η κατασκευή του κτήματος των 1.000 στρεμμάτων, το οποίο είναι περίπου διπλάσιο από το Μονακό, ξεκίνησε πριν από περίπου 10 χρόνια.

Ο Πούτιν έχει πολύ λίγα περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του. Περιλαμβάνουν ένα μικρό διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη, δύο αυτοκίνητα της σοβιετικής εποχής από τη δεκαετία του 1950, ένα τρέιλερ και ένα μικρό γκαράζ, και τον προεδρικό του μισθό περίπου 100.000 ευρώ τον χρόνο.

Μετά την εμφάνιση της έκθεσης του Dossier Centre, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Πούτιν δήλωσε ότι η πλειοψηφία των αποταμιεύσεων του ρώσου ηγέτη προέρχονται από τον ετήσιο μισθό του.