«Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει κανονικά» δήλωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης | InTime News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Με καθυστερήσεις, ύβρεις και παραιτήσεις η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Οι εργασίες της Κ.Ε. ξεκίνησαν με τρεις ώρες καθυστέρηση - Απείχαν οι υποστηρικτές της πλευράς Κασσελάκη, αμφισβητούν την όλη διαδικασία - Οι «87» και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να προωθούν το σχέδιο αποκλεισμού Κασσελάκη από την κούρσα για την ηγεσία
Protagon Team

Μετά από πολύωρη καθυστέρηση η πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή ανακοίνωσε, γύρω στις τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου, ότι επιτεύχθηκε ο αριθμός που χρειάζεται για να ξεκινήσουν οι εργασίες της κρίσιμης συνεδρίασης, στοχεύοντας στο κλείσιμο των «λογαριασμών» της με τον Στέφανο Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του.

Η λεγόμενη πλειοψηφία προτίμησε δηλαδή να μη λυθεί η συνεδρίαση –όπως προβλέπεται στις περίπτωσεις στις οποίες διαπιστώνεται έλλειψη απαρτίας– αλλά να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την έναρξη των εργασιών της Κ.Ε.. Μάλιστα χρειάστηκε οι παρευρισκόμενοι να περιμένουν έως και τρεις ώρες προκειμένου να πειστούν (;) και να προσέλθουν μέλη του ανώτερου οργάνου που βρίσκονταν εκτός Αθηνών –ηθελημένα προφανώς– έπειτα από εσπευσμένα και αγωνιώδη τηλεφωνήματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Χαρακτηριστικά, έγινε γνωστό πως ένα μέλος έφτασε στο ξενοδοχείο όπου συνεδριάζει η Κ.Ε. από τον Βόλο, ενώ ένα άλλο –πρώην υπουργός– από τη Σπάρτη.

Πρόκειται για απαρτία 147 παρόντων επί συνόλου 293 μελών του οργάνου, σύμφωνα με ερμηνεία της ίδιας πλευράς.

Την έναρξη των εργασιών της Κ.Ε. κατά τον τρόπο αυτό και εν μέσω αυτού του κλίματος ανακοίνωσε ο δικηγόρος, και μέλος του κομματικού οργάνου, Γιάννης Μαντζουράνης, καταγγέλοντας συγχρόνως τη στάση των υποστηρικτών Κασσελάκη να απέχουν από τη διαδικασία.

«Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει κανονικά πάρα τις απεγνωσμένες προσπάθειας κάποιων μελών να δημιουργήσουν πρόβλημα. Απαρτία υπάρχει και έχει διαπιστωθεί. Ωστόσο η παρουσία πολλών μελών εκτός αιθουσης χωρίς να παίρνουν κάρτα και κάνοντας δηλωσεις δείχνει ότι περιφρονούν την δημοκρατική λειτουργεί του κόμματος» τόνισε ο κ. Μαντζουράνης για λογαριασμό όσων βρίσκονταν εντός της αίθουσας της συνεδρίασης και συμφωνούσαν με τη διαπίστωση απαρτίας.

Σε ενημέρωση της πλειοψηφίας προς τα ΜΜΕ για τις διαδικαστικές αντιπαραθέσεις αναφερόταν επίσης πως η στάση των «Κασσελίστας» «δεν έχει καμία σχέση με το σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος», ωσάν τα παραπάνω κωμικοτραγικά που έλαβαν χώρα με ευθύνη των «87» και των συνοδοιπόρων τους να αποτελούν… γιορτή της δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως των καταγγελιών για τορπιλισμό της διαδικασίας είχαν προηγηθεί, ενστάσεις για νομιμοποιήσεις μελών της Κ.Ε. παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε ταυτοποίησή τους.

Μάλιστα το προεδρείο της Κ.Ε. φέρεται να αρνήθηκε τη λήψη παρουσιών (!) επί ονομαστικού καταλόγου, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Ακολούθησε ένσταση για μη απαρτία από τη βουλευτή του κασσελακικού στρατοπέδου. «Λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο. Για δύο λογους! Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία και δεύτερον γιατί η λήψη απόφασης επι του αποκλεισμού του Στεφανου Κασσελάκη απο την εκλογική διαδικασια συνιστά νέα πρόταση μομφής επί έγκυρης και εγκάιρως κατατεθείσας υποψηφιότητας, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί απο το 50% +1 του συν όλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπης. Ούτε μια ψήφο λιγότερη» φέρεται να επισήμανε σε σχετική παρέμβασή της.

Οι εργασίες του οργάνου συνεχίστηκαν κανονικά, ωστόσο, με τους Γιάννη Μουζάλα και Θανάση Θεοχαρόπουλο να ζητούν τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη, όπως αναμενόταν ότι θα πράξουν οι «87». Ο Θύμιος Γεωργόπουλος, μέλος της Κ.Ε. και τέως οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε από την πλευρά του πρόταση για νέα παραπομπή Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με το ερώτημα της διαγραφής.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα συμβαίνουν στην συνεδρίαση η βουλευτής Γιώτα Πούλου, που πρόσκειται στον Στέφανο Κασσελάκη, παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Ολο αυτό το διάστημα ένταση σημειωνόταν και εκτός της αίθουσας της συνεδρίασης με υποστηρικτές των δύο αντίπαλων πλευρών να ανταλλάσσουν ύβρεις και προσβολές.