Υγειονομικός χορηγεί ενισχυτική δόση AstraZeneca σε γυναίκα στo Λονδίνο | REUTERS/Peter Nicholls
Επικαιρότητα

Εμβόλιο για τη μετάλλαξη Ομικρον ετοιμάζει η AstraZeneca

Θα απαιτηθούν τουλάχιστον 100 ημέρες μέχρι να παρασκευαστεί το νέο προϊόν. Ωστόσο, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία παραγωγής του, καθώς δεν είναι βέβαιο εάν θα χρειαστεί
Protagon Team

Τα πρώτα βήματα για την παραγωγή ενός τροποποιημένου εμβολίου για τον κορονοϊό, το οποίο θα καλύπτει τη μετάλλαξη Ομικρον, έχουν κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, όπως γράφει ο Guardian.

Ερωτηθείς για την Ομικρον, ο Σάντι Ντάγκλας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην Οξφόρδη, δήλωσε στους Financial Times ότι «όπως με πολλές προηγούμενες παραλλαγές που μας ανησυχούσαν, και μαζί με τους συνεργάτες μας στην AstraZeneca, έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα για την παραγωγή ενός ενημερωμένου εμβολίου, σε περίπτωση που απαιτηθεί».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «τα εμβόλια που βασίζονται στον αδενοϊό, όπως αυτό της AstraZeneca, θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε νέα παραλλαγή, πιο γρήγορα από ό,τι κάποιοι μπορεί να είχαν προηγουμένως συνειδητοποιήσει. Τα εμβόλια αυτά έχουν πραγματικά σημαντικά πλεονεκτήματα, ειδικά εκεί όπου οι ανάγκες και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις είναι μεγαλύτερες».

Από την πλευρά της η AstraZeneca δήλωσε ότι «σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα για την παραγωγή ενός εμβολίου για την παραλλαγή Ομικρον και σε περίπτωση που χρειαστεί, το σκεύασμα θα ενημερωθεί από τα νεότερα δεδομένα που θα προκύψουν».

Η ομάδα του Ντάγκλας έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη μία μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ανεξάρτητους ειδικούς, όπου υπογραμμίζεται ότι δεν απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για να παρασκευαστεί ένα νέο εμβόλιο με φορέα αδενοϊό και σε ευρεία κλίμακα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το έργο τους θα μπορούσε να επιτρέψει στα εμβόλια της Οξφόρδης να επιτύχουν τον στόχο ανάπτυξης μέσα σε 100 ημέρες, απαιτώντας λιγότερους από τρεις μήνες από τον εντοπισμό του νέου παθογόνου, έως τη μαζική παραγωγή. Στον χρόνο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η διανομή εκατομμυρίων δόσεων από τις εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας σε όλο τον κόσμο.

Τα νεότερα δεδομένα της AstraZeneca έρχονται μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων από αρκετές προκαταρκτικές μελέτες, οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μόνο τα mRNA εμβόλια αντιμετωπίζουν τη μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού (εδώ).

Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί παγκόσμια επιστημονική συναίνεση σχετικά με το εάν χρειάζονται τροποποιημένα εμβόλια που να στοχεύουν στην Ομικρον.

Διευκρινίζεται ότι μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet τη Δευτέρα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προστασία που παρέχεται από τις δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αρχίζει να μειώνεται τρεις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό.

Στην Ελλάδα, πάντως, οι εμβολιασμοί με AstraZeneca έχουν σταματήσει εδώ και αρκετούς μήνες και χορηγούνται μόνο σκευάσματα mRNA και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.