Στο Βελιγράδι συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca. Οι Βρυξέλες με τους χειρισμούς τους κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των Ευρωπαίων... | REUTERS/Zorana Jevtic
Επικαιρότητα

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι δεν κάνουν καλά στην Κομισιόν

Οι Βρυξέλλες υποχρεούνται να εξηγήσουν τι συμβαίνει με το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής εταιρείας, λέει η Repubblica. Επειδή η Ενωση βρίσκεται αντιμέτωπη με την καχυποψία των Ευρωπαίων, με την αμφισβήτηση θεσμικών οργάνων της όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και με την κατάρρευση της εμβολιαστικής πολιτικής. Στο βάθος αχνοφαίνονται και οι Ρώσοι
Protagon Team

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «έχει την υποχρέωση» να ξεκαθαρίσει άμεσα, με παρέμβαση του πολιτικού προσωπικού της, την υπόθεση του εμβολίου της βρετανικής εταιρείας και να αποφανθεί αν η χορήγηση αυτού του σκευάσματος εγκυμονεί ή όχι κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Η Κομισιόν πρέπει να διώξει τα σύννεφα που έχουν πυκνώσει, διότι κλονίζεται η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων, ενώ και το συνολικό εμβολιαστικό πρόγραμμα κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Αυτή, συνοπτικά, είναι η άποψη του αρθρογράφου της Repubblica Κλάουντιο Τίτο για την αναστολή των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ιταλία). Πρόκειται για κείμενο με αγωνιώδες ύφος, το οποίο τιτλοφορείται «Τι δεν λειτουργεί καλά στις Βρυξέλλες». Ο συντάκτης του είναι αναφανδόν υπέρ των αντικορονοϊκών εμβολιασμών, και συνεπώς υπεράνω υποψίας, μάλιστα τους χαρακτηρίζει «το μοναδικό αληθινό προπύργιο» κατά της πανδημίας.

Ο αρθρογράφος φρονεί ότι, πέρα από τις περιπτώσεις των θρομβώσεων, αν βρεθούν και «νέες πτυχές» στην υπόθεση των παρενεργειών, «ο αντίκτυπος θα είναι τρομερός». Το μεγαλύτερο πρόβλημα, γράφει ο Τίτο, εξόχως «ενοχλητικό» και για τον ίδιο, θα είναι το πλήγμα που θα υποστεί «η αξιοπιστία πολλών από τα θεσμικά όργανα της Ενωσης» – όπως, λόγου χάρη, είναι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Πλέον «έχει δημιουργηθεί ψυχολογικής διάστασης κατάσταση έκτακτης ανάγκης» γράφει. Ενα φάρμακο, οποιοδήποτε, «εκτός από το να είναι ασφαλές, πρέπει να φαίνεται και ασφαλές». Και υπάρχει λόγος για αυτό: «Για να αποφευχθεί μια άλλη επιδημία, αυτή του πανικού». Και ο Τίτο μιλάει για πανικό που δεν αφορά μόνο τις χώρες που ήδη ανέστειλαν τη χρήση του σκευάσματος της AstraZeneca, αλλά συνολικά την ΕΕ.

Η απόφαση όλων αυτών των χωρών περί αναστολής είναι βασισμένη «μόνο σε επτά θανάτους από θρομβώσεις, στη Γερμανία» γράφει ο Τίτο και τη χαρακτηρίζει «προληπτικής φύσεως». Και αναρωτιέται αν ο υγειονομικός συναγερμός χτύπησε σωστά στις κυβερνήσεις αυτών των χωρών. Επίσης δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη σιωπή της Ενωσης, «η οποία διαχειρίστηκε την αγορά εμβολίων με όλους τους φαρμακευτικούς γίγαντες, συμπεριλαμβανομένου της βρετανοσουηδικής AstraZeneca». Τελικά αυτή είναι και η μόνη αρμόδια να εξηγήσει και να εξηγηθεί.

Οι δεύτερες δόσεις και το Sputnik V

Τώρα, τι θα γίνει με την παραγγελία και με τις δεύτερες δόσεις; «Πώς θα αντικατασταθούν τα εμβόλια; Πόσοι πολίτες θα εγκαταλείψουν το πρόγραμμα; Πόσοι θα προτιμήσουν να περιμένουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna ή της Johnson & Johnson;» Ο Τίτο ρωτάει ρητορικά, όμως γράφει ότι αυτά τα ερωτήματά του «χρήζουν απαντήσεων επειγόντως». Διότι «απαγορεύεται η πρόκληση αμφιβολιών στους πολίτες», λέει, όταν «διακυβεύονται οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και η ευημερία μιας ηπείρου».

Ο αρθρογράφος δεν αποκλείει πίσω από όλα αυτά να βρίσκεται και η Ρωσία ακόμη, που έχει «οικονομικό συμφέρον» και κάθε λόγο να πλασάρει το δικό της εμβόλιο, το Sputnik. Ο Τίτο δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία του βέβαια (γράφει ότι «πιθανότατα θα είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα άλλα»), ωστόσο σημειώνει ότι «προς το παρόν δεν έχει λάβει έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές». Και υποστηρίζει ότι «συχνά η ρωσική προπαγάνδα των fake news βασίστηκε στις θεωρίες συνωμοσίας όσων πολεμούν τα εμβόλια».