Protagon Main Image
Μητσοτάκης και Χαρδαλιάς στο mega εμβολιαστικό κέντρο του Αμαρουσίου. Τώρα το βάρος πέφτει στα νησιά | Δελτίο τύπου / POOL
Επικαιρότητα

Εμβολιασμοί: Μοντέλο «Καστελόριζου» και για τα υπόλοιπα νησιά, με στόχο τον τουρισμό

Στην κυβέρνηση εξετάζουν να επεκτείνουν τον κάθετο εμβολιασμό, ανεξαρτήτως δηλαδή ηλικίας, στα νησιά έως 15.000 κατοίκων, με έμφαση στις Κυκλάδες, ώστε να ανάψουν το συντομότερο και με ασφάλεια οι μηχανές της τουριστικής σεζόν
Protagon Team
Protagon Team

Αναπροσαρμογή της επιχείρησης «Ελευθερία» ώστε τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου να είναι Covid-free πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, μελετά η κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτουν «Τα Νέα» της Παρασκευής, τα οποία στέκονται σε μια πρόσφατη αποστροφή του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, ότι με βάση τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος Απριλίου «θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι στα νησιά, με εξαιρέσεις ίσως στα μεγάλα».

Αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με τη γνωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για τον γενικό πληθυσμό, θα ακολουθηθεί μοντέλο Καστελόριζου και στα άλλα νησιά, με εξαίρεση, για ευνόητους λόγους, την Κρήτη ή τη Ρόδο και την Κέρκυρα. Προς το παρόν εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 75 ετών (με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna), οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και η ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca).

Ομως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου, η κυβέρνηση καταστρώνει ειδικό σχέδιο τριών σημείων για νησιά χωρίς κορονοϊό, ακόμα και πριν από το Πάσχα. Στόχος να βρεθεί διέξοδος ώστε να ανάψουν το συντομότερο και με ασφάλεια οι μηχανές της τουριστικής σεζόν.

Ως τώρα το σχέδιο είναι για κάθετο εμβολιασμό (ανεξαρτήτως ηλικίας) σε 40 μικρά νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους στο μοντέλο του Covid-free Καστελόριζου και της Θύμαινας. Ωστόσο αυτό αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα νησιά, ιδίως των Κυκλάδων, που αποτελούν έναν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό (με ναυαρχίδες τη Μύκονο και τη Σαντορίνη). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει όλους τους νησιώτες εμβολιασμένους μέσα στο επόμενο δίμηνο (ως το Πάσχα που πέφτει 2 Μαΐου) ακόμα και εάν μείνουν ως μεμονωμένες εκκρεμότητες τα μεγάλα νησιά.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο εστιάζουν σε τρία σημεία:

α) στο «άνοιγμα» περισσότερων ομάδων προτεραιοποίησης ώστε, ανεξαρτήτως των ρυθμών στην υπόλοιπη χώρα, να οργανώνεται πιο μαζικός εμβολιασμός των κατοίκων με λιγότερες αποστολές –έως τώρα έχουν γίνει 320 «αποστολές εμβολιασμού» αποκλειστικά σε νησιά, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αναλάβει όλο το βάρος της σχετικής επιχείρησης.

β) δρομολογούνται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα πρωτίστως σε νησιά όπου παρατηρούνται χαμηλοί ρυθμοί ή δυσλειτουργίες, όπως κατά πληροφορίες σε Λήμνο και Δωδεκάνησα.

γ) η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός στις αρχές του καλοκαιριού όλης της «πρώτης γραμμής» της τουριστικής βιομηχανίας.

Κατά το ρεπορτάζ, το βάρος του σχεδιασμού πέφτει αυτή τη στιγμή στις περιοχές που μετρούν έως 15.000 κατοίκους, όπως για παράδειγμα νησιά των Κυκλάδων, για τα οποία ωριμάζει η σκέψη να τρέξουν πιο γρήγορα οι ηλικιακές ομάδες. Το επικρατέστερο σενάριο μάλιστα αφορά έναν στοχευμένο τρόπο «ανοίγματος»: σε προκαθορισμένες ημέρες να μπορούν να εμβολιάζονται συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες κάτω των 64 ετών. Σε κάθε περίπτωση, το πράσινο φως σε οποιαδήποτε πτυχή του κυβερνητικού πλάνου, που «σκανάρει» ένα – ένα τα νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο, θα δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ομως ήδη τα στελέχη στην ομάδα κρούσης για την «Ελευθερία» αφενός έχουν θέσει ως κυρίαρχη προτεραιότητα κάθε γρήγορη βελτιωτική κίνηση για τον εμβολιασμό των ηλικιών κάτω των 64 ετών αφετέρου έχουν ορίσει ως κορυφαία προτεραιότητα τη νησιωτική Ελλάδα, ακόμα και με συνεχείς αποστολές του επιχειρησιακά «δύσκολου» εμβολίου της Pfizer, δεδομένου ότι απαιτεί θερμοκρασία -80 βαθμών Κελσίου και έπειτα συντηρείται για πέντε ημέρες.

Υπάρχουν βέβαια και κάποια προβλήματα σε αυτό το σχέδιο. Το πρώτο είναι ότι τα νησιά, για να λειτουργήσουν ως τουριστική προορισμοί, χρειάζονται εργατικό δυναμικό από τα μεγάλα αστικά κέντρα, άρα και να έχεις εμβολιάσει μαζικά τον τοπικό πληθυσμό, δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι εμβολιασμένοι όσοι νεότεροι, ως επί το πλείστον, «μεταναστεύουν» στα τέλη κάθε άνοιξης για να βρουν δουλειά.

Το δεύτερο είναι ότι μπορεί να επικρατήσει ένα αίσθημα αδικίας, αν ο 50χρονος που ζει στην ηπειρωτική Ελλάδα δει τον 50χρονο που ζει στη Σαντορίνη να έχει προτεραιότητα…