Κεντρικό σημείο παραλαβής και διανομής του εμβολίου της Moderna στο Μισισίπι των ΗΠΑ | Paul Sancya /Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Εμβόλια: Αγώνας δρόμου για να λυθούν τα προβλήματα εφοδιασμού

Τα προγράμματα εμβολιασμού έχουν μείνει πίσω σε αρκετές χώρες λόγω των καθυστερήσεων στις ημερομηνίες παράδοσης, σύμφωνα με τους Financial Times. Παράλληλα, Moderna και BioNTech/Pfizer αναζητούν συνεργασίες με στόχο να αυξήσουν την παραγωγή τους
Protagon Team

Δύο από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες παρασκευής εμβολίου της Covid-19, η Moderna και η BioNTech/Pfizer, βρίσκονται σε έναν συνεχή αγώνα εύρεσης συνεργατών, με στόχο να εξασφαλίσουν επάρκεια στις αλυσίδες εφοδιασμού των εμβολίων τους, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Η προσπάθεια γίνεται καθώς όλες οι χώρες επιχειρούν να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού για τον κορονοϊό και οι παραλαβές είναι εξαιρετικά σημαντικές για την επίτευξη του στόχου.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα προβλήματα διανομής του εμβολίου στις επιμέρους χώρες που έχουν εγκριθεί, αντί να διευκολύνουν, καθυστερούν τις εθνικές στρατηγικές που έχουν σχεδιαστεί για ταχύτατη ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνολογία του mRNA για την παρασκευή του εμβολίου τους. Και τα δύο εμβόλια βρέθηκαν στις κλινικές δοκιμές να είναι 95% αποτελεσματικά.

Και καθώς Ευρώπη και ΗΠΑ παραδέχονται ότι οι χρόνοι δεν συνάδουν με τους στόχους εμβολιασμού του πληθυσμού που είχαν τεθεί εξ αρχής, το πρώτο πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει στην αλυσίδα διανομής και όχι εξαιτίας των κενών στην προμήθεια πρώτων υλών για την παρασκευή των εμβολίων.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της BioNtech Ουγκούρ Σαχίν, αποκάλυψε πρόσφατα στο Der Spiegel ότι η εταιρεία του βρίσκεται σε αναζήτηση νέων συνεργατών και για τη γραμμή παραγωγής του εμβολίου.

Δηλαδή ότι στόχος, εκτός από τη λύση των προβλημάτων στη διανομή, είναι και η αύξηση της παραγωγής. Χωρίς βέβαια να διευκρινίζεται εάν η αύξηση αφορά τις παραγγελίες που έχει ήδη δεχθεί η εταιρεία ή αν αφορά επιπλέον δόσεις.

«Δεν φαίνεται όμως να υπάρχουν εργοστάσια με την τεχνολογική υποδομή που θα μπορούσαν να προχωρήσουν άμεσα στην παραγωγή του εμβολίου. Περί τα τέλη Ιανουαρίου θα γνωρίζουμε καλύτερα εάν και κατά πόσο μεγαλύτερη ποσότητα θα μπορέσουμε να παράγουμε με τέτοιου είδους συνεργασίες», εξηγεί ο Σαχίν.

Σύμφωνα με τον Αντρεϊ Ζαρούρ, επικεφαλής της GreenLight Biosciences που δραστηριοποιείται στην παραγωγή RNA, με την ποσότητα από τις πρώτες ύλες που είχαν συλλέξει η Moderna και η BioNTech/Pfizer πριν από τις εγκρίσεις των εμβολίων τους, θα μπορούν να παραχθούν 1-2 δισεκατομμύρια δόσεις και ακολούθως θα εμφανίσουν σημεία συμφόρησης.

Οι προκλήσεις για την ανεύρεση πρώτων υλών περιλαμβάνουν από μόρια DNA έως νανοσωματίδια λιπιδίων και η παραγωγή τους είναι χρονοβόρα υπόθεση.

«Η Pfizer και η Moderna έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με προμηθευτές όπως οι Trilink, Aldevron και New England Biolabs, προκειμένου να απαντήσουν στην πρόκληση της αυξημένης ζήτησης. Ωστόσο, θα απαιτηθούν κυβερνητικές παρεμβάσεις και βαθιά διαβιομηχανική συνεργασία για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα», εκτιμούν οι FT, διευκρινίζοντας ότι το μέλημα των εταιρειών είναι να βρουν συνεργάτες που μπορούν να τους βοηθήσουν στη διαδικασία παραγωγής, ειδικά στα νανοσωματίδια λιπιδίων.

Η παραγωγή των λιπιδίων πραγματοποιείται σε δύο στάδια και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που επικαλούνται οι FT, σε αυτή τη φάση υπάρχει ένα εμπόδιο στην παραγωγή εξοπλισμού που θα μπορούσε να παράξει τέτοιου είδους λιπίδια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ήθελαν να επενδύσουν σε εργοστασιακό εξοπλισμό οι φαρμακευτικές, δεν θα υπήρχε τρόπος να το κάνουν.

Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν εμφανίστηκαν πρώτη φορά στην πανδημία του κορονοϊού. Μερικούς μήνες πριν είχαν εκδηλωθεί σημάδια συμφόρησης στα PCR τεστ, τα οποία και αποτελούν το χρυσό πρότυπο που γίνεται αποδεκτό από όλες τις χώρες. Ζήτημα το οποίο λύθηκε σχετικά σύντομα στις περισσότερες χώρες του κόσμου.