Από την παρουσία των δύο υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο Συνέδριο του κόμματος | In Time News / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Αχτσιόγλου – Κασσελάκης: Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε τροχιά σύγκρουσης τα στρατόπεδα των δύο υποψηφίων, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Η κόντρα για Δραγασάκη, η επιστολή των «99» και οι απαντήσεις από Μωραΐτη και Πολάκη. «Πυροσβεστική» παρέμβαση από Παππά
Protagon Team

Ούτε η πρωτοφανής καταστροφή με τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και τις ανυπολόγιστες ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Daniel» δεν κατάφερε να αμβλύνει τις οξύτατες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των διαφόρων τάσεων και υποστηρικτών των πέντε υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, καθώς η ώρα της κάλπης για τον (ή τη) διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα πλησιάζει.

Το γεγονός δε ότι οι εν λόγω αντιπαραθέσεις έχουν προκαλέσει δημόσιες παρεμβάσεις επώνυμων στελεχών, από τις οποίες ενίοτε δεν λείπουν οι σκληροί χαρακτηρισμοί, έως και κείμενα συλλογής υπογραφών συνηγορεί στην εκτίμηση ότι και την τελευταία εβδομάδα πριν τις εσωκομματικές εκλογές –οι οποίες έχουν προγραμματιστεί, εξ αναβολής, για τις 17 Σεπτεμβρίου– η ένταση δεν θα καταλαγιάσει.

Το τελευταίο περιστατικό που «σκοτείνιασε» το κλίμα στην Κουμουνδούρου αφορά στην «επίθεση» του στιχουργού και δημοσιογράφου Νίκου Μωραΐτη προς τον Γιάννη Δραγασάκη μετά την εκδήλωση στήριξης του τελευταίου προς το πρόσωπο της Εφης Αχτσιόγλου σε σχετική παρέμβασή του σε Μέσο Ενημέρωσης.

Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκης βρήκε να πει έναν καλό λόγο για τους τεσσερις απο τους πέντε υποψηφίους, εξαιρώντας, έτσι, τον Στέφανο Κασσελάκη. Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός σημείωσε (Attica ):

«Ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του Ευκλείδη για το κόμμα. Και κρατώ την έμφαση του Νίκου στη διεύρυνση. Οπως και την προτροπή του Στέφανου Τζουμάκα για επιστροφή της πολιτικής. Θεωρώ όμως την πρόταση της Εφης Αχτσιόγλου συνολικότερη για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας (…). Τον Στέφανο Κασελάκη, τον γνωρίζω πολύ λίγο. Στην Αριστερά είχαμε μια κουλτούρα “γεια σας, πώς μπορώ να προσφέρω;”. Οπότε με ξενίζει το “γεια σας, πώς μπορώ να γίνω πρόεδρος;”. Είναι όμως καλοδεχούμενο ότι ένας νέος άνθρωπος επιλέγει να εκφράσει αυτή τη φιλοδοξία του στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η τοποθέτηση αυτή, την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων από τους υποστηρικτές του πέμπτου, κατά σειρά, υποψήφιου για την προεδρία του κόμματος, μεταξύ των οποίων και από τον κ. Μωραΐτη, ο οποίος ανάρτησε στίχους από «Τα γερόντια» του Νίκου Γκάτσου, απευθυνόμενος στο ιστορικό στέλεχος του κόμματος: «Μ’ ένα μάτι μ’ ένα δόντι με βαμμένα τα μαλλιά, σκαρφαλώσαν οι γερόντοι στης πατρίδας τα σκαλιά, καθώς παν για τα ογδόντα ίδιοι και παράλληλοι, το πολύ για καμιά τσόντα είναι πια κατάλληλοι».

Ακολούθησε η παρέμβαση 99 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία κατέθεσαν κείμενο προς υποστήριξη του Γιαννη Δραγασάκη, ανάμεσα τους οι Νάσος Ηλιόπουλος, ο Μιχάλης Καλογήρου, ο Αλέξης Χαρίτσης κ.ά..

Δεν αποτελεί ανανέωση «με κανέναν τρόπο ο ηλικιακός ρατσισμός και η χυδαιότητα που εκπέμπεται σε βάρος συντρόφων μας, όπως ο σ. Γιάννης Δραγασάκης, ούτε δικαιολογείται από οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία» τόνισαν οι «99» σε υψηλούς τόνους. «Η κριτική, στο βαθμό που η πολιτική ανήκει στη δημόσια σφαίρα, είναι πάντοτε ελεύθερη, ακόμα και όταν είναι σκληρή ή άδικη. Η στοχοποίηση όμως στελεχών και μελών του κόμματος με ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις δεν έχει καμία θέση στο κόμμα μας» επέμειναν.

Με αφορμή το ίδιο, πάντα, περιστατικό παρέμβαση πραγματοποίησαν ο νυν και ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, οι Κωνσταντίνος Βλαχάκης και Αλέξης Σωτηρίου, με άρθρο στο κομματικό Μέσο «left.gr» το οποίο είχε τίτλο: «Δεν θα αφήσουμε χώρο στην τοξικότητα».

Η σχετική παρέμβαση δημοσιοποιήθηκε από την «Αυγή» το Σάββατο
Ανταπαντήσεις Μωραΐτη και Πολάκη

Ο Νίκος Μωραΐτης επανήλθε καταγγέλλοντας τον Δημήτρη Τζανακόπουλο –σύζυγο της κυρίας Αχτσιόγλου– ως υποκινητή των αντιδράσεων, και επανέλαβε κατηγορίες που έχει εξαπολύσει και κατά το παρελθόν για τα «τρωκτικά που ροκάνιζαν» την καρέκλα του Αλέξη Τσίπρα, για τους ανθρώπους που τελικά τον «έφαγαν».

Ο Παύλος Πολάκης, υποστηρικτής της υποψηφιότητας Κασσελάκη και ο ίδιος, βρέθηκε κι εκείνος απέναντι στους «99». «Οταν δεν έχεις δουλειά, μαζεύεις υπογραφές… Επιλεκτικά πάντα…», έγραψε στο Facebook.

Ο Μάρκος Χατζησάββας, στο επιτελείο Πολάκη παλαιότερα και τώρα στο επιτελείο Κασσελάκη, συνέστησε από την πλευρά του: «99 γηραιότεροι από τους ήδη προλαλήσαντες, συνιστούμε στον σ. Δραγασάκη να ξαναμετρήσει από την αρχή και με προσοχή τους υποψήφιους προέδρους του κόμματος… και να μας πει ακριβή αριθμό!».

Η μακροσεκλής απάντηση Μωραΐτη στους επικριτές
Παρέμβαση Παππά

Ο «θόρυβος», ο οποίος μοιάζει να αντανακλά τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση (βλ. εδώ κι εδώ) της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία θεωρείται και «φαβορί» στην κούρσα για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, με το στρατόπεδο του εξ ΗΠΑ ορμώμενου Στέφανου Κασσελάκη (αν όχι και με τον ίδιο), προκάλεσε την παρέμβαση έτερου υποψήφιου, του Νίκου Παππά, ο οποίος μίλησε για συμπεριφορές οπαδισμού οι οποίες «δεν έχουν θέση στην παράταξη».

«Δυστυχώς, τα περιστατικά εσωτερικών εντάσεων και χτυπημάτων δε σταματούν», παρατήρησε ο πρώην υπουργός και βουλευτής, για να επισημάνει στη συνέχεια:

«Αναδεικνύονται συμπεριφορές που απέχουν από αυτό που προσδοκούμε και λειτουργίες οπαδισμού που υπονομεύουν την προοπτική της συντεταγμένης μας πορείας. Η κοινωνία, η χώρα, σήμερα πιο πολύ από ποτέ, απαιτούν να επικρατήσει η πολιτική, η γνώση, η εμπειρία. Σε αυτή την κοινωνική απαίτηση αναλαμβάνουμε την ευθύνη να ανταποκριθούμε. Να συναντηθούμε με τις λαϊκές προσδοκίες. Να νικήσουμε τον κακό μας εαυτό. Να εγγυηθούμε τη συντεταγμένη μας πορεία. Τεχνητές εντάσεις, παραλυτικές ισορροπίες, σεξισμός, ομοφοβία, ηλικιακός ρατσισμός και φυσική βία δεν έχουν θέση στην παράταξή μας».

Αξίζει να αναφερθεί πως  ο κ. Κασσελάκης δεν παρενέβη ανοιχτά, όπως το συνηθίζει, στον «εμφύλιο» στον οποίο πρωταγωνιστούν οι «σύμμαχοί» του. Πηγές του ρεπορτάζ εμφάνισαν μάλιστα τον επιχειρηματία να λαμβάνει αποστάσεις από τα λεγόμενα των Μωραΐτη και Πολάκη.