Οσο περνούν οι ώρες τόσο ο Παύλος Πολάκης αναδεικνύεται σε σημείο αναφοράς για τον ΣΥΡΙΖΑ –είναι και αυτό ένα φαινόμενο των καιρών, ένα κόμμα που κάποτε εκπροσωπούσε την Ανανεωτική Αριστερά της χώρας να άγεται και να φέρεται πολιτικά από το τι γράφει στο Facebook αυτός ο πολιτικός.
Η ανοίκεια επίθεση που εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου (ενός ανθρώπου που ως ΑμεΑ δίνει καθημερινά τιτάνιο αγώνα για να τα βγάλει πέρα και να προκόψει) δεν προκάλεσε μόνο την οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναγγέλλει ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Πολάκη, αλλά έφερε αναταρχή και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά κάποιους, ο κ. Πολάκης, ο οποίος στηρίχθηκε δημοσίως στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος επικαλέστηκε για μία ακόμη φορά το ευτελές και προσβλητικό επιχείρημα της κρητικής καταγωγής του αν. υπουργού Υγείας, εδώ), δεν μπορεί να ανήκει καν στο κόμμα και σίγουρα δεν το εκφράζει.
Χαρακτηριστική η δήλωση του πρώην υπουργού Παιδείας και σημαίνοντος στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ο οποίος από το βήμα της Βουλής (εδώ) είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω ότι ο κ. Πολάκης αδικεί τον εαυτό του, με όσα είπε, και αδικεί και το έργο του το κυβερνητικό, που είναι σημαντικό στον τομέα της υγείας. Δεν εκπροσωπεί βεβαίως με όσα είπε το δημοκρατικό ήθος, το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ».
Χαρακτηριστικότερο το ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής «Εφημερίδας των Συντακτών», η οποία στο φύλλο της Μ. Τετάρτης έκανε στο πρωτοσέλιδό της λόγο για «απρέπεια» του κ. Πολάκη (αλλά και υποκρισία της ΝΔ) ενώ στις εσωτερικές σελίδες υπήρχε και θέμα με τίτλο: «Δεν τον χωράει το κόμμα». Η εφημερίδα ανέφερε πως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «βράζει» με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει έναν ακόμη διχασμό.
Από τη μία πλευρά υπάρχουν εκείνοι που βγήκαν ανοιχτά κατά του κ. Πολάκη. Εκτός του κ. Φίλη, υπήρξε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ο οποίος είπε ότι ο αν. υπουργός Υγείας «βάζει τρικλοποδιές στην κυβέρνηση» (εδώ), ενώ και ο Γιάννης Μπαλάφας, πρώην υπουργός και ισχυρή προσωπικότητα στον μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου, κάλεσε τον κ. Πολάκη να πάρει πίσω τη δήλωση για τον κ. Κυμπουρόπουλο.
Από την άλλη όμως, υπάρχουν εκείνοι που στηρίζουν ανοιχτά τον κ. Πολάκη. Και δεν είναι μόνο τα ανώνυμα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ που συντονισμένα επιτέθηκαν στον κ. Κυμπουρόπουλο προκειμένου να δικαιώσουν τον αν. υπουργό Υγείας. Ούτε μόνο ο κ. Τσίπρας που μέσα στη Βουλή υποβάθμισε ένα ζήτημα πολιτικού ήθους και απάνθρωπης συμπεριφοράς υπουργού σε «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της ΝΔ» (εδώ). Βγήκαν και βουλευτές, όπως ο Γιώργος Κυρίτσης (εδώ), να στηρίξουν τον κ. Πολάκη. Βέβαια ο κ. Κυρίτσης είναι και αυτός που προσφάτως έλεγε ότι δεν έχει πεθάνει και κανένας από μολότοφ (εδώ), επιλέγοντας να ξεχάσει τους νεκρούς της Marfin, επομένως οι δηλώσεις τους έχουν τόση αξία όση τους δίνει κανείς. Αλλά είναι σαφές ότι εκφράζει μια –μικρή ή μεγάλη δεν είναι σαφές– μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα ένα κομμάτι του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση οι ημέρες του Πάσχα θα προσφέρουν στο κυβερνών κόμμα μια ευκαιρία να ηρεμήσει, αν και πάντα θα υπάρχει αναβρασμός για το ραντεβού που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή με την πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη. Τότε όμως ο κ. Τσίπρας θα επιστρατεύσει, όπως είπε, το όπλο της μετατροπής της συζήτησης για τον κ. Πολάκη σε παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να μαντρώσει αυτούς που δεν θέλουν να ορίζονται από τη συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.