Μια χώρα σαν την Ελβετία που είναι διαχρονικό πρότυπο καλής και έγκαιρης οργάνωσης δεν θα μπορούσε να μην δίνει το καλό παράδειγμα μέσα στην κρίση του κορονοϊού.
Αυτό συμβαίνει και τώρα, όπου, τουλάχιστον για την ώρα, όλα μοιάζουν να κυλούν σε κανονικούς ρυθμούς.
Και όμως, γράφουν οι Financial Times, η Ελβετία κατέγραφε μέχρι την Παρασκευή περίπου 10.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 161 θανάτους. Με αναγωγή κατά κεφαλήν, η Ελβετία έχει χτυπηθεί βαρύτερα από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται και στη γειτνίαση με τη Λομβαρδία που μετρά πάνω από 5.000 νεκρούς, τους μισούς σχεδόν από τους νεκρούς της Ιταλίας.
Πάντως, δεν υπήρχαν πανικόβλητοι καταναλωτές που έσπευδαν να αδειάσουν τα ράφια από ζυμαρικά, κονσέρβες και χαρτί υγείας, όπως συνέβη αλλού.
Αυτό γιατί η Ελβετία έχει προνοήσει να διατηρεί αποθέματα 3-6 μηνών σε όλα τα βασικά τρόφιμα και αγαθά. Ικανά αποθέματα υπάρχουν και σε φάρμακα.
Σε τι μεταφράζεται αυτό για τους 8,5 εκατ. κατοίκους της χώρας; Τουλάχιστον 63.000 τόνοι ζάχαρη, 160.000 τόνοι αλεύρι, 33.700 τόνοι λάδι για μαγείρεμα και περίπου 400.000 τόνοι ζωοτροφές για την γαλακτοβιομηχανία, όλα έτοιμα προς χρήση. Αλλά και 15.000 τόνοι καφέ, έστω και αν οι τεχνοκράτες δεν ήθελαν να τον αποθηκεύσουν γιατί δεν έχει διατροφική αξία.
Η λογική της αποθήκευσης για την ώρα της ανάγκης δεν είναι καθόλου νέα στη χώρα. Την έχουν επιβάλει η γεωγραφία και ιστορία της, αλλά και η μεγάλη εξάρτηση σε εισαγόμενα είδη διατροφής που φτάνει το 40% με 50%.
Επιπλέον, εδώ και δεκαετίες η κυβέρνηση δίνει οδηγίες στους πολίτες για το πώς να εφοδιάζουν με απαραίτητα είδη τα νοικοκυριά τους. Η σύσταση είναι να έχουν εννιά λίτρα εμφιαλωμένο νερό ανά άτομο, αρκετή τροφή για μια εβδομάδα, κουζίνα με γκάζι, κεριά και μετρητά.
Το σύστημα, προσθέτουν οι Financial Times, βασίζεται και στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Καθώς δεν υπάρχουν κεντρικές αποθήκες, τα αγαθά φυλάσσονται στις αποθήκες των εταιρειών που είναι σκορπισμένες σε όλη τη χώρα. Αυτό με τη σειρά τους εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση ανάγκης τα αποθηκευμένα είδη θα διατεθούν άμεσα, ενώ το κόστος παραμένει χαμηλά.
Οσο αποτελεσματικό και να είναι το ελβετικό σύστημα, κάποια πράγματα όμως τελειώνουν γρήγορα. Οπως οι 168.000 μάσκες που ήδη εξαντλήθηκαν. Η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις φορές περισσότερες για να «βγάλει» ένα τρίμηνο.