Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Πρόκειται για επιβεβαίωση της τάσης αποκλιμάκωσης η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 και συνεχίστηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 6,1% σε ετήσια βάση (από 7% τον Ιανουάριο του 2023).
Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει: οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με τον πληθωρισμό σε αυτή την ομάδα αγαθών να διαμορφώνεται σε 14,8% τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ καταγράφονται αξιοσημείωτες ανατιμήσεις και σε μηνιαία βάση.
Παρατηρητές της αγοράς επεσήμαναν μάλιστα ότι κάποιες μικρές μειώσεις τιμών που είχαν καταγραφεί σε εισαγόμενα γαλακτοκομικά και τυριά αφορούσαν μεμονωμένες περιπτώσεις και δεν αποτελούν ένδειξη ευρύτερης αποκλιμάκωσης των τιμών στην κατηγορία των τροφίμων.
Ειδικότερα, στα τρόφιμα οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση είναι οι ακόλουθες: γαλακτοκομικά και αυγά 25,2%, έλαια και λίπη 22,9%, κρέατα 20%, ψωμί και δημητριακά 16,8%, καφές 13%, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά 9,2%, μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμοί 9%, λαχανικά 8,6%. Σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν αυξήσεις συνολικά 1,5% στην ομάδα των τροφίμων, με τις μεγαλύτερες να εντοπίζονται στα ακόλουθα είδη: 14,9% στα νωπά λαχανικά, 3,5% στα κατεψυγμένα λαχανικά, 2,7% στο ελαιόλαδο, 2,3% στον καφέ, 2,1% στα τυριά.