| Dimitris Kapantais / SOOC
Επικαιρότητα

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – στο 12,3% στα τρόφιμα!

Τρομακτική η ακρίβεια στα φρούτα (+19,4%) και στα λαχανικά (+15,5%), ενώ οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής είναι σε διψήφια ποσοστά εδώ και πολλούς μήνες
Protagon Team

Στο 2,5% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο (από 1,8% τον Ιούνιο) καθώς οι τιμές των τροφίμων δείχνουν να είναι πλέον ασυγκράτητες.

Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ στα είδη διατροφής και τα μη αλκοολούχα ποτά καταγράφηκε άνοδος 12,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με τα φρούτα (+19,4%), τα λαχανικά (+15,5%) και τα γαλακτοκομικά (+14,4%) να οδηγούν την κούρσα των αυξήσεων.

Πρόκειται για τον 17ο συνεχόμενο μήνα με διψήφιο πληθωρισμό τροφίμων, γεγονός που δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τα νοικοκυριά χτυπώντας το τραπέζι κάθε σπιτιού.

Μεγάλη άνοδος, ωστόσο, καταγράφηκε και στα φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία σημείωσαν αύξηση της τάξης του 18,7% την ώρα που στην αγορά παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις.

Η συγκράτηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,5% οφείλεται κυρίως στις εκπτώσεις και τις μειώσεις τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά η ΕΛΣΤΑΤ προεξοφλεί νέα άνοδο του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα κούρσα ανόδου των τιμών των καυσίμων.