| Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,8% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο αλλά στο 12,2% οι αυξήσεις στα τρόφιμα!

Μεγάλη αποκλιμάκωση κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή καθώς ξεφούσκωσαν οι τιμές στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο), οι οποίες τον αντίστοιχο μήνα του 2022 ήταν στα ύψη. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα παραμένει και είναι η τρομακτική ακρίβεια στα είδη διατροφής
Protagon Team

Παρά τη ραγδαία υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, οι αυξήσεις στα είδη διατροφής συνεχίζονται ακάθεκτες και τρέχουν πια με διψήφιο ποσοστό, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στα νοικοκυριά καθώς πρόκειται για ανελαστικές δαπάνες.

Οπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) συγκρατήθηκε (σε ετήσια βάση) στο 1,8%, καθώς ξεφούσκωσαν οι τιμές στην ενέργεια (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο). Ωστόσο ο δείκτης τιμών στα τρόφιμα ανέβηκε στο 12,2%!

Αναλυτικά:

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιουνίου 2023 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2022 προέκυψε αύξηση 1,8% έναντι αύξησης 12,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2023, σε σύγκριση με τον Μάιο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, παρουσίασε αύξηση 7,0% έναντι αύξησης 6,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2020 – Ιουνίου 2021.

Οι κλάδοι

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,8% τον μήνα Ιούνιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

– 12,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

– 3,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά.

– 5,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

– 7,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

– 7,7% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

– 3,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.