Ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συμμετέχοντας στη μεγάλη πορεία στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο του «Black lives matter» | Facebook/Archbishop Elpidophoros
Επικαιρότητα

Ελπιδοφόρος: «Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ δεν ήταν τελικά μάταιος»

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής χαιρέτισε τη μεταρρύθμιση που προωθεί ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο με σκοπό λιγότερη βία και ρατσισμό και περισσότερη διαφάνεια από την αστυνομία
Protagon Team

«Εάν η άδικη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ μας έφερε πιο κοντά στη δικαιοσύνη για όλους τους Αμερικανούς, τότε ο θάνατός του όσο τραγικός και περιττός και αν υπήρξε, δεν ήταν τελικά μάταιος». Με τη δήλωση αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος χαιρέτισε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Πες τα ονόματά τους», του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, στον απόηχο του φόνου του 46χρονου Αφροαμερικανού από λευκούς αστυφύλακες στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐου.

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Κουόμο, από τα λαμπερά πολιτικά πρόσωπα του Δημοκρατικού Κόμματος, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση χρήσης, εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας, τεχνικών οι οποίες δεν επιτρέπουν την αναπνοή —κάτι που αποδείχτηκε μοιραίο στην περίπτωση του Τζορτζ Φλόιντ— καθώς και την απαγόρευση ψευδών καταγγελιών προς τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 που στηρίζονται σε φυλετικές διακρίσεις. Από την άλλη επιτρέπει στους πολίτες την πρόσβαση σε αρχεία για τυχόν προηγούμενα πειθαρχικά παραπτώματα των οργάνων επιβολής της τάξης και την ανάθεση στον γενικό εισαγγελέα της ιδιότητας του ανεξάρτητου κατηγόρου για τις περιπτώσεις θανάτου πολιτών.

Ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος (κατά κόσμον Ιωάννης Λαμπρινιάδης) είχε πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τις δημόσιες παρεμβάσεις του κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ, μετά και τον φόνο του Φλόιντ που πυροδότησε μεγάλες (και επεισοδιακές) διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία. Στις αρχές του μήνα μάλιστα συμμετείχε ο ίδιος σε μια ειρηνική πορεία στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης (εδώ).

Ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο και προς το νομοθετικό σώμα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης με την ιδιότητα του μέλους του Διαθρησκειακού Συμβουλευτικού Σώματος της Νέας Υόρκης για την ταχύτατη ανάληψη πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση της εδραίωσης μιας μακρόπνοης μεταρρύθμισης.

Όπως σημείωσε, «στόχος της μεταρρύθμισης αυτής δεν είναι σε καμία περίπτωση η προσβολή των αστυνομικών μας δυνάμεων, αλλά η διορθωτική παρέμβαση σε τομείς της αστυνομικής πρακτικής που οδήγησαν στην κακοποίηση ή ακόμη και στον θάνατο συμπολιτών μας». Και πρόσθεσε: «Ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός μας, τα ήθη και έθιμά μας, τα θρησκευτικά μας πιστεύω και τη γλώσσα μας, είμαστε όλοι Αμερικανοί και αξίζουμε την ίδια πλήρη προστασία του νόμου».