Οι προσυνεδριακές ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη στο «Κίνημα Αλλαγής» και τα στελέχη του «πατάνε το γκάζι» ώστε να είναι όλα έτοιμα για την διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου τον Μάρτιο.
Για πρώτη φορά θα συνεδριάσει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του νέου φορέα στο οποίο συμμετέχουν η επικεφαλής του, Φώφη Γεννηματά, ο ευρωβουλευτής της Ελιάς Νίκος Ανδρουλάκης, ο Δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Στη συνεδρίαση θα δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διεργασίες για την διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα ενώ θα δημιουργηθεί και ο οδικός χάρτης για τις πολιτικές εξελίξεις.
Αναζητώντας συμφωνία για την στελέχωση της Οργανωτικής Επιτροπής
Παράλληλα θα συμφωνήσουν στο πως θα στελεχωθεί η πολυπληθής Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, ώστε να εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στο νέο φορέα. Την ευθύνη για τον συντονισμό αυτής της επιτροπής θα έχει ένα αντιπροσωπευτικό και ευέλικτο σχήμα που θα λειτουργεί σαν Πολιτική Γραμματεία. Η ανακοίνωση της σύνθεσης των οργάνων καθώς και του επικεφαλής θα γίνει μετά τις γιορτές. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει και επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος, με σειρά κεντρικών, περιφερειακών και θεματικών εκδηλώσεων.
Τα αγκάθια στον δρόμο για το συνέδριο
Δύο είναι τα βασικά εμπόδια που έχουν εμφανιστεί στο δρόμο για το συνέδριο και αυτά είναι η αναλογία αριστίνδην -εκλεγμένων συνέδρων και οι μετεκλογικές συνεργασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για ένα σώμα 5.000 συνέδρων από τους οποίους τουλάχιστον οι μισοί θα είναι εκλεγμένοι και οι υπόλοιποι θα προκύψουν από προτάσεις κομμάτων, κινήσεων αλλά και θεσμικών εκπροσώπων όπως δήμαρχοι και περιφερειάρχες που συμμετέχουν στο κίνημα αλλαγής.
Στο ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν η ποσόστωση του κόμματος να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερη, μάλιστα στο τραπέζι έχουν πέσει σενάρια που θέλουν το 50% των αριστίνδην συνέδρων να προτείνεται από την Χαρ. Τρικούπη. Τη διαφωνία του έχει εκφράσει ήδη ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος επιθυμεί όσοι ψήφισαν στις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην ανάδειξη των εκπρόσωπων στο συνέδριο, χωρίς αριστίνδην θέσεις και άλλους περιορισμούς.
Διαφορετικές γραμμές για τις μετεκλογικές συνεργασίες
Στο «Κινήμα Αλλαγής» τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο δεν εκφράζονται με μια ενιαία γραμμή για τις μετεκλογικές συνεργασίες.
Η κυρία Γεννηματά επιμένει να κρατά ίσες αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ΝΔ λέγοντας ότι το «Κίνημα Αλλαγής» θα καταθέσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και θα κληθούν να συμφωνήσουν με αυτό.
Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωράκης τονίζει ότι θα συνεργαστεί με τις δυνάμεις που θέλουν να αποτραπούν εκλογές με απλή αναλογική, την οποία θεωρεί καταστροφική για την χώρα.
Την ίδια ώρα ο κ. Θεοχαρόπουλος προτείνει δημοψήφισμα για να αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς μετά τις εκλογές.
Για το ζήτημα έχει τοποθετηθεί και ο κ. Παπανδρέου ο οποίος φαίνεται να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΝΔ.