Τα ιστορικά υψηλά οικονομικά αποτελέσματα του 2017, το μεσοπρόθεσμο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της περιόδου 2018-2022, καθώς και τη Στρατηγική και τις Προτεραιότητες του Ομίλου ΕΛΠΕ στο πλαίσιο του Ενεργειακού Μετασχηματισμού, για την επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης με παράλληλη διασφάλιση της ηγετικής του παρουσίας στην ΝΑ Ευρώπη.
Αυτά παρουσίασαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Ευστάθιος Τσοτσορός και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και CFO του Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Ασπρόπυργο.
Στις Στρατηγικές Κατευθύνσεις και Προτεραιότητες της περιόδου 2018-22, περιλαμβάνονται:
1.Ο Ενεργειακός Μετασχηματισμός, με αύξηση της αξίας των συμμετοχών του Ομίλου στους τομείς του Φυσικού Αερίου και του Ηλεκτρισμού, ολοκλήρωση της πώλησης ΔΕΣΦΑ και διερεύνηση στρατηγικών επιλογών αναφορικά με την αξιοποίηση ΔΕΠΑ, έμφαση στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διερεύνηση νέων ενεργειακών τεχνολογιών και συνεχή βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλες τις δραστηριότητες.
2.Ανταγωνιστικότητα και Εξωστρέφεια, με διασφάλιση καλύτερων επιδόσεων από τον εγχώριο και περιφερειακό ανταγωνισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω στοχευμένων προγραμμάτων, διατήρηση παραγωγικής βάσης σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και αριστοποίηση εφοδιασμού για απρόσκοπτη τροφοδοσία και μεγιστοποίηση ταμειακών ροών, έλεγχο και περιορισμό του κόστους, αύξηση του μεριδίου αγοράς/καθετοποίηση, ανάπτυξη σε νέες αγορές, καθώς και συνέχεια της πορείας απομόχλευσης και περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους.
4.Ασφάλεια, Περιβάλλον και Κοινωνική Ευθύνη, με υλοποίηση του προγράμματος Ολιστικής Ασφάλειας, διασφάλιση υψηλών επιδόσεων και συνεχούς βελτίωσης στους τομείς Υγιεινής / Ασφάλειας / Περιβάλλοντος, επίτευξη νέας σημαντικής βελτίωσης δεικτών περιβαλλοντικού αποτυπώματος διυλιστηρίων, καθώς και σειρά δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με έμφαση σε Νέα Γενιά, Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες, Βιώσιμες Πόλεις & Περιβάλλον και Πολιτισμό-Αθλητισμό & Υγεία.
5.Ανθρωποι / Τεχνογνωσία, με συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση της τεχνογνωσίας και εργασιακή Αριστεία.
6.Τεχνολογία / Καινοτομία / Οργάνωση, με ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, βέλτιστες οργανωτικές δομές και διαχείριση κινδύνων.
Αναφορικά με τον ενεργειακό μετασχηματισμό και τη μετάβαση στην οικονομία χαμηλού άνθρακα, ο Όμιλος ΕΛΠΕ ενσωμάτωσε εγκαίρως στον Στρατηγικό του Σχεδιασμό τους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development Goals / SGD’s), στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση των επιδόσεών του, που συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την προστασία του Περιβάλλοντος.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευστάθιος Τσοτσορός, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, παραμένοντας ένας πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος που θα καταγράφει σημαντικές επιδόσεις και θα ανταπεξέρχεται με επιτυχία στον διεθνή ανταγωνισμό. Υποστήριξε ωστόσο, με έμφαση, ότι «δεν υπάρχει ούτε ελάχιστο περιθώριο εφησυχασμού», καθώς η τρέχουσα συγκυρία και οι αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις που καταγράφονται διεθνώς, αναδεικνύουν την ανάγκη εγρήγορσης και ανάληψης συντονισμένων δράσεων, στην κατεύθυνση της υλοποίησης ενός βιώσιμου, αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα στοχεύει στη διαρκή βελτίωση όλων των παραμέτρων της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του Ομίλου και, παράλληλα, θα αξιολογεί τις παγκόσμιες εξελίξεις και θα δίνει έμφαση στα κρίσιμα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και του ενεργειακού μετασχηματισμού.
Στο πλαίσιο της συνθετικής αυτής προσέγγισης διαμορφώθηκαν οι κύριοι στόχοι, που είναι:
-Η ενίσχυση της επιχειρηματικής αξίας
-Η βελτίωση της διαχείρισης του επιχειρηματικού ρίσκου
-Η αποτελεσματική μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα
-Ο ψηφιακός μετασχηματισμός
-Η βελτίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίες με τις τοπικές κοινωνίες.
Η παρούσα Διοίκηση σχεδίασε και υλοποιεί ένα μεσοπρόθεσμο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ την πενταετία 2018-2022, στο οποίο επιχειρείται, αφενός μεν, η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, η μείωση της επίπτωσης των εξωγενών παραγόντων όπως οι τιμές του αργού και προϊόντων, τα περιθώρια διύλισης και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς και η ελαχιστοποίηση της επίδρασης του διαρκώς αυξανόμενου «κόστους» του CO2, αφετέρου δε, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της παραγωγικότητας εργασίας, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η υλοποίηση του 5ετούς προγράμματος Έρευνας Υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και CEO της ΕΛΠΕ, με το μεσόχρονο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα διασφαλίζεται η διατήρηση υψηλής κερδοφορίας με μέσο EBITDA που θα κυμανθεί μεταξύ 700 και 750 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις διακυμάνσεις των εξωγενών παραγόντων και τη σταδιακή βελτίωση των επιδόσεων σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό, ενώ εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος για τη διαμόρφωση των επιλογών των μετόχων και τη λήψη των αποφάσεων για τη δομή του Ομίλου στο νέο ενεργειακό τοπίο μετάβασης στην οικονομία χαμηλού άνθρακα.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Ανδρέας Σιάμισιης επεσήμανε ότι, το 2017 υπήρξε μια ιδιαίτερα θετική και σημαντική χρονιά για την ΕΛΠΕ, αλλά πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψιν και οι συγκυρίες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα. «Είναι σημαντικό να κατανοούμε το που κατευθύνεται η αγορά, ώστε να σχεδιάζουμε εγκαίρως και αποτελεσματικά το μέλλον», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, θετικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα του 2017 είχαν, το ευνοϊκό περιβάλλον διύλισης, με την εξέλιξη της τιμής πετρελαίου Brent να κυμαίνεται μεσοσταθμικά στα $55/βαρέλι, το ενδεικτικό περιθώριο Σύνθετων Διυλιστηρίων Μεσογείου να καταγράφει άνοδο κατά 11% και τον Μ.Ο της ισοτιμίας δολαρίου – ευρώ να περιορίζεται στο 1,13. Την ίδια ώρα, η αγορά καυσίμων στην Ελλάδα παρουσίασε μικρή υποχώρηση κατά 2% – στους 6,903 ΜΤ – λόγω μείωσης των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης, ενώ σταθεροποιήθηκε η κατανάλωση καυσίμων κίνησης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η εκμετάλλευση των εναλλακτικών πηγών προμήθειας αργού και η ευέλικτη λειτουργία των διυλιστηρίων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των αποτελεσμάτων.
Μιλώντας για τον ενεργειακό μετασχηματισμό και στις μελλοντικές προκλήσεις για τον κλάδο Διύλισης, ο κ. Σιάμισιης επικαλέστηκε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρώπη των 28, σύμφωνα με τα οποία μέχρι το 2050 αναμένεται μείωση κατά περίπου 25% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης και κατά 25-30% στα πετρελαιοειδή, ωστόσο στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας η ποσοστιαία συμμετοχή των προϊόντων πετρελαίου αναμένεται να διατηρηθεί κοντά στα σημερινά επίπεδα.
Αναφορικά με τα καύσιμα κίνησης, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των οχημάτων μέχρι το 2020 θα επιφέρει, όπως τόνισε, πολλαπλάσια μείωση της ζήτησης πετρελαιοειδών, σε σχέση με εκείνη που θα προκύψει από την αύξηση του στόλου Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων. Παράλληλα, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι η εφαρμογή από το 2020 του νέου κανονισμού ΙΜΟ για ναυτιλιακά καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο θα έχει θετικές επιπτώσεις για διυλιστήρια όπως του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, καθώς η παραγωγή μεσαίων κλασμάτων ξεπερνά το 50%, ένα ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στον ευρωπαϊκό κλάδο ενώ αντίστοιχα η παραγωγή μαζούτ υψηλού θείου είναι στο 12%.
Με τη σειρά του, ο κ. Τσοτσορός υποστήριξε ότι σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά διυλιστήρια της ΝΑ Ευρώπης, ο Όμιλος ΕΛΠΕ διαθέτει υψηλή λειτουργική και μηχανολογική διαθεσιμότητα μονάδων, αριστοποίηση λειτουργίας, αξιοποίηση συνεργειών ανάμεσα στα 3 διυλιστήρια, συγκριτικό πλεονέκτημα εν όψει της αλλαγής προδιαγραφών στα καύσιμα ναυτιλίας και αυξημένο επίπεδο κατάρτισης του τεχνικού του προσωπικού. Αυτά τα δομικά συστατικά συντέλεσαν ώστε να εμφανίσει την μικρότερη μείωση σε συγκρίσιμα EBITDA και καθαρά κέρδη, στην αρνητική διεθνή συγκυρία κατά το Α’ τρίμηνο του 2018, έναντι των Μεσογειακών εταιρειών διύλισης. Ωστόσο, ο Όμιλος εντείνει τις προσπάθειες για επιπρόσθετη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της παραγωγικότητας και την υλοποίηση δράσεων με αιχμή την τεχνολογία.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία ως «ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα» καθώς, όπως είπε, «μετά από πολυετή κρίση, η εθνική οικονομία ανακάμπτει, συνεχίζεται η προσπάθεια σταδιακής βελτίωσης του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου και δρομολογείται η υλοποίηση ενός νέου, σύγχρονου, εξωστρεφούς Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, ο οποίος θα στοχεύει στην αναβάθμιση της χώρας στο διεθνή ανταγωνισμό και παράλληλα στη δικαιότερη κατανομή του μερίσματος της Ανάπτυξης».
Από τη Διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ υπήρξε ιδιαίτερη μνεία υπήρξε στις προοπτικές για τον εντοπισμό εκμεταλλεύσιμων εγχώριων κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων. Όπως ειπώθηκε, η εκτέλεση των εργασιών θα γίνει εντός εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, με ασφάλεια, μηδενικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα, ο κ. Τσοτσορός εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι μέσα στην επόμενη πενταετία μπορεί να καταγραφεί θετική συνεισφορά του κλάδου Ε&Π στην κερδοφορία του Ομίλου.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του προς τους Μετόχους, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ ανακοίνωσε πως η Διοίκηση και τα στελέχη παρακολουθούν συστηματικά, μελετούν και αναλύουν διεξοδικά τις εξελίξεις και τα χαρακτηριστικά της υπό διαμόρφωση νέας εποχής και εντός του 2018 θα καταθέσουν συγκροτημένη πρόταση προς τους μετόχους, με τις εναλλακτικές επιλογές, για τη λήψη των αποφάσεων που θα καθορίσουν τη θέση και το ρόλο του Ομίλου στη μεταψηφιακή εποχή των οικονομιών χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.