Οι αντιδράσεις για την πρόσφατη εξαγορά του Twitter από τον δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ έρχονται με ρυθμούς πολυβόλου από όλες τις πλευρές του αμερικανικού πολιτικού τόξου. Από τη στιγμή που ανέλαβε τη διαχείριση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ο γεννημένος στη Νότια Αφρική μεγιστάνας με το καναδικό διαβατήριο δέχεται καθημερινά πυρά.
Η Δεξιά τον κατηγορεί ότι δεν επαναφέρει τους λογαριασμούς χρηστών της που η προηγούμενη διοίκηση «φίμωσε», η Αριστερά ότι έχει καταργήσει τους ελέγχους των λογαριασμών που προωθούν fake news και οι επώνυμοι χρήστες ότι επιχειρεί να κερδοσκοπήσει εις βάρος τους, χρεώνοντας το σήμα επιβεβαίωσης των λογαριασμών τους.
Ο πάμπλουτος επιχειρηματίας έδωσε μια κακοπρογραμματισμένη συνέντευξη στο BBC, όπου εξήγησε τι σημαίνει για εκείνον η καθημερινή διαχείριση του Twitter. Μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι θα πουλούσε την εταιρεία εάν έβρισκε το κατάλληλο άτομο. Ο Μασκ, ο οποίος διευθύνει επίσης την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και τη διαστημική εταιρεία πυραύλων SpaceX, αγόρασε το Twitter αντί 40 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2022.
Η συνέντευξη από τα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο κάλυψε θέματα όπως οι μαζικές απολύσεις, η παραπληροφόρηση και οι εργασιακές του συνήθειες. Ο Μασκ παραδέχτηκε ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της πλατφόρμας μόνο επειδή ένας δικαστής επρόκειτο να τον εξαναγκάσει να την πραγματοποιήσει.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας –στην οποία ο Μασκ επιχείρησε πολλάκις να πάρει τα ηνία της συνέντευξης– υπερασπίστηκε τη διοίκηση της εταιρείας του. Ερωτηθείς αν έχει μετανιώσει που αγόρασε το Twitter, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είπε ότι «το επίπεδο πόνου ήταν εξαιρετικά υψηλό, [η διαχείριση] δεν είναι κάποιου είδους πάρτι».
Μιλώντας για τον μέχρι στιγμής χρόνο του στο τιμόνι του Twitter, ο Μασκ είπε: «Δεν είναι βαρετό, έχει τα σκαμπανεβάσματά του». Ηταν «πραγματικά πολύ αγχωτική η κατάσταση τους τελευταίους μήνες» προσέθεσε, αλλά εξακολουθεί να αισθάνεται πως η αγορά της εταιρείας ήταν μια σωστή κίνηση.
Τα πράγματα πάνε «σχετικά καλά» είπε ο Μασκ στο BBC, δηλώνοντας ότι η χρήση του ιστοτόπου έχει αυξηθεί και «η πλατφόρμα λειτουργεί». Ο φόρτος εργασίας σημαίνει ότι «κάποιες φορές κοιμάμαι στο γραφείο», διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ένας καναπές σε μια βιβλιοθήκη «όπου δεν πηγαίνει κανείς».
Απάντησε επίσης για τα κατά καιρούς αμφιλεγόμενα tweets του, λέγοντας: «Πυροβόλησα τον εαυτό μου στο πόδι με tweets πολλές φορές; Σίγουρα». «Νομίζω ότι δεν πρέπει να στέλνω tweets μετά τις 3 το πρωί», προσέθεσε, αναφερόμενος, ίσως, στην κατηγορία των πολιτικών αντιπάλων του Ντόναλντ Τραμπ, ότι στη διάρκεια της προεδρίας του αναρτούσε εριστικά tweets τα ξημερώματα.
Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της πλατφόρμας να προστεθεί μια ετικέτα στον κύριο λογαριασμό του BBC στο Twitter, που τον περιγράφει ως «κρατικά χρηματοδοτούμενο μέσο ενημέρωσης», ο Μασκ είπε: «Γνωρίζω ότι το BBC γενικά δεν είναι ενθουσιασμένο που χαρακτηρίζεται ως κρατικό μέσο ενημέρωσης».
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο βρετανικός ειδησεογραφικός οργανισμός επικοινώνησε με τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την ονομασία του λογαριασμού @BBC, ώστε να επιλύσει το πρόβλημα «το συντομότερο δυνατό». «Το BBC είναι, και ήταν πάντα, ανεξάρτητο. Χρηματοδοτούμαστε από τους βρετανούς πολίτες μέσω του τέλους αδείας» ανέφερε η ανακοίνωση.
Ο Μασκ ανέφερε ότι το Twitter προσαρμόζει την ετικέτα του BBC σε «μέσο ενημέρωσης με δημόσια χρηματοδότηση». «Προσπαθούμε να είμαστε ακριβείς… Πραγματικά, τρέφω πολύ σεβασμό για το BBC», προσέθεσε, δηλώνοντας ότι η συνέντευξη ήταν «μια καλή ευκαιρία να κάνω μερικές ερωτήσεις» και «να λάβω κάποια σχόλια για το τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει διαφορετικά».
Συζητώντας τα οικονομικά του Twitter, ο Μασκ είπε ότι η εταιρεία τώρα «με το ζόρι φέρνει στα ίσια τον ισολογισμό της», καθώς οι περισσότεροι από τους διαφημιστές του έχουν επιστρέψει, ενώ η μείωση του εργατικού δυναμικού, από περίπου 8.000 εργαζομένους την εποχή που αγόρασε την εταιρεία, σε περίπου 1.500, δεν ήταν εύκολη.
Παραδέχτηκε ότι δεν ανακοίνωσε τις απολύσεις σε όλους αυτοπροσώπως, λέγοντας: «Δεν είναι δυνατό να μιλήσεις με τόσους πολλούς ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο». Η αποχώρηση πολλών μηχανικών του Twitter από τότε που ο Μασκ αγόρασε την εταιρεία έχει εγείρει ανησυχίες για τη σταθερότητα της πλατφόρμας.
Αναγνώρισε ορισμένες δυσλειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των συχνών διακοπών στον ιστότοπο, αλλά είπε ότι αυτές δεν κράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και η πλατφόρμα αυτή τη στιγμή λειτουργεί καλά. Στη συνέντευξη –η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο «Twitter Spaces» από το Σαν Φρανσίσκο– ο Μασκ ρωτήθηκε επίσης για την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους που υπάρχει στην πλατφόρμα.
Υποστήριξε ότι υπάρχει λιγότερη παραπληροφόρηση στο Twitter μετά την εξαγορά του από τον ίδιο και ότι οι προσπάθειές του να διαγράψει bots (αυτοματοποιημένους λογαριασμούς) θα μειώσουν τις ψεύτικες ειδήσεις. Αλλά πολλοί ειδικοί διαφωνούν. Μια μελέτη –και υπάρχουν αρκετές άλλες στην ίδια γραμμή– διαπίστωσε ότι η εμπλοκή δημοφιλών λογαριασμών που διαδίδουν παραπληροφόρηση αυξήθηκε μετά την εξαγορά της πλατφόρμας από τον Μασκ.
Επανειλημμένως αμφισβήτησε το αν οι δημοσιογράφοι είναι «δίκαιοι διαιτητές της αλήθειας», λέγοντας πως έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στους «απλούς ανθρώπους». Σχετικά με το ζήτημα των επαληθευμένων από παλιά μπλε τικ (σήματα επιβεβαίωσης ταυτότητας των επώνυμων χρηστών) στην πλατφόρμα, σημείωσε ότι θα αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Πρώην στέλεχος του Twitter, ο Μπρους Ντέισλι, ο οποίος διηύθυνε επί οκτώ χρόνια την επιχείρηση στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, σχολίασε ότι η συνέντευξη «μας έδωσε κάποια εικόνα για την παράξενη ζωή αυτού του δισεκατομμυριούχου». «Ομολόγησε ότι ο μόνος λόγος που αγόρασε το Twitter ήταν επειδή πίστευε πως ένας δικαστής θα τον ανάγκαζε να ολοκληρώσει τη συναλλαγή. Δεν το είχε παραδεχτεί ποτέ μέχρι τώρα – ήταν μια πολύ ιδιότροπη συνέντευξη».
Ο Ντέισλι πιστεύει επίσης ότι η συνέντευξη έδειξε ότι ο Ελον Μασκ δεν είναι πάντα συνεπής σε αυτά που λέει, κάτι για το οποίο τον κατηγορούν πολλοί χρήστες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δημοψήφισμα που διεξήγαγε μέσω της πλατφόρμας σχετικά με την επαναφορά του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ. Το αποτέλεσμα υπήρξε συντριπτικά αρνητικό, αλλά ο Μασκ τελικά ξεκλείδωσε τον λογαριασμό του Τραμπ – αν και ο πρώην πρόεδρος δεν τον έχει ενεργοποιήσει ακόμα.