Φωτογραφία από παλαιότερη άσκηση στη βάση της Ελευσίνας | INTIMENEWS/ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Επικαιρότητα

Το Ελληνικό C-130 αναχώρησε από τον Λίβανο – Επιστρέφουν οι πρώτοι Ελληνες και Κύπριοι από τη Βηρυτό

Η Αθήνα βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση τόσο για την εκτέλεση του σχεδίου «Κόσμος», όσο και για την αντιμετώπιση μιας πιθανής προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Protagon Team

Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη πτήση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από τον Λίβανο: μεταγωγικό C-130 των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων μετέβη για αυτόν τον σκοπό στη Βηρυτό, παρέλαβε δεκάδες έλληνες και κύπριους πολίτες και αναχώρησε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, με πρώτο προορισμό την Κύπρο και έπειτα την Ελλάδα.

Οπως ανέφερε, σε ανάρτησή του στα social media, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, το αεροσκάφος μετέφερε 38 Κύπριους και 22 Ελληνες και εισήλθε στο FIR της Κύπρου.

Όπως εξηγούσαν διπλωματικές πηγές, έως αργά χθες το βράδυ τα αιτήματα των Ελλήνων που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα ήταν περίπου 50. Ορισμένοι εξ αυτών, μαζί με αρκετές δεκάδες Κύπριους, αναμένεται να επιβιβαστούν στο στρατιωτικό αεροσκάφος, με πρώτο σταθμό τη Λάρνακα και από εκεί την Αθήνα, χωρίς να είναι ακόμα γνωστή η ακριβής ώρα της αναχώρησής του από τη Βηρυτό.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν συνομιλίας του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Βασίλη Πάλμ, η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα μεταγωγικό C-130. Παραλλήλως, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι υπό τον κ. Δένδια και τη στρατιωτική ηγεσία αποφασίστηκε να τεθούν σε ετοιμότητα ακόμα δύο μεταγωγικά εφόσον απαιτηθεί μαζικότερη μετακίνηση Ελλήνων από το Λίβανο. Παραλλήλως, αντίστοιχη εντολή έχουν λάβει και μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών.

Έως τώρα πάντως δεν καταγράφεται αύξηση των αιτημάτων έλλήνων πολιτών προς την πρεσβεία της Βηρυτού προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές ακόμα και όσοι έχουν δηλωθεί δεν είναι βέβαιο ότι θα φύγουν, απλώς προχώρησαν στις απαραίτητες κινήσεις σε περίπτωση που τα πράγματα καταστούν δυσμενέστερα.

Όπως υπενθυμίζουν αρμόδιες πηγές, καθώς το αεροδρόμιο της λιβανέζικης πρωτεύουσας λειτουργεί, υπάρχει και η επιλογή επιστροφής με εμπορικές πτήσεις, με τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που το είδαμε να συμβαίνει και με Έλληνες που έφυγαν περίπου πριν από ένα χρόνο από το Σουδάν.

Πάντως, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς τους Έλληνες που θέλουν να αναχωρήσουν από τον Λίβανο. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα ζουν περίπου 3.000 πολίτες με ελληνικό διαβατήριο και περίπου άλλοι 1000 που σχετίζονται με αυτούς.

Το ζήτημα των εκκενώσεων απασχόλησε το απόγευμα της Τετάρτης τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Αθήνα να βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση τόσο για την εκτέλεση του σχεδίου «Κόσμος», όσο και για την αντιμετώπιση μιας πιθανής προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Ειδικά για το τελευταίο, οι αρμόδιοι εξετάζουν ενδελεχώς κάθε διαθέσιμη πληροφορία για τις κινήσεις και τις μετακινήσεις πληθυσμών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η περίπτωση του Λιβάνου δεν είναι αντίστοιχη με αυτήν της Παλαιστίνης. Στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής, μέρος της οποίας ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, διαβιώνουν μετά το 2015 περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι και όσοι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στο λιβανέζικο έδαφος.

Ένα πρώτο μέτρο που εξετάζεται από την Αθήνα είναι η αύξηση των θέσεων στα κέντρα υποδοχής, με τις ελληνικές αρχές πάντως να είναι έτοιμες να προφυλάξουν τα σύνορα της χώρας. Όπως πάντως επισημάνθηκε ήδη από την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης, και ενώ το Μεταναστευτικό έχει καταστεί ξανά μείζον ζήτημα για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε περίπτωση μαζικής φυγής προσφύγων από τον Λίβανο, τότε η Ένωση θα πρέπει να δράσει από κοινού, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.