| ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Επικαιρότητα

Ελληνική NOTAM δεσμεύει δύο περιοχές ανατολικά της Κάσου και δυτικά του Καστελλόριζου

Η απάντηση της Αθήνας στους πρόσφατους τουρκικούς «τσαμπουκάδες» στην περιοχή
Protagon Team

Δύο ασκήσεις στα ανατολικά της Κάσου: αυτή είναι η απάντηση της Αθήνας και του υπουργείου Αμυνας στις τουρκικές προκλήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Με δύο ΝΟΤΑΜ η Ελλάδα δέσμευσε στις 29 Ιουλίου δύο περιοχές ανατολικά της Κάσου και δυτικά του Καστελλόριζου (σε μια περιοχή δηλαδή που βρίσκεται μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο). Στις 7 Αυγούστου και από 22 ως 28 Αυγούστου το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα προχωρήσουν στη διενέργεια άσκησης με την ονομασία «Τρίαινα».

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η υφέρπουσα ένταση τροφοδοτήθηκε εκ νέου πριν από λίγες ημέρες όταν τουρκικό ερευνητικό σκάφος πραγματοποίησε μετρήσεις για την πόντιση καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Κρήτης. Δεν ήταν τόσο ο πλους του σκάφους αλλά η «προβοκάτσια» της Αγκυρας καθώς τουρκική διαρροή σημείωσε τις «ευχαριστίες» της Τουρκίας προς την Αθήνα και τη Ρώμη για τον «σεβασμό» που έδειξαν στη «δικαιοδοσία» της ανατολικά του ελληνικού ακριτικού νησιού. Αυτή η προβοκάτσια απαντήθηκε άμεσα από το ελληνικό υπουργείο: «Ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει» ανέφεραν τότε πηγές του ΥΠΕΘΑ.

Είχαν υπάρξει ωστόσο και άλλοι τουρκικοί «τσαμπουκάδες»: Πριν δύο εβδομάδες και με πρόσχημα την παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η Αγκυρα ανέπτυξε έως και πέντε πολεμικά πλοία σε περιοχή μόλις έξω από τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης ανάμεσα στην Κάσο και την Κάρπαθο, όπου πλέει τις τελευταίες ημέρες το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», με σκοπό έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου (Great Sea Interconnector-GSI).

Τώρα έρχονται δύο προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι τίποτα δεν έχει «γκριζάρει», ότι η πολιτική της Αθήνας παραμένει αμετακίνητη.

Η «Τρίαινα» είναι η μικρότερου μεγέθους άσκηση που μπορεί να πραγματοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι που θεωρητικά τελεί εν ισχύ και το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ.