Ο Μαρκ Μαζάουερ και το ΦΕΚ της πολιτογράφησής του | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ/Εθνικό Τυπογραφείο
Επικαιρότητα

Ελληνας πολίτης ο σπουδαίος ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ

Ο συγγραφέας του πολυσυζητημένου «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι 1430-1950», που τόσες αντιδράσεις είχε προκαλέσει κάποτε, αλλά άνοιξε τον δρόμο για μια νέα εθνική αυτογνωσία, έλαβε τιμητική πολιτογράφηση με απόφαση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Protagon Team

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που κάποιοι τον θεωρούσαν persona non grata στη Θεσσαλονίκη. Βλέπετε, ο Μαρκ Μαζάουερ, ιστορικός με εξαιρετικές περγαμηνές, είχε… τολμήσει να γράψει το «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι 1430-1950» (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2006) προκαλώντας τότε κύμα αντιδράσεων, κυρίως από ακροδεξιούς-εθνικιστικούς κύκλους, καθώς αναδείκνυε το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης και το πώς αυτό σβήστηκε βίαια από τον ιστορικό χάρτη, με αποκορύφωμα το ένοχο μυστικό: τη φρικτή μοίρα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο Ολοκαύτωμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο 63χρονος βρετανός ιστορικός είναι πολλαπλά δικαιωμένος –μεταξύ άλλων, το εμβληματικό πλέον βιβλίο του βοήθησε να τεθούν οι βάσεις για έναν γόνιμο διάλογο σχετικά με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και πάνω σε αυτές πάτησε ως δήμαρχος ο Γιάννης Μπουτάρης για να μιλήσει για το (σκοτεινό) παρελθόν της πόλης, ενώ συνολικά πια συνέβαλε και στην ανάπτυξη μιας νέας εθνικής αυτογνωσίας.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο Μαρκ Μαζάουερ γίνεται και επίσημα Ελληνας, με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο υπέγραψε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ως αρμόδιος υπουργός επί των Εσωτερικών ο Μάκης Βορίδης.

Στο σχετικό ΦΕΚ και ως αιτιολόγηση της απόφασης για τιμητική πολιτογράφηση του Μαρκ Μαζάουερ αναφέρεται ότι «είναι ένας διακεκριμένος ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας παγκοσμίως, ο οποίος μέσω της επιστημονικής ενασχόλησής του με τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία έχει συμβάλει στην ανάδειξη της ιστορικά διαμορφωμένης ταυτότητας του ελληνικού λαού και στην προβολή της χώρας, της μακράς ιστορίας της και του πολιτισμού της στο διεθνές ευρύ κοινό»

Είναι η τρίτη πράξη τιμητικής πολιτογράφησης που βλέπει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Η αρχή είχε γίνει με την πολιτογράφηση του Κύπριου Χρήστου Στυλιανίδη, προκειμένου να μπορεί να ορκιστεί υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ ακολούθησε η πράξη πολιτογράφησης της Βερόνικας και του Αλεξ Αντετοκούνμπο, μητέρας και μικρού αδελφού του Γιάννη Αντετοκούνμπο.