Την ώρα που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζυγίζει το ποιοι θα είναι οι επόμενοι ευρωπαίοι Επίτροποι, τα σενάρια στην Αθήνα για το χαρτοφυλάκιο και το πρόσωπο που θα στείλουμε στις Βρυξέλλες καλά κρατούν.
Ας αρχίσουμε από έξω προς τα μέσα. Στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητεί, σύμφωνα με το Politico, από κάθε χώρα «έναν άνδρα και μια γυναίκα», ωστόσο η εικόνα που υπάρχει στην Αθήνα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει ένα και μόνο πρόσωπο. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η εξαίρεση στον «κανόνα» των δύο προτάσεων ισχύει μόνο αν οι χώρες προτείνουν έναν πολιτικό που ήδη υπηρετεί ως Επίτροπος. Ωστόσο σημειώνεται ως «αβέβαιη» η συνέχεια για τον νυν Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά. Εδώ οι πληροφορίες από Βρυξέλλες και Αθήνα συμπίπτουν, καθώς όπως σημείωσε το Protagon, ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε άλλες επιλογές.
Πριν μπούμε στο παρασκήνιο που προέκυψε στη γιορτή για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση στο Προεδρικό Μέγαρο (24/7), αξίζει να σημειωθεί ότι έτερο ρεπορτάζ του Politico αναφέρει πως η Κύπρος διεκδικεί το υπό δημιουργία χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο, το οποίο δεν φαίνεται όμως να ενδιαφέρει την Ελλάδα.
Πίσω στο Προεδρικό και στο παρασκήνιο.
Με την ονοματολογία για το πρόσωπο του επόμενου έλληνα Επιτρόπου να κορυφώνεται τις τελευταίες ώρες, πολλοί ήταν αυτοί που ανέμεναν «να βγει η είδηση» στο περιθώριο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για την 50ή επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στα γνωστά «πηγαδάκια» που στήνονται παραδοσιακά.
Εχοντας εκφραστεί ως προς τις ελληνικές προσδοκίες για το χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν υπό την επανεκλεγείσα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του το βράδυ της Τετάρτης και αρκέστηκε να πει ότι «η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας».
Παρ’ όλο που στη σχετική επιστολή της προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε δύο ονόματα υποψηφίων από κάθε χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα προταθεί ΕΝΑ όνομα (για να αποφευχθούν, πιθανές προσωπικές πικρίες σε περίπτωση απόρριψης).
Επικρατέστερος -αυτή τη στιγμή- για να πάει Βρυξέλλες φέρεται να είναι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Μάλιστα, δημοσιογράφοι που είδαν τη θερμή χειραψία που είχε ο κ. Τζιτζικώστας με τον Πρωθυπουργό στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, θεώρησαν ότι «σφραγίζει» τρόπον τινά την όλη υπόθεση. Οι πληροφορίες του Protagon αναφέρουν ότι ο κ. Τζιτζικώστας είναι ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες (τις ισχυρότερες αυτή τη στιγμή) αλλά ότι δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη 100%.
Η επιλογή Τζιτζικώστα, αν τελικά επισημοποιηθεί και δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, σηματοδοτεί την έμφαση που επιθυμεί να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όπου η ΝΔ κατέγραψε απώλειες και είδε την ενίσχυση μικρών ακροδεξιών κομμάτων. Επομένως πρόκειται για μια επιλογή που εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει τους υποστηρικτές της ΝΔ στη Μακεδονία και ευρύτερα στον Βορρά, ειδικότερα δε τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Τζιτζικώστας διαθέτει κάποια ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που αποτελεί τη συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ.
Βεβαίως, άλλες φωνές στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στη ΝΔ επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια επιλογή τακτικιστικού χαρακτήρα και εσωτερικής πολιτικής λογικής, σε μια εποχή που διακυβεύματα στην Ευρώπη είναι τεράστια (όπως λέει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης) και ο Πρωθυπουργός έχει πλέον το ευρωπαϊκό εκτόπισμα που του επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και επιλογής προσώπων.
Σε ό,τι αφορά τα χαρτοφυλάκια, ορισμένες πηγές θεωρούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πρόσωπο του υποψήφιου Επιτρόπου που θα προτείνει η Ελλάδα. Τα βαριά χαρτοφυλάκια όπως αυτό της Ανταγωνιστικότητας συγκεντρώνουν μνηστήρες από ισχυρές χώρες και φαίνεται πως οι ρεαλιστικοί στόχοι της Αθήνας θα μπορούσαν να είναι τα χαρτοφυλάκια της Εργασίας, της Συνοχής ή ακόμη και της Ενέργειας.