Ελλάδα και Γαλλία επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα με υπογραφή κειμένου κοινής πρόθεσης συνεργασίας για την ανάπτυξη και χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών PATROLLER, κατά την επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγου Αγγελου Χουδελούδη, στο Παρίσι στις 9 Ιανουαρίου, κατόπιν πρόσκλησης του γάλλου ομολόγου του, στρατηγού Πιερ Σιλ (Pierre Schill).
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους οι Α/ΓΕΣ των δυο χωρών αντήλλαξαν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.
Μαζί με τον γάλλο ομόλογό του, ο αντιστράτηγος Χουδελούδης επισκέφθηκε το Εργοστάσιο Βάσης του γαλλικού Στρατού «Section Technique de l’ Armée de Terre», στις Βερσαλλίες, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, τις δραστηριότητες και τις καινοτομίες του εργοστασίου και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.
Στα τέλη του τρέχοντος έτους, υπενθυμίζεται, αναμένεται η παράδοση στο ΓΕΣ τεσσάρων UAV Patroller και τριών επίγειων σταθμών ελέγχου, τα οποία αγοράστηκαν μέσω της υπηρεσίας προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA).
Κατόπιν ανάθεσης από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η NSPA ανέλαβε τη διαπραγμάτευση με την κατασκευάστρια Safran, απαλλάσσοντας έτσι τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και στις 19 Ιουνίου 2023 υπεγράφη η σχετική σύμβαση με τη γαλλική εταιρεία για την αγορά τεσσάρων UAV, με το κόστος του προγράμματος να μην ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια ευρώ.
«Καλωσορίζω την απόφαση της Ελλάδας να παραγγείλει τέσσερα τακτικά UAV Patroller από τη Safran. Αυτή η πρώτη παραγγελία, αποτελεί αναγνώριση της γαλλικής τεχνογνωσίας. Για μια Ευρώπη που υπερασπίζεται την Ευρώπη», έχει δηλώσει μετά την υπογραφή της σύμβασης ο γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Αποστολή των Patroller, η επιτήρηση των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων, εξ ου και η εγκατάστασή τους σε αεροδρόμιο εντός της περιοχής ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού. Η παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών στον Εβρο και η συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις της Άγκυρας στην ελληνοτουρκική μεθόριο καθιστούν επιτακτική τη χρήση αεροχημάτων με προηγμένες δυνατότητες επιτήρησης, ένα πεδίο στο οποίο η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια.
Τα γαλλικά UAV ανήκουν στην κατηγορία MALE (Medium Altitude Long Endurance) με δυνατότητα πτήσης στα 16.000 πόδια για έως 20 ώρες με ωφέλιμο φορτίο 210 κιλών και εμβέλεια που αγγίζει τα 200 χιλιόμετρα. Διαθέτουν προηγμένους αισθητήρες, ραντάρ και ατρακτίδιο πολυφασματικού αισθητήρα Euroflir 410 που επιτρέπει τον εντοπισμό κινούμενων στόχων από μεγάλες αποστάσεις. Σε επόμενη έκδοση, το Patroller θα μπορεί να φέρει και οπλισμό με κατευθυνόμενες ρουκέτες ενώ θα χρησιμοποιεί καταδείκτη laser.
Η ενίσχυση του στόλου των UAV στις Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζεται με σταθερά βήματα τόσο με την απόκτηση τριών αμερικανικών MQ-9 Sea Guardian, της ναυτικής έκδοσης του δοκιμασμένου Reaper, η οποία εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2022 από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής, όσο και με το σχεδιασμό για την προμήθεια νέων ισραηλινών UAV HERON (πέραν όσων έχουν ήδη αποκτηθεί μέσω leasing και επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης της Σκύρο), συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης UCAV ( unmanned combat aerial vehicle) Heron TP.