Δορυφορική απεικόνιση της Εύβοιας από το σύστηα Κοπέρνικος της ΕΕ στις 6 Αυγούστου | .
Επικαιρότητα

Βιβλική η καταστροφή στην Εύβοια – και η φωτιά ακόμα καίει

Οι εκκλήσεις για ενίσχυση δυνάμεων συνεχίστηκαν και το μεσημέρι του Σαββάτου ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα εκτιμήσεις σχετικά με τις καμένες εκτάσεις στην περιοχή
Protagon Team

Το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) έδωσε στη δημοσιότητα ανανεωμένες εκτιμήσεις σχετικά με τις καμένες εκτάσεις στην Εύβοια, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες VIIRS της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Forest Fire Information System (FFIS).

Ειδικότερα, όπως εκτιμά, η έως τώρα καμένη έκταση στην Εύβοια φτάνει τα 19.794 εκτάρια. Με δεδομένο ότι ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα, οι καμένες εκτάσεις είναι 197.940 στρέμματα.

Σε ότι αφορά τα πύρινα μέτωπα, η νυχτερινή μάχη στο Σπαθάρι, τα Καλύβια, και τον Κάκαβο πήρε το μεσημέρι του Σαββάτου μία εντελώς διαφορετική τροπή όταν το ρωσικό Βeriev 200 και τα ελικόπτερα έφτασαν πάνω από τα χωριά και έριξαν νερό. Οι φλόγες δεν πρόλαβαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και κατοίκους που βρίσκονταν μέσα στα χωριά για να τα υπερασπιστούν και οι οποίοι δεν έφυγαν από κει παρά τις εκκλήσεις που γινόταν όλη τη νύχτα.

Το μεσημέρι το μέτωπο που κινούταν προς τη νότια πλευρά βρισκόταν έξω από τα χωριά χωρίς να απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.

Αντίθετα το δυτικό μέτωπο, δηλαδή αυτό που αναπτύχθηκε μετά το Δρυμώνα και πήρε κατεύθυνση προς την Ιστιαία, το ξημέρωμα οι πυροσβέστες, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με τις αντιπυρικές ζώνες έδωσαν πραγματική μάχη να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το χωριό Σήμια που το είχαν κυκλώσει οι φλόγες.

Την ίδια στιγμή διάφορες εστίες στην Κοκκινομηλιά, το Μαρούλι, τις Μηλιές, τον Κρυονερίτη και τις Αγδίνες αναζωπυρώθηκαν και δημιούργησαν νέα μέτωπα.