Εκλεισε λοιπόν το gamatotv.org. Ο εξαιρετικά δημοφιλής ιστότοπος στον οποίο οι έλληνες χρήστες του Internet «κατέβαζαν» συστηματικά και έβλεπαν κάθε μέρα ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Τσάμπα. Γιατί το τσάμπα (ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας) είναι ωραίο, είναι ελευθερία, είναι και γαμάτο. Και αμέσως – με το που ανακοινώθηκε το κλείσιμο – ξεκίνησε στα social media ένα εθνικό μοιρολόι για τη χαμένη διασκέδαση του καημένου του Ελληνα εν καιρώ κρίσης και άλλα τέτοια συγκινητικά.
Το site έκλεισε ύστερα από παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Διότι σε όλη αυτή την ωραία ιστορία υπήρχε, βλέπετε, ένα μικρό προβληματάκι: Τα πνευματικά δικαιώματα όλων αυτών των αμέτρητων ανθρώπων που είχαν εργαστεί στο παρελθόν για να γίνουν οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές, τα οποία παραβιάζονταν κατάφωρα. Εν ολίγοις, έκλεισε γιατί διέπραττε μια σειρά από αξιόποινες πράξεις: Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΗΕ, το site έφθανε να μετρά και 930.000 προβολές ημερησίως ενώ η συνολική ζημία των δικαιούχων εκτιμάται στα 465 εκατ. ευρώ, και η ζημιά του Δημοσίου από διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος υπολογίζεται περίπου στα 230 εκατ. ευρώ.
Αλλά αυτή η παρανομία, σε μια χώρα που το τσάμπα έχει γίνει ιδεολογία, λίγη σημασία έχει.
Αμέσως κινητοποιήθηκε η γνωστή λογική του συμψηφισμού που όλα τα αλέθει. Όπως όταν σου κόβει κλήση ο τροχονόμος το επιχείρημά σου, εσένα του παράνομου, είναι «τους άλλους γιατί δεν τους γράφετε;», έτσι επιστρατεύτηκε γενικά ο κουβάς της διαφθοράς στη χώρα – από τη λίστα Λαγκάρντ μέχρι το πόθεν έσχες, απ’ όλα έχει ο μπαξές, άρα γιατί μας κλείνετε, κύριε αστυνόμε, το site όπου βλέπουμε παράνομα ταινίες;
Και από τις πρώτες στο μοιρολόι, η Ελενα Ακρίτα, εξαίρετη ομολογουμένως συγγραφέας και αρθρογράφος, έδωσε τον τόνο για να ξετυλιχθεί το γαϊτανάκι της συλλογικής οργής για το κράτος που «μας κόβει τη διασκέδασή μας».
Στον λογαριασμό της στο facebook η κυρία Ακρίτα έγραψε:
«Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κλείνει τα μικρά σάιτ όπου βλέπουμε όλοι μας σχεδόν (μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλου μας) καμιά ταινιούλα το βράδυ. Οι μικρές ‘παράνομες’ ανάσες μας σταματούν. Γύρω μας όλα λυμένα, φοροδιαφυγή, λίστες Λαγκάρντ, μίζες, πόθεν εσχες, εκατομμύρια – τα πάντα στην εντέλεια. Τι κόβουμε λοιπόν; Την ψυχαγωγία του έλληνα μέσα στην κρίση, την δίωρη απόδραση μας. Το γράφω ανοιχτά, καθαρά και ξάστερα – καθώς άλλο ένα αγαπημένο σάιτ μόλις έκλεισε. Συγγνώμη αλλά αυτό με ξεπερνάει. Τελείως όμως».
Όπως ήταν αναμενόμενο αμέσως το σχόλιο αναπαρήχθη: Χιλιάδες likes και shares και νέα σχόλια για την «υποκρισία» του κράτους και βεβαίως των πολιτικών «που μας κλέβουν αλλά τους πείραξε το gamato». Καμία κουβέντα για τα πνευματικά δικαιώματα των ανθρώπων. Είπαμε, το τσάμπα είναι η υπέρτερη αρχή, η προτεραιότητα. Γιατί; Γιατί έτσι.
Ένα ενδιαφέρον, ωστόσο, στοιχείο στη διαδικτυακή αυτή δημοσιοποίηση της ενόχλησης της κυρίας Ακρίτα για τη «μικρή ”παράνομη” ανάσα μας» που σταμάτησε, είναι ότι βασική φωτογραφία στη σελίδα της στο facebook – αμέσως πάνω από το επίμαχο σχόλιο – είναι η διαφήμιση του καινούργιου της βιβλίου που λέγεται «Φόνος 5 Αστέρων» και κυκλοφορεί στις 29 Οκτωβρίου.
Πόσο αλήθεια, θα την «ξεπερνούσε» την κυρία Ακρίτα αν ένας κάποιος ασυνείδητος αγόραζε το βιβλίο, σκάναρε τις σελίδες του και τις ανέβαζε στο Internet για να μπορούν όλοι οι υπόλοιποι – αντί να το αγοράσουν – να το διαβάσουν τσάμπα; Θα ήταν βέβαια μια κραυγαλέα παρανομία, την οποία θα έπρεπε να καταγγείλει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η συγγραφέας και όλος ο εκδοτικός κόσμος – και πολύ καλά θα έκανε.
Στην ίδια ανάρτηση πάντως ένας άλλος εκπρόσωπος του πνευματικού κόσμου, ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης έσπευσε να υπενθυμίσει στην κυρία Ακρίτα τη θέση της:
«Κα Ακρίτα είστε και σεις πνευματικός δημιουργός. Ξέρετε πόσο κοστίζει μια ταινία ή μια σειρά για να γυριστεί. Ξέρετε επίσης ότι στην Ελλάδα οι συντελεστές μια δισκογραφικής δουλειάς (ηχολήπτες, μουσικοί , γραφίστες) πληρώνονται με ψίχουλα. Το ίδιο ισχύει και για τις τηλεοπτικές σειρές. Και υπερασπίζεστε μαφιόζους που βάζουν διαφημίσεις και κονομάνε κλέβοντας τη δουλειά μας. Πραγματικά απογοητευτική στάση από έναν άνθρωπο που είναι πνευματικός δημιουργός. Το γαμάτο δεν ήταν ένα μικρό μπλογκ σινεφίλ. οι τύποι έβγαλαν άπειρα λεφτά κλέβοντας από τους άνεργους μουσικούς και τραγουδοποιούς. Και σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Και σας τα λέει αυτά ένας άνθρωπος που έδωσε δωρεάν τον προηγούμενο δίσκο του από το site του. Το έκανα συνειδητά. Τον πήραν όμως άλλοι τύποι και τον πουλούσαν στα πειρατικά τους site. Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά τα θέματα. Εγώ δε λέω να φυλακίζουμε ιδιοκτήτες μικρών σινεφίλ μπλογκ. Αλλά επιχειρήσεις πειρατικές που βγάζουν τρελά λεφτά κλέβοντας τους μικρούς καλλιτέχνες είναι τουλάχιστον ανήθικο να λειτουργούν. Με εκτίμηση Στάθης Δρογώσης».
* Ο Πάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος