Το καράβι της αποτυχίας

Οι «πατριώτες» της ΠΓΔΜ, ήδη θα κατηγορούν την Ελλάδα, για «αλλοίωση των εθνικών χαρακτηριστικών», όπως οι δικοί μας «πατριώτες» κατηγορούν την Τουρκία. Αυτοί που «πληρώνουν τη νύφη» είναι οι πρόσφυγες...

testSO

Δυστυχώς, έγινε όπως ακριβώς αναμενόταν. Τα έκανε θάλασσα και αυτή η κυβέρνηση. Παρέλαβε 2.500 πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου, που δεν επιθυμούν άσυλο στην Ελλάδα αλλά να περάσουν από το έδαφός της, τους έβαλε σε ένα πλοίο και τους κατηύθυνε προς τη Θεσσαλονίκη. Για να περάσουν από εκεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ -με ενδιάμεσους σταθμούς Σερβία και Ουγγαρία- και τελικό προορισμό την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Το ότι το οργανωμένο κράτος κάνει ακριβώς αυτό που κάνουν οι «δουλέμποροι» τους οποίους κατηγορεί, είναι μια άλλη παράμετρος που μπορεί να εξεταστεί κάτω από το πρίσμα και της ευρωπαϊκής αδυναμίας να διαχειριστεί στο σύνολό της το προσφυγικό ζήτημα. Επειδή, όμως, στην Ελλάδα, «βασιλεύει» η προχειρότητα, η μεταφορά αυτή έγινε στα κουτουρού, χωρίς ελάχιστη συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς. Και όταν τους ενημερώνει -ή διαρρέει την είδηση, όπως γράφτηκε- ακολουθεί η κορύφωση του παραλογισμού.

Το καράβι επιστρέφει μεσοπέλαγα και αντί της Θεσσαλονίκης, κατευθύνεται στον Πειραιά και οι πρόσφυγες αφήνονται στην τύχη τους, χωρίς υποτυπώδη καθοδήγηση, να βρουν το δρόμο προς βορρά. Εκεί που, αν υπήρχε ο ελάχιστος συντονισμός και η ελάχιστη κρατική συνεννόηση, θα είχαν φτάσει με το πλοίο και θα έφευγαν.

Στο μεσοδιάστημα, ενώ ως χθες τα σύνορα από την πλευρά της ΠΓΔΜ ήταν αφύλακτα, η κυβέρνηση του Γκρουέφσκι κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας, αυτά με Ελλάδα και Σερβία (Ε! Κάποτε θα μας παίρνανε χαμπάρι και αυτοί), εγκλωβίζοντας χιλιάδες ψυχές στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δυο χωρών. Υπό άθλιες συνθήκες και με ορατό κίνδυνο να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές. Εν καιρώ ειρήνης, στα σύνορα των δύο χωρών, δημιουργείται σχεδόν κατάσταση πολέμου, αφού ο αριθμός των προσφύγων που καθημερινά περνούσαν ως τώρα τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, έφτανε περίπου τις 2000. Αριθμός μεγαλύτερος από εκείνους που φτάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, από τα τουρκικά και λιβυκά παράλια. Τώρα που δεν μπορούν να περάσουν, τι γίνεται;

Το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, σε συνδυασμό με την επίσπευση της ανέγερσης του φράκτη από την Ουγγαρία -η επίσπευση των εργασιών στα σύνορα Ουγγαρίας και Σερβίας είναι για πολλούς η αιτία του μεγάλου συντονισμού στα σύνορα με την ΠΓΔΜ- δημιουργεί de facto δυσκολότερη κατάσταση στα Βαλκάνια γενικά. Η Σερβία αρνείται να φτιάξει κέντρα υποδοχής, ονομάζοντάς τα, μέσω του υπουργού Εσωτερικών, «στρατόπεδα συγκέντρωσης» και σύντομα προβλέπεται να βρεθούν άλλοι δρόμοι διαφυγής. Η Βουλγαρία και η Κροατία, είναι με μαθηματική ακρίβεια οι επόμενες χώρες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μέρος του «κύματος». Κι αν στη Βουλγαρία θα περάσουν κυρίως μέσω Ελλάδας, ο δρόμος προς την Κροατία μοιάζει δύσκολος και μακρύς. Αλλά για μετανάστες και πρόσφυγες, όσο δύσκολος κι αν είναι ο δρόμος, ο σκοπός είναι σημαντικότερος και θα ανακαλύψουν τρόπους να φτάσουν σε αυτόν.

Αν η ΠΓΔΜ, επιμείνει στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και φράξει τον δρόμο, σύντομα αυτός ο δρόμος θα περάσει από τη νότια Αλβανία. Θα είχε γίνει προ πολλού αλλά η έλλειψη σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας-Αλβανίας-Σερβίας, κάνει το πέρασμα να μοιάζει η τελευταία επιλογή. Θα έχει ενδιαφέρον, αν συμβεί, να παρατηρήσουμε την αντίδραση της κυβέρνησης της Αλβανίας. Θεωρητικά, ο πρωθυπουργός Edi Rama, είναι υπέρ της ελεύθερης διέλευσης των προσφύγων. Θα δούμε στην πράξη.

Το θέμα είναι πώς το χειρίζεται όλο αυτό η σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρο πια: Ερασιτεχνικά. Και… «κουτοπόνηρα», θα έλεγε κανείς. Καταπατά μεν ένα «νεκρό» Δουβλίνο ΙΙ -σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες πρέπει να κάνουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα υποδοχής- αλλά ούτε αυτό το κάνει με επιτυχία. Οι «πατριώτες» της ΠΓΔΜ, ήδη θα κατηγορούν την Ελλάδα, για «αλλοίωση των εθνικών χαρακτηριστικών», όπως οι δικοί μας «πατριώτες» κατηγορούν την Τουρκία. Αυτοί που «πληρώνουν τη νύφη» είναι οι πρόσφυγες. Που ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ΠΓΔΜ θέλουν να μείνουν. Και η Ελλάδα, που αποδεδειγμένα έχει μεγαλύτερη δύναμη να επηρεάσει καταστάσεις πανευρωπαϊκά, τα κάνει «θάλασσα» για άλλη μια φορά. Ανίκανοι να τους κρατήσουμε, πιο ανίκανοι να τους διώξουμε.