Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική μέχρι τώρα έχει πετύχει να εκτρέπει τα ανθρώπινα ρεύματα. Αντί των χερσαίων θυρών εισόδου στον Έβρο, κατέβηκαν νοτιότερα, στοιβάζονται κρυφά σε προβλήτες στην Κωνσταντινούπολη και στα παράλια, περιμένοντας το επόμενο φορτίο για το πέρασμα στη Δύση. Το πρόβλημα διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο, με την Ευρώπη -αμέτοχη, στην ουσία- να πιέζει «να συμμορφωθούμε» και με τις ελληνικές κυβερνήσεις, τουλάχιστον από το 2007, να λαμβάνουν κάποια χρήματα για ένα πιο «ανθρώπινο πρόσωπο».
Οι νεκροί του Φαρμακονησίου, ένα θέμα που πήρε τεράστια διάσταση και με την εκπομπή, δεν είναι οι μόνοι. Είναι όμως οι μοναδικοί που ασχολήθηκε η κοινωνία τόσο πολύ και μπήκαμε στον κόπο να σκεφθούμε και να συγκριθούμε με τη Λαμπεντούζα. Να μιλήσουμε για τα πτώματα της Μεσογείου, την εξαγορά του περάσματος, τη Δύση που στρέφει την πλάτη της.
Τον Νοέμβρη – πριν από 3 μήνες, δηλαδή – 12 Σύριοι πνίγηκαν ανοιχτά της Λευκάδας, στην περιοχή Πάλαιρος, όταν αναποδογύρισε η λέμβος στην οποία επέβαιναν. Το θέμα αυτό αναρωτιέμαι πόσοι το θυμόμαστε ή το 'χαμε τότε ακούσει. Εγώ πάντως το ερμήνευσα καθυστερημένα. Ούτε συζητήσεις σε ανοιχτά θεωρεία, ούτε αρθρογραφία, ούτε κόντρες στη Βουλή.
Πριν από δεκαπέντε ημέρες, εννέα μετανάστες πνίγηκαν στο Μαρόκο, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στον ισπανικό θύλακα Θέουτα. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές οι πρόσφυγες φαίνεται πως πήδηξαν στη θάλασσα για να ξεφύγουν από τις μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας. Δεκατρείς λαθρομετανάστες διασώθηκαν.
Η Αραβική Άνοιξη, που μαράθηκε παίρνοντας στον τάφο πολλά παιδιά της, έγινε ο τελευταίος τροφοδότης από την Ανατολή. Και η αφετηρία να ανανεωθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ήδη από το 2012 το περιοδικό New Yorker έγραφε ότι «τo Δουβλίνο ΙΙ υπεγράφη εν μέσω της οικονομικής ευφορίας που επικρατούσε το 2003. Ορίζει ότι όσοι ζητούν άσυλο στην ΕΕ μπορούν να το κάνουν μόνο στη χώρα εισόδου τους. Η πολιτική αυτή επέτρεψε σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες, που αποτελούν ελκυστικούς προορισμούς για τους οικονομικούς μετανάστες, να φορτώσουν στην Ελλάδα το καθήκον να αστυνομεύει τα σύνορά της και να φροντίζει για τους μετανάστες, καθήκοντα που οι αδύναμες κυβερνήσεις της χώρας δεν μπορούσαν να φέρουν εις πέρας ούτε τις καλές εποχές πριν την οικονομική κρίση».
Τι είναι λοιπόν το Φαρμακονήσι; Σίγουρα μας θορύβησε για τους λάθος λόγους. Κι άλλες πολλές φορές χάθηκαν αδιαβάθμητες ανθρώπινες ψυχές στον βυθό της Μεσογείου και το ξέραμε. Μας συγκλόνισε τώρα γιατί ακούσαμε ότι τους έπνιξαν οι λιμενικοί. Όταν θα μάθουμε τι ακριβώς έκαναν οι λιμενικοί, θα το ξεχάσουμε κι αυτό. Και όσο οι χώρες της Ένωσης θα αρνούνται το μερίδιό τους σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, εμείς, η Ιταλία και η Ισπανία, θα είμαστε οι λαιμοί του μπουκαλιού που θα πνίγονται άνθρωποι.
Το πρώτο μέρος της εκπομπής των Πρωταγωνιστών
Το δεύτερο μέρος της εκπομπής των Πρωταγωνιστών