Περαστικοί προσπαθούν να ρίξουν ξανά στο νερό τα ψάρια που σπαρταρούν στη στεριά | YouTube
Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Γιατί τα ψάρια βγήκαν στη στεριά

Δεύτερο περίεργο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες. Πώς το εξηγούν οι επιστήμονες
Protagon Team

Αντιμέτωποι με ένα σοκαριστικό θέαμα βρέθηκαν όσοι έκαναν τη βόλτα στους στην Παραλία Θεσσαλονίκης το βράδυ της Τετάρτης, όταν εκατοντάδες ψάρια άρχισαν να πηδούν από το νερό στη στεριά (δείτε κάτω στο βίντεο).

Βλέποντάς τα να σπαρταρούν, κάποιoι από τους περαστικούς προσπάθησαν να τα ξαναρίξουν στη θάλασσα.

Ηταν το δεύτερο περιστατικό τις τελευταίες ημέρες στον Θερμαϊκό, καθώς το βράδυ της περασμένης Πέμπτης δεκάδες ψάρια εντοπίστηκαν νεκρά στη Νέα Παραλία.

Μία πρώτη εξήγηση για το περίεργο φαινόμενο έδωσε μιλώντας στο voria.gr, o κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου.

«Το φαινόμενο αυτό το είχα συναντήσει ξανά στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο λιμάνι της πόλης συγκεκριμένα, πριν από περίπου 15 χρόνια. Τυχαίνει όμως να συμβαίνει συχνά, αν αναλογιστούμε ότι παρουσιάζεται σε πάρα πολλές περιοχές ανά τον κόσμο καθημερινά», ανέφερε ο καθηγητής, εκτιμώντας ότι κατά πάσα πιθανότητα η «τρελή» αυτή συμπεριφορά των ψαριών (στη συντριπτική τους πλειονότητα σαρδέλες) οφείλεται σε επίθεση κάποιου μεγαλύτερου ψαριού.

Οπως είπε, πιθανότατα να πρόκειται για κοπάδι ψαριών που κυνηγήθηκε από μεγάλο θηλαστικό, με αποτέλεσμα αυτά να αποπροσανατολιστούν.

«Μία πάγια τακτική στρατηγικής των ψαριών για να ξεγελάσουν τον θηρευτή είναι να χωρίζονται σε μικρότερα κοπάδια για να ξεφύγουν. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας που αναπτύσσουν, τα ψάρια αποπροσανατολίζονται και καταλήγουν να βγαίνουν στη στεριά», εξήγησε ο κ. Χιντήρογλου, επιβεβαιώνοντας ότι τα ψάρια που βγήκαν στο παραλιακό μέτωπο της πόλης ήταν σαρδέλες.

Οι άλλοι δύο πίθανοί λόγοι αφορούν τα καιρικά φαινόμενα. «Σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών δημιουργείται ανοξικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τα ψάρια να πεθαίνουν. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων και απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, τα ψάρια πεθαίνουν από θερμικό επεισόδιο», δήλωσε ο καθηγητής. Στη Θεσσαλονίκη, όμως, σημείωσε, «το τελευταίο διάστημα δεν είχαμε ούτε παρατεταμένο καύσωνα ούτε συχνές και έντονες βροχοπτώσεις, γι’ αυτό και το φαινόμενο δεν μπορεί να ερμηνευθεί λόγω του καιρού».

Η τελευταία αιτία, κατέληξε ο κ. Χιντήρογλου, είναι οι παθήσεις. «Οπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα ψάρια μπορούν να αρρωστήσουν από κάποιο οργανισμό και να ξεβραστούν στη στεριά».