Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας | ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ IntimeNews
Επικαιρότητα

Θεοδωρίδου: Εγκρίθηκαν τα εμβόλια mRNA για παιδιά, όμως ο βασικός στόχος είναι οι ενήλικες

Είναι αποτελεσματικά σχεδόν 100%, όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και οι παρενέργειες είναι σχεδόν οι ίδιες με αυτές των παιδιατρικών εμβολίων
Protagon Team

Στα εμβόλια του κορονοϊού και τους στόχους που έχουν θέσει οι επιστήμονες στη χώρα μας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας.

Οπως είπε, πριν από τρεις ημέρες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων ενέκρινε την επέκταση της ηλικίας εμβολιασμού με εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) σε παιδιά από 12 έως 15 ετών. Η απόφαση στηρίχθηκε σε μελέτη που αφορούσε περισσότερα από 2.000 παιδιά, τα οποία παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο είχε τα πλεονεκτήματα που έχει και στους ενήλικες και, όπως φάνηκε, ήταν ανοσογόνο και είχε αποτελεσματικότητα σχεδόν 100%.

«Οι παρενέργειες ήταν συνήθεις, όπως αυτές που κάνουν τα παιδιατρικά εμβόλια. Ωστόσο, πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων», επανέλαβε για ακόμη μία φορά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως είπε, θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και θα αποφασίσει εάν και πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί ανηλίκων στη χώρα μας.

Η ίδια είπε ότι η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρακολουθεί επίσης τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και ενδοκαρδίτιδας με το εμβόλιο της Pfizer σε άτομα κάτω των 30 ετών και, προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει αιτιολογική σχέση.