-Τι ώρα θα βρεθούμε το βράδυ; ρωτάω.
-Δεν γίνεται, έχω συνάντηση με την ομάδα του TEDxAthens
-Το TED σου μέσα, ρε Μαρία. Αμάν.
Αυτός ο διάλογος, εδώ και δυο χρόνια, επαναλαμβάνεται σαν λούπα. Τι κι αν είναι Σαββατοκύριακο, τι καθημερινές, τι κι δουλεύει ήδη κανένα δωδεκάωρο, τι κι αν ο κόσμος καίγεται, η σύμβουλος social media φιλενάδα μου και οι νέοι της φίλοι θυσιάζουν χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς δεκάρα τσακιστή τις λιγοστές ελεύθερες ώρες τους για τις «Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν». Για το TED δηλαδή, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, τα αρχικά της οποίας προέρχονται από τις λέξεις Τεχνολογία, Ψυχαγωγία και Ντιζάιν, που ξεκίνησε το 1984 στην Καλιφόρνια κι έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες πόλεις του κόσμου. Το σημείο αιχμής είναι οι εκδηλώσεις του ανά τον κόσμο στις οποίες φιλοξενούνται ως ομιλητές οι πρωτοπόροι από όλα τα επαγγελματικά πεδία.
Στην Αθήνα, το TEDx Athens, ξεκίνησε το 2009 και αποτελεί μια μη κερδοσκοπική εκδήλωση, την οποία διοργανώνει μια ομάδα εθελοντών. Νέοι άνθρωποι που στη μαυρίλα των καιρών προτάσσουν το πάθος, τη δυναμική τους, τις γνώσεις τους, το χρόνο τους για τον κοινό σκοπό της διάδοσης των καινοτόμων, των σύγχρονα έξυπνων ιδεών. Προτείνουν, διαφωνούν, συμφωνούν, συνωμοτούν, ενθουσιάζονται. Όταν τους ακούς να μιλούν μεταξύ τους νομίζεις ότι ετοιμάζουν μια μικρή επανάσταση. Ίσως να είναι κι έτσι. Διότι σήμερα το να επικεντρώνεις στις λύσεις αντί στα προβλήματα μοιάζει ανατρεπτικό. Ανατροπή. Αυτή είναι η λέξη κλειδί, αυτή είναι και το θέμα του φετινού TEDx Athens. «Η Τέχνη της Ανατροπής» (The Art of Disruption). Ανατρεπτικό μπορεί να θεωρηθεί κάθε στοιχείο το οποίο έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα σύστημα ή μια κατάσταση, αλλάζοντας το για πάντα. Ή καλύτερα ακόμη, «ανατροπή είναι οτιδήποτε ενοχλεί το στάτους κβο». Για αυτήν την σπουδαία ενόχληση θα μιλήσουν το ερχόμενο Σάββατο, ο διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (το διάσημο ΜΟΜΑ), Γκλεν Λόουρι, ο Έλληνας καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο κορυφαίος σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας, Τζο Τρίπι, ο διευθυντής της Microsoft σε θέματα Καινοτομίας και αναδυόμενων επιχειρήσεων, Τζουλιάνο Τουμπίνο, ο ελληνικής καταγωγής «κυνηγός» ακραίων φυσικών φαινομένων, Τζώρτζ Κουρούνης, ο χαρισματικός 16χρονος αρθρογράφος του Economist, Κλέμενς Γκουπτάρα και άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές. Εκεί θα είναι και ο Χασάν Ελάχι, καλλιτέχνης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μέριλαν, ο οποίος λόγω του «εξωτικού» επωνύμου του, είχε την ατυχία να περάσει στις λίστες του FBI των υπόπτων για τρομοκρατία, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή ταλαιπωρία. Μάλιστα, μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθεί στις φυλακές του Γκουαντάναμο, εγκατέστησε πάνω του εξοπλισμό on line εντοπισμού.
Το ερχόμενο Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου είναι μια μέρα που όλοι, καλεσμένοι, διοργανωτές, πραγματικό και διαδικτυακό ακροατήριο μέσα από ομιλίες, συναυλίες, εκπλήξεις και συγκινήσεις, την αφιερώνουν στην αναγκαιότητα της ενόχλησης του στάτους κβο. Και στην τέχνη της.
ΥΓ: Α, Μαρία, τελικά τι ώρα θα βρεθούμε το Σάββατο;
Το φετινό και 3ο κατά σειρά ΤΕDx Athens έρχεται το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Αίθουσα Αντιγόνη).