Protagon A περίοδος

Συναίνεση θέλετε; Να!

Πήραμε τοις μετρητοίς όσα έλεγε ο Χρουστσώφ όταν τον ρωτούσαν τι θεωρείται στρατηγικής σημασίας. «Ακόμα και ένα εργοστάσιο κατασκευής κουμπιών είναι στρατηγικής σημασίας.»

Κώστας Σπυρόπουλος

Διάβασα τον τίτλο της είδησης «Πέντε κόμματα υπερψήφισαν την ΠΝΠ» και κόντεψαν να μου βγουν τα μάτια από την έκπληξη. Η συνέχεια, όμως, με προσγείωσε. Πέντε κόμματα, πλην Ανεξαρτήτων Λακεδαιμονίων και Χ.Α., ομονόησαν και υπερψήφισαν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να λάβει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους τίτλους στην Ελλάδα έτσι και η επωνυμία αυτή σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ούτε «ελληνικά» είναι, ούτε «αμυντικά», ούτε, πολύ περισσότερο, συστήματα. Το μοναδικό ελληνικό που παράγεται εκεί είναι οι ζημιές, που σωρεύουν έλλειμμα. Το δοτό ΑΦΜ δίνεται για να «μεταρρυθμιστεί» εν λειτουργία. Όχι όπως η ΕΡΤ, μαύρο εν μια νυκτί. Σταδιακά.

Πάει πολύς καιρός από το μπαρουτάδικο του Μποδοσάκη, που κρατικοποιήθηκε επί επαράτου σοσιαλμανίας και κοινωνικοποιήθηκε από την Αλλαγή. Όταν δεν τους πιάναν στα πράσα με κάτι ψιλολαθρέμπορους όπλων, οι κατά καιρούς διοικήσεις φιλοτεχνούσαν πρωτοσέλιδα σκανδάλων. Άλλα υπαρκτά, τα περισσότερα «φτιαχτά» δοσμένα από συνδικαλιστές, κλαδικές αποστράτων, ριγμένους ή άπληστους προμηθευτές. 40 χρόνια τώρα οι αμυντικές δαπάνες ξεχωρίζουν στον προϋπολογισμό, και ο Ανδρέας τις ψήφιζε πριν από την αγορά του αιώνα, αλλά αυτή η έρμη χώρα δεν κατάφερε να βγάλει από την πολεμική βιομηχανία (διάβαζε βιοτεχνία) κάτι, ένα δείγμα καινοτομίας. Μακριά από εμάς το Ισραήλ. Στο Τελ Αβίβ ζουν με τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων, αλλά ζουν και από αυτόν. Virtual studios θέλετε, καναλάρχα μου; Από Ισραηλινούς θα αγοράσετε. Γκρέμισαν καμιά εκατοστή οικοδομικά τετράγωνα στα κατεχόμενα, μέχρι να τα τελειοποιήσουν και να περνάνε τη ρουκέτα από την τρύπα της βελόνας για να σκοτώσει τον στόχο. «Βαλιτσάκι» για την ΚΥΠ θέλετε; Εγγλέζος θα το πουλήσει, αλλά στην ούγια γράφει Τελ Αβίβ.

Εδώ εμείς πήραμε τοις μετρητοίς όσα έλεγε ο Νικήτα Χρουστσώφ στα χρόνια του ψυχρού πολέμου, όταν τον ρωτούσαν ποιο όπλο θεωρείται στρατηγικής σημασίας. ‘’Ακόμα και ένα εργοστάσιο κατασκευής κουμπιών είναι στρατηγικής σημασίας. Τι να σου κάνει ένας πάνοπλος στρατιώτης όταν δεν έχει κουμπί το παντελόνι του και του πέφτει;». Όταν δεν φτιάχναμε κουμπιά, ανοίγαμε κουμπότρυπες.

Από τέλη Μαϊου ο Στουρνάρας χτυπιέται: «Βγάζει μάτι η υπόθεση». Αλλά τον έβαλε στη θέση του ο «πράσινος» Τάκης. Πράσινος στα σπορ, όχι στο κόμμα. Αν αγγίξουμε την ΕΑΣ θα μας πάρει σβάρνα η Χρυσή Αυγή. Ιερή αγελάδα η ΕΑΣ. Τ’ ακούς, επιχειρηματία, που χρωστάς στο ΙΚΑ γιατί δε σου επιστρέφουν ΦΠΑ; Ενώ αν είχες… χορηγό τον Μιχαλολιάκο, ούτε η τρόικα θα σ’ έσκιαζε. Συναίνεση δεν θέλατε; Πάρτε την.