Protagon A περίοδος

Στιγμιότυπα από την πορεία

14:10. Έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στη Βικτώρια, η γνωστή κα Λουκά καλεί τους περαστικούς να «μην πιστεύουν στο Πολυτεχνείο» γιατί «είναι σατανικό». Κανείς δεν φαίνεται να της δίνει σημασία...

Νίκος Κακαρίκας

14:10. Έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στη Βικτώρια, η γνωστή κα Λουκά καλεί τους περαστικούς να «μην πιστεύουν στο Πολυτεχνείο» γιατί «είναι σατανικό». Κανείς δεν φαίνεται να της δίνει σημασία.

14:45. Η πορεία με τους φοιτητές, τις οργανώσεις και τα σωματεία ξεκινά. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούν τους 20.000 αλλά μάλλον ήταν περισσότεροι. Η γνωστή σημαία δεν βρίσκεται στην κεφαλή. Θα βγει πιο μετά με τους φοιτητές της ΠΑΣΠ.

16:00. Η πλατεία Συντάγματος άδεια από κόσμο, μόνο ΥΜΕΤ, ΜΑΤ, ένστολοι και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με πολιτικά. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ξεκίνησαν από το Πολυτεχνείο, έχουν σταματήσει στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα οι φοιτητές της ΠΑΣΠ πορεύονται μόνοι τους με τη σημαία προς την αμερικανική πρεσβεία. Λίγο πριν, δυο αλλοδαποί διαδηλωτές ξεγυμνώθηκαν μπροστά στους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να συλληφθούν.

16:45. Η πορεία ξεκινά και πάλι. Ένα-ένα τα μπλοκ περνούν μπροστά από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Στο μεταξύ κάποιοι καίνε ναζιστικές αλλά και σημαίες της Ε.Ε.

18:40. Το κύριο σώμα των διαδηλωτών κατεβαίνει την Αλεξάνδρας. Διμοιρίες των ΜΑΤ περπατούν παράλληλα μαζί τους. Συνθήματα κατά της Αστυνομίας όταν διαδηλωτές αλλά και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου περνούν μπροστά από τη ΓΑΔΑ.

19:00. Διαδηλωτές καταγγέλλουν πως ένας άνδρας των ΜΑΤ, μετά από λεκτική αντιπαράθεση που είχαν μαζί του, φώναξε «Αίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή». Λίγο μετά και περίπου στη μέση της λεωφόρου κάποιοι θερμόαιμοι επιτίθενται σε μια γυναίκα αστυνομικό, η οποία βρισκόταν με μια διμοιρία των ΜΑΤ σε ένα κάθετο στενό. Δυο ή τρεις κρότου λάμψης εκτοξεύονται από τους αστυνομικούς. Στον μικρό πανικό που ακολουθεί, ένας πιτσιρικάς πέφτει στα χέρια των ΜΑΤ. Δεν είχε σχέση με την επίθεση και μετά από 5 λεπτά τον αφήνουν ελεύθερο με μικρή αιμορραγία στο αριστερό του φρύδι. Ένας άνδρας των ΕΚΑΒ με μηχανή σταματά και του δίνει τις πρώτες βοήθειες.

19:30. Πλατεία Εξαρχείων. Παντού και σε όλους τους γύρω δρόμους διμοιρίες των ΜΑΤ. Τα γνωστά μηχανάκια με τους πάνοπλους αναβάτες της ΕΛ.ΑΣ. «οργώνουν» τους δρόμους αλλά και την πλατεία. Ορισμένοι από αυτούς υψώνουν το μεσαίο δάχτυλο προς τους θαμώνες των καφέ και των μπαρς, οι οποίοι στέκονται στα πεζοδρόμια.

20:30 με 21:30. «Ντου», για άγνωστη αιτία, σε μπαρ της πλατείας από τους ΔΕΛΤΑ. Ένταση, φωνές και πολλές κρότου λάμψης. Δεκάδες προσαγωγές και λεκτικές αντιπαραθέσεις. Συνεχής η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στην ευρύτερη περιοχή. Δίπλα στον σταθμό του ΗΣΑΠ Βικτώρια, αστυνομικοί -ορισμένοι από αυτούς με αυτόματα όπλα- ελέγχουν διερχόμενους πεζούς όπως και διερχόμενα οχήματα.