Για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα αλλά και τη σημασία του πλήρους εμβολιασμού ως μοναδική ασπίδα έναντι των παραλλαγών του κορoνοϊού, μίλησε ο Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
Στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν σήμερα 18 νέα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης ο κ. Σουρβίνος διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει εκτενής ιχνηλάτηση, τα κρούσματα φαίνεται πως δεν σχετίζονται με τον τουρισμό αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα περισσότερα είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων.
«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι πως έως ότου μπορέσουμε να δαμάσουμε την πανδημία, το μοναδικό μας όπλο και η μοναδική ασπίδα για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.
«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», τόνισε ο κ. Σουρβίνος.
Εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης.
Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δείχνουν προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca. Για τα άλλα εμβόλια εξήγησε οι επιστήμονες μπορούν να θεωρήσουν ότι εμβόλια αντίστοιχης τεχνολογίας θα παρέχουν και αντίστοιχη προστασία ωστόσο πρόκειται για κάτι που μένει να φανεί σε μελέτες.