Αίθουσα του 2ου Λυκείου Θεσσαλονίκης | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Απολυτήριες εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα από φέτος στην Γ’ Λυκείου

Προβλέπεται η εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας -ως κλάδοι του μαθήματος Νέων Ελληνικών- τα Μαθηματικά, την Ιστορία και τη Βιολογία
Protagon Team

Από την τρέχουσα σχολική χρονιά θα ξεκινήσουν, όπως φαίνεται, οι αλλαγές στο Λύκειο.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, προωθείται τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στην αξιολόγηση των μαθητών του λυκείου (Π.Δ. 46/2016), η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εξέταση σε τέσσερα μόνο μαθήματα στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγραψε το ΑΜΠΕ, προβλέπεται η εξέταση των μαθητών στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (θα συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση ως κλάδοι του μαθήματος Νέων Ελληνικών), τα Μαθηματικά, την Ιστορία και τη Βιολογία.

Μάλιστα, οι μαθητές για τα μαθήματα αυτά θα γράφουν υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα μόνο στο α’ τετράμηνο, ενώ σε ό,τι αφορά στον βαθμό απολυτηρίου στα τέσσερα αυτά μαθήματα, θα προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών του 1ου τετραμήνου, του 2ου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης. Στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης του λυκείου, εκτός της Φυσικής Αγωγής, προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα και στο 1ο και στο 2ο τετράμηνο και ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών του 1ου και του 2ου τετραμήνου.

Τα παραπάνω ισχύουν και για την Δ’ τάξη των εσπερινών λυκείων.

Οι τροποποιήσεις αυτές έρχονται έπειτα από σχετική πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με στόχο οι μαθητές να έχουν σαφώς μικρότερο «εξεταστικό βάρος» στις πλάτες τους πριν δώσουν Πανελλαδικές, αλλά και για να μπορέσει να αυξηθεί ο διδακτικός χρόνος.

Εξάλλου, στην τροποποίηση του ΠΔ θα περιλαμβάνεται και η καθιέρωση των Δημιουργικών Εργασιών ως υποχρεωτικές για το λύκειο, καθώς επίσης και αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης στο μάθημα των Αρχαίων της Γενικής Παιδείας στη Β’ Λυκείου.